Izdvojili smo 15 najboljih filmova koje smo pogledali ove godine. Evo koji nam je broj jedan
Izdvojili smo 15 najboljih filmova koje smo pogledali ove godine. Evo koji nam je broj jedan

Izdvojili smo 15 najboljih filmova koje smo pogledali ove godine. Evo koji nam je broj jedan

Polako smo na kraju 2023. godine i prisjećamo se kakav sve dobar sadržaj smo pogledali. Nakon što smo izdvojili najbolje serije ove godine, danas izdvajamo najbolje filmove 2023. koje smo pogledali. Iza nas je zaista uzbudljiva i zabavna godina kada je o filmovima riječ.

Cijelo ljeto svijet je držala Barbenheimer ludnica koja je vratila ljude u kinodvorane pokazujući kako streaming platforme neće zamijeniti iskustvo gledanja epskih filmova na velikom platnu. Veliki redatelji i glumci ove godine izbacili su remek djela, a neki filmovi iznenadili su nas koliko su dobri. Ovo je naš izbor 15 najboljih filmova 2023. koje smo pogledali ove godine.

May December

15. May December

Na 15. mjesto smo stavili dramu May December s Natalie Portman i Julianne Moore u glavnim ulogama. Film prati priču o glumici (Portman) koja se priprema glumiti ženu (Moore) koja je bila u zatvoru zbog veze s 13-godišnjakom s kojim je sada, godinama nakon skandala, u braku. Priča je dijelom temeljena na istinitom događaju.

smrt djevojčice sa žigicama

14. Smrt djevojčice sa žigicama

Smrt djevojčice sa žigicama hrvatski je film koji nas je najviše oduševio ove godine. Temeljen na istoimenom romanu, film je odličan krimi-triler koji prati slučaj ubojstva rumunjske prostitutke na jednom hrvatskom otoku za vrijeme Domovinskog rata. Film su nazvali hrvatskim Twin Peaksom, odličan je.

wonka

13. Wonka

Timothee Chalamet kao Willy Wonka je nešto što smo jedva čekali vidjeti otkako je izašla vijest o ovom filmu. Prekrasno snimljen, zabavan i topal mjuzikl kojeg bi trebali vidjeti i djeca i odrasli, Wonka prati origin story poznatog čokolatijera iz pera dječjeg autora Roalda Dahla. Još uvijek ga stignete uhvatiti u kinima.

maestro

12. Maestro

Ako je ijedan film toliko očito napravljen za utrku za Oscare, onda je to Maestro. No, s pravom bi mogao biti nominiran. Maestro je Bradley Cooperov redateljski i glumački vrhunac. To je biografski film o Leonardu Bernsteinu, jednom od najvećih skladatelja i dirigenata 20. stoljeća. Film nas je najviše oduševio zbog izvrsnih glumačkih izvedbi Coopera i Carey Mulligan.

najbolji filmovi godine

11. Scrapper

Na ovoj listi ćete sigurno pronaći većinu filmova koje ste gledali i voljeli ove godine, no odlučili smo uključiti i jednog od njih koji je prošao ispod radara. Mali, neovisni, britanski film Scrapper bio je ugodno iznenađenje ove godine. Film prati Georgie, 12-godišnjakinju koja nakon smrti majke sama živi u svom stanu u Londonu. Njezin red se poremeti kada se pojavi njezin otac (naš novi man crush Harris Dickinson) kojeg nikad nije upoznala.

Asteroid City

10. Asteroid City

Iako je podijelio javnost, Wes Andersonov Asteroid City jednostavno se mora pronaći na našoj listi. Radnja prati dramskog pisca Conrada (Edward Norton) i njegovu predstavu o Stargazer konvenciji u fiktivnom Asteroid Cityju. Stargazer konvencija događaj je koji nagrađuje tinejdžere i njihove znanstvene projekte. Tako u filmu zapravo pratimo ‘film unutar filma’. Asteroid City okupio je zvjezdanu glumačku postavu, a donosi prepoznatljiv Andersonov stil.

All of us are strangers

9. All of Us Strangers

All of Us Strangers prekrasni je film o boli i nošenju s gubitkom. Scenarist (Andrew Scott) koji se vratio u dom iz djetinjstva ulazi u tek nastalu vezu s tajanstvenim susjedom (Paul Mescal) nakon što otkrije da njegovi roditelji (Claire Foy i Jamie Bell) žive isto onako kako su živjeli na dan kada su umrli, prije 30 godina. Film je jedan od onih koji ne smiju proći nezapaženo.

Beau se boji (1)

8. Beau Is Afraid

U prvoj polovici godine pogledali smo Ari Asterov Beau Is Afraid. Komedija, horor, drama… ne znamo što je, ali svidio nam se. Film prati Beaua (izvrsni Joaquin Phoenix), tjeskobnog čovjeka koji se nakon iznenadne smrti svoje majke, mora suočiti sa svojim najmračnijim strahovima. Beau Is Afraid prava je trosatna avantura.

teen filmovi

7. Are You There God? It’s Me, Maraget

I dok se filmovi s velikim produkcijama često nameću kao najbolji, u top deset naše liste ubacili smo odličan coming of age film Are You There God? It’s Me, Margaret. Kada se njezina obitelj preseli iz velikog New Yorka u mirno predgrađe, 11-godišnja Margaret uči kako navigirati nove prijatelje, sredinu, zbunjujuće osjećaje i surovost adolescencije.

6. Barbie

Filmska adaptacija o najpoznatijoj lutki na svijetu zasigurno je jedna od najpoznatijih ove godine. Barbie je apsolutno rušio rekorde gledanosti, a njegova redateljica, Greta Gerwig postala je prva redateljica koja je na filmu zaradila milijardu dolara. Barbie prati lutku (Margot Robbie) koja u svom idealnom svijetu Barbielandu počinje imati krizu identiteta. Drago nam je da su se očekivanja za ovaj film ispunila i da je postao hit, a ne flop.

film prošli život

5. Past Lives

O filmu Past Lives dosta se pričalo ove godine i s razlogom. Još jedna neovisna priča iz produkcije A24 oduševila je publiku. Past Lives romantična je drama koja prati Noru i Hae Sunga, dvoje duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji su rastavljeni nakon što se Norina obitelj preseli iz Južne Koreje u Kanadu. Dvadeset godina kasnije, ponovno se susreću u jednom tjednu u kojem se suočavaju sa sudbinom i ljubavi.

Anatomija pada

4. Anatomy of a Fall

Francuski film Anatomy of a Fall oduševio nas je kad smo ga pogledali ove godine na Zagreb Film Festivalu. Film dobiva brojne nagrade, a predviđamo mu i Oscar za najbolji međunarodni film. Riječ je o malo drugačijoj sudskoj drami koja nikad ne otkrije što se zapravo dogodilo. Sandra je optužena za ubojstvo svog supruga dok njihov sin Daniel ima moralnu dilemu kao jedini svjedok onoga što se možda dogodilo. Anatomy of a Fall definitivno je jedan od najboljih filmova godine.

3. Oppenheimer

U Barbenheimer ludnici, nama je ipak nekako bolji bio Oppenheimer. Biografski film o ‘ocu atomske bombe’ Robertu Oppenheimeru bio je pravo filmsko iskustvo. Vizualno je nevjerojatan, uzbudljiv i edukativan. Cillian Murphy je u ulozi života, a odlični su i Emily Blunt te Robert Downey Jr. Oppenheimer je jedan od onih filmova koji je stvoren da bude nominiran za Oscara.

The Holdovers

2. The Holdovers

Neki možda neće očekivati ovaj film na drugom mjestu, no nama je The Holdovers bio jedan od najboljih. Može se svrstati i u božićne filmove, ali one malo drugačije i zasigurno bolje. Film prati mrzovoljnog profesora povijesti (Paul Giamatti) koji je prisiljen ostati na kampusu tijekom praznika s problematičnim učenikom koji nema kamo otići. The Holdovers je režirao izvrsni Alexandar Payne, a film zaslužuje da se o njemu puno više priča.

Killers of the Flower Moon

1. Killers of the Flower Moon

Službeno najbolji film kojeg smo pogledali ove godine je Scorseseoev Killers of the Flower Moon. Martin Scorsese je zasigurno najbolji živući redatelj, a njegovi filmovi poput Taxi Driver, Raging Bull i Goodfellas su kultni. Killers of the Flower Moon će se za par godina pridružiti toj listi jer je jedan od redateljevih najboljih filmova. Film je temeljen na istinitim događanjima. Smješten je u 1920-e godine i prati misteriozna ubojstva ljudi plemena Osage čija je zemlja bogata naftom. Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone i Robert De Niro su odlični u svojim izvedbama, film je dinamičan unatoč trajanju od tri sata, kadrovi su vrhunski snimljeni, a priča napeta, užasna, emotivna i snažna.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori