Pogledali ste Dune i još više se zaželjeli Timothéeja Chalameta? Onda imamo dobru vijest
Pogledali ste Dune i još više se zaželjeli Timothéeja Chalameta? Onda imamo dobru vijest

Pogledali ste Dune i još više se zaželjeli Timothéeja Chalameta? Onda imamo dobru vijest

Hit mjuzikl Wonka zatvorio je 2023. godinu na najljepši mogući način. Prequel filmova o poznatom čokolatijeru Willyju Wonki u kinima je bio krajem prošle godine. Ako ste ga tada propustili, ne brinite. Film stiže na HBO Max 8. ožujka! Priča prati mladog Wonku i to kako je uopće postao kralj čokolade. Riječ je o pravoj avanturi s plesnim i glazbenim brojevima. Mi smo ga pogledali u kinu i evo kako nas se dojmio.

wonka

O čemu je riječ?

Film odmah otvara sa scenom Timothéeja i uvodnom pjesmom u kojoj saznamo kako mladi Wonka dolazi u grad poznat po stvaranju čokolade kako bi tamo otvorio dućan i podijelio svoju magiju. No, naivni i ambiciozni Wonka upada u probleme. Pri dolasku u grad, nema ništa novca, no čovjek pod imenom Bleachers mu se smiluje i dovede ga u praonicu rublja koju vodi gđa Scrubbit. Ona mu ponudi sobu uz uvjet da joj plati sutradan kad skupi nešto novca. Wonka, vjerujući da je svijet jednako sladak i dobar kao i njegova čokolada, pristane na dogovor i potpiše ugovor od 80 stranica s gđom Scrubbit. Odmah se vidi da je tu nešto sumnjivo i da Scrubbit nije toliko velikodušna koliko Wonka misli.

Kada mladi inovator sljedeći dan ode u Galeriju Gourmet (mjesto gdje se nalaze vodeći dućani čokolade) i prolaznicima predstavi magičnu čokoladicu od koje možete lebdjeti, to se ne svidi takozvanom čokoladnom kartelu koji kontrolira svu čokoladu u gradu. Njega čine trojica korumpiranih čokolatijera, koji videći Wonkinu moć, žele da zauvijek napusti grad. A to će napraviti pod svaku cijenu. Na njihovu sreću, Wonka zbog toga što ne može platiti gđi Scrubbit dug, završi kao njezin radnik u praonici rublja, gdje će joj morati otplaćivati dug čak 27 godina. U podrumu praonice upozna i ostale ljude koje je Scrubbit prevarila – Abacusa, Lottie, Larryja, Piper i djevojčicu Noodle, koju je Scrubbit pronašla kao novorođenče i udomila.

wonka

Treća adaptacija

Ipak, Wonka ne odustaje tako lako, i uz pomoć novih prijatelja odluči prodavati čokoladu i otplatiti dug. No, ni čokoladni kartel ne odustaje pri svojoj zamisli da se zauvijek riješi Wonke. Stoga počinje prava avantura i borba dobrog protiv zla. Wonka je najnoviji film inspiriran poznatom pričom Charlie i tvornica čokolade, autora za djecu Roalda Dahla. Podsjetimo, prva filmska adaptacija priče izašla je 1971. u kojoj se prati Charlie koji dobiva zlatnu ulaznicu za Wonkinu poznatu tvornicu. Tada ga je glumio legendarni Gene Wilder. Remake je došao 2005. kada je ulogu Wonke preuzeo Johnny Depp pod redateljskom palicom Tim Burtona. Timothée je, stoga treća osoba u ulozi Wonke na filmskom platnu.

Ipak, Wonka nije remake već origin story o tome kako je Willy Wonka postao poznati i čarobni čokolatijer i inovator. Priča ima svoju legiju fanova, no ono što nam se svidjelo kod Wonke je da podsjeća na stare, raskošne mjuzikle 60-ih i daje osjećaj originalnosti. Redatelj je Paul King, poznat po režiranju oba dijela Paddingtona i to se itekako vidi u Wonki. Film je neizmjerno veseo, pun boja i zaraznih pjesama odličnih za ovo božićno vrijeme. Wonka je i smiješan na dijelove, a King filmu daje drugačiju dimenziju.

Šarmantni Chalamet

Timothée Chalamet dostojan je Wonke i može stajati bok uz bok s Wilderom i Deppom. Dok je Wilderov Wonka bio simpatičan, no pomalo i dijaboličan, a Deppov najmračniji dosad, Chalametov Wonka je sanjar koji vjeruje u dobrotu svijeta i to da je čokolada najfinija kada je dijelimo s drugima. Da je Chalamet vodeći glumac nove generacije ne treba više ni naglašavati. Sa svojom breakthrough ulogom u Call Me By Your Name u kojem je briljirao, preko zahtjevnijih uloga poput one ovisnika o methu u filmu Beautiful Boy te Andersonovog The French Dispatch pa do eksperimentiranja sa znanstvenom fantastikom u Duneu, Chalamet s Wonkom dokazuje kako može briljirati u svakom žanru.

Wonka je u filmu pomalo djetinjast, a zanimljiva stvar je da ga od svih balansira upravo jedino dijete na setu – mala Noodle koja ga uvijek spusti na zemlju. Njezina priča je zapravo najemocionalnija u filmu. Siroče kojoj Wonka sa svojom magijom promijeni život dokazujući tezu kako je čokolada najbolja kada je dijelimo.

wonka

Vizualna poslastica

Timothéeja još nismo imali prilike vidjeti u mjuziklu, a odmah nakon prve scene želimo još. Wonka sadrži zarazne originalne pjesmice, ali i dvije vrlo poznate iz filma iz 1971. Chalamet prekrasno pjeva Pure Imagination koju nam je predstavio Gene Wilder, al najviše smo čekali legendarnu Oompa Loompa. Simpatična je to pjesmica koju pjeva malo narančasto stvorenje sa zelenom kosom. U ovom slučaju to je urnebesni Hugh Grant koji je neočekivano ukrao svaku scenu u kojoj se našao.

Ono što se mora spomenuti jest prekrasni set dizajn i besprijekorni CGI te raskošni kadrovi puni boja koji odlično služe svakom glazbenom broju i magiji koju stvara Wonka. Osim Chalameta i Granta, u filmu se pojavljuje pregršt poznatih glumaca. Gđu Scrubbit glumi Olivia Coleman, Bleachersa, Tim Davis, a tu su još i Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson, Matt Lucas, Jim Carter, Natasha Rothwell te Sally Hawkins kao Wonkina majka.

Paul King je s Paddington filmovima svojevrsno zaslužan za najbolje obiteljske filmove zadnjih godina, a s Wonkom dokazuje da može vratiti nadu u ovaj često zaboravljeni žanr te da u njemu može uživati bilo tko, neovisno o tome koliko imate godina. Wonka je sa svim svojim elementima, od odličnog Chalameta i glumačke postave do zabavnog set dizajna, vesela, čokoladna poslastica koja bi u narednim godinama mogla postati klasik.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori