Pogledali smo Oppenheimer. Cillian Murphy zaslužuje Oscara
Pogledali smo Oppenheimer. Cillian Murphy zaslužuje Oscara

Pogledali smo Oppenheimer. Cillian
Murphy zaslužuje Oscara

“I am become death, the destroyer of worlds”. Te riječi izgovorio je J. Robert Oppenheimer kada je prvi put u povijesti bačena atomska bomba. Ista rečenica ponavlja se nekoliko puta kroz film kojeg su svi čekali pogledati – Oppenheimer. Napokon je stigao u kina, pogledali smo ga i možemo reći da smo impresionirani.

oppenheimer

Zanimljiva povijesna priča

Svijetom vlada Barbenheimer ludnica. Pojam je to koji povezuje dva najiščekivanija filma godine koja su u distribuciju stigla na isti dan. Riječ je naravno o Barbie i Oppenheimeru. Nakon što smo pogledali prvi, sada je stigao red i na biografski spektakl Christophera Nolana. Ako već niste upoznati s radnjom, film Oppenheimer prati fizičara Roberta Oppenheimera koji je bio ključna osoba u stvaranju prve atomske bombe koja je naposljetku bačena na Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata. I dok većina zna za atomsku bombu i za glavnog čovjeka iza nje, film daje puno dublji uvid u to tko je zaista Robert Oppenheimer, kako je došlo do ideje o atomskoj bombi te kako je utjecala na svijet poslije.

Oppenheimer
Oppenheimer

Vrtlog čestica

U prvim scenama upoznajemo fizičara dok studira u Americi i Njemačkoj 1920-ih godina. Susreće se s nekim od najcjenjenijih znanstvenika ikad poput Heisenberga i Nielsa Bohra. U tom ranom razdoblju njegove karijere vidimo kako Oppenheimer može vidjeti svijet kroz kvantnu fiziku i često se pojavljuju slike koje mu ometaju um, vrtlog čestica koji izgleda kao da nagovještava njegov najpoznatiji izum. Vrtlog čestica je i odraz unutarnjeg duha samog Oppenheimera i idealan način za opisati sami film. To je upravo ono što biste i očekivali od Christophera Nolana.

Oppenheimer

Film daje dublji uvid u povijesne događaje

Puno elemenata filma nas se dojmilo i prije nego što krenemo pričati o fenomenalnoj glumi Cilliana Murphyja, moramo spomenuti koliko je film vizualno spektakularan. Za to je zaslužan jedan od najboljih direktora fotografije današnjice Hoyte van Hoytema koji je snimio i Nolanove filmove Dunkirk, Interstellar i Tenet. Crno bijela tehnika koja se miješa sa slikom u boji čini ovaj film zanimljivijim i pomaže da pratite nekoliko storylinea istovremeno. Naime, istovremeno se isprepliću godine kada je Oppenheimer radio na atomskoj bombi u Los Alamosu, njegovo saslušanje godinama nakon koje je istraživalo pozadinu razvijanja atomske bombe te Lewisa Straussa, biznismena koji je imao važnu ulogu u Povjerenstvu za atomsku energiju SAD-a.

Oppenheimer

Fenomenalni Cillian Murphy

U poprilično zvjezdanoj postavi glumaca koju je Nolan okupio, glavna zvijezda je naravno Cillian Murphy. Prvi put da ima glavnu ulogu u nekom Nolanovom filmu, a sada kada smo ga pogledali, ne možemo zamisliti nikoga tko bi bio bolji. Murphy daje fenomenalnu izvedbu kao Oppenheimer, čineći ga fascinantnim i slojevitim čovjekom. Pratimo njegovu moralnu dilemu oko bacanja atomske bombe, ali nedvojbeno je da je imao ključnu ulogu u stvaranju iste i da je na nju bio ponosan. Ipak, znanstvenici koji su godinama radili na razvijanju bombe nisu nikada mogli donijeti odluku kako je koristiti. Ta odluka je uvijek bila na američkoj vladi. Cillian Murphy kao Oppenheimer je središte svake scene i duboko vam se ureže u pamćenje. Nema sumnje da je glumcu ovo uloga života, a već sada ćemo predvidjeti kako mu se smiješi Oscar. Ne bismo se pobunili ni da ga osvoji.

oppenheimer

Sve u svemu, Oppenheimer je pravo filmsko iskustvo koje morate pogledati u kinu kako bi doživjeli veličinu i ozbiljnost ovog događaja. Detaljno ulazi u srž priče koja se razvija godinama te složeno i živopisno prikazuje oca atomske bombe. Oppenheimer je briljantno postignuće i zasigurno jedan od filmova godine.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori