Film o kojem će se godinama pričati. Pogledali smo Barbie, a evo zašto trebate i vi
Film o kojem će se godinama pričati. Pogledali smo Barbie, a evo zašto trebate i vi

Film o kojem će se godinama pričati. Pogledali smo Barbie, a evo zašto trebate i vi

Kad se oko nekog naslova stvori toliki hype, kao što smo proteklih mjeseci svjedočili na primjeru filma Barbie, priča se može razviti samo u dvije strane. U ovom konkretnom slučaju, moglo se pokazati kako je riječ o negledljivom treš ostvarenju ili dopadljivoj komediji, a na našu sreću druga navedena solucija  pokazala se onom pravom.

Premda svijetom trenutno vlada Barbimanija, svojski smo se trudili izbjeći spoilere te smo nestrpljivo čekali dan kad ćemo imati priliku vidjeti kako to najpoznatija lutkica izgleda u ekranizaciji Grete Gerwig. U startu smo u jedno bili sigurni – ne postoji bolji odabir od Margot Robbie za naslovnu ulogu u filmu o najpoznatijoj lutki na svijetu.

Margot Robbie

Hey, Barbie!

U glavi nam se vrzmalo mnoštvo ideja što bi taj film zapravo trebao biti, djelomično smo i strahovali od loše satire te se potajno nadali kako ipak nije riječ o navlakuši zbog kojeg ćete požaliti sate provedene u kinu.

No,  kad se nađete pred velikim platnom i ugledate ružičaste kadrove Barbielanda spremni ste da vas ovaj film odvede u kojem god smjeru želi, uz osmijeh koji ćete teško skinuti s lica. Već će vam u prvim kadrovima postati jasno kako je redateljica Greta Gerwig pronašla ravnotežu između dopadljive komedije i filma kojem će mnogi kolumnisti i teoretičari kulture upisivati dublje značenje.

Društveni komentar koji nismo očekivali

Uspješne glumačke izvedbe, magična scenografija, određena doza samoironije i dijalozi ispunjeni poznatim pop-kulturalnim referencama jaka su strana ovog filma. No, ono po čemu se uspješno ističe jest britak društveni komentar, tako sjajno upakiran u naizgled trivijalan film.

Girl Power

I dalje ostaje potegnuto pitanje je li Barbie (ne)prijateljica žena, no ovom bi ulogom mogla barem privremeno aktualizirati rasprave o stanju žena u društvu. Nažalost, mala je šansa da će isti dovesti do nekih promjena, no izrečeni bi monolozi (posebice oni izvedeni od strane Americe Ferrere aka. Glorije) mogli kod gledateljica konkretizirati stanja koja nisu u mogućnosti izraziti vlastitim riječima.

Nekad je dovoljno shvatiti kako u svojim problemima i razmišljanima niste sami te da vas je netko razumio, a ovaj film pruža upravo taj osjećaj.

Učitati još
Zatvori