Dugo nismo pogledali ovako dobar hrvatski film. Smrt djevojčice sa žigicama krimić je koji se ne propušta
Dugo nismo pogledali ovako dobar hrvatski film. Smrt djevojčice sa žigicama krimić je koji se ne propušta

Dugo nismo pogledali ovako dobar hrvatski film. Smrt djevojčice sa žigicama krimić je koji se ne propušta

Posljednjih tjedana puno se piše i priča o novom hrvatskom filmu koji je stigao u kina. Riječ je o adaptaciji romana Zorana Ferića – Smrt djevojčice sa žigicama. Uzbudljiva kriminalistička priča smještena na osamljenom otoku Rabu na samom početku rata. Opisivali su ga kao hrvatski Twin Peaks, a sada smo ga i pogledali. Zaslužuje li stvarno toliki hype pročitajte u nastavku.

smrt djevojčice sa žigicama

Tajne otoka

Smrt djevojčice sa žigicama prati slučaj ubojstva, ali i tajne iz prošlosti otočana. Godina je 1992. i glavni lik Fero, vraća se u svoj rodni kraj na otok Rab. Povod povratka je sprovod prijateljeve kćeri Mirne. Scena otvara s Ferom na trajektu, a miješa se s flashbackovima njegovog dolaska tamo kao dijete nakon što mu je majka umrla. Kada stigne na sprovod poveže se sa starim prijateljima i bivšom simpatijom. Ranko, lokalni idiot, usput optuži redovnike da su ubili Mirnu tako što su je prepilili na pola. To je samo početak bizarnih stvari koje se počinju događati na otoku.

smrt djevojčice sa žigicama

Dok traje sprovod, policija na plaži pronađe beživotno tijelo Rumunkinje Marillene. To je lokalna trans prostitutka koju su zvali ‘djevojka sa žigicama’. Ubijena je, a pored tijela su otisci jako velike životinje. Tu dolazi Mungos, detektiv koji preuzme slučaj te Ferin najbolji prijatelj. S obzirom na to da je Fero patolog, Mungos ga uvuče u slučaj kako bi mu pomogao obaviti autopsiju. Njih dvojica zatim krenu u istraživanje slučaja.

smrt djevojčice sa žigicama

Tko je ubio ‘djevojčicu sa žigicama’?

Marillena je imala gonoreju što je onda otkrilo i njezine partnere koji su zaraženi. Mnogi utjecajni ljudi s otoka bili su s Marillenom što ih onda čini sumnjivcima u istrazi. U Marilleninom stanu pronađu predmete koji bi mogli biti rješenje istrage. Neki od njih su i kamera s kojom je sve snimala, ali bez kazete. Dok Fero i Mungos istražuju jednog po jednog sumnjivca, sve više tajni se otkriva, a neke vode i do Ferine simpatije iz djetinjstva.

Dok pratimo istragu i odnose otočana, istovremeno nam se prikazuju i događaji iz prošlosti s kojima se Fero ne može pomiriti. S obzirom na vrijeme u kojem je smješten, film se ne bavi previše ratom. Rat je kao sporedan glumac, koji opravdava zašto na Rabu u to vrijeme nema turizma i zašto je sve tmurno i napeto.

smrt djevojčice sa žigicama

Odličan kriminalistički film

Moramo priznati da dugo nismo pogledali ovako napet i zanimljiv hrvatski film. Zasigurno ne odmaže što je jedan od scenarista i sam Ferić, pisac romana koji je s redateljem Goranom Kulenovićem napisao prvenstveno krimić. Ipak, humor koji se prožima kroz film savršen je balans tmurnom otoku i mračnoj prošlosti. Definitivno smo osjetili i Twin Peaks vibes zbog ispreplitanja s bizarnim, pogotovo u sceni u kojoj redovnici provode egzorcizam nad jednom staricom, a iz nje izađe demon. Twin Peaks je serija poznata po miješanju stvarnosti i mističnosti, ali i po crnom humoru tako da je ta usporedba poprilično opravdana. Smrt djevojčice sa žigicama uspješan je krimić koji nikada ne postaje dosadan, a klasičan whodunit element do zadnje scene vam drži pažnju.

smrt djevojčice sa žigicama

Ozren Grabarić predvodi glumačku postavu koja se sastoji od Gorana Navojca (koji je odličan u ulozi Mungosa s jako uvjerljivim naglaskom), Slavka Sobina, Slavka Jurage, Jelene Lopatić, Borka Perića, Nikše Butijera i drugih. S obzirom na sredinu u kojoj je radnja smještena, glumci su morali svladati otočanski naglasak, no ne brinite, ako niste iz tog podneblja, razumijet ćete sve. Film trenutno igra u kinima u Hrvatskoj, a preporučili bi vam da ga pogledate jer je savršen uvod u jesenske filmove.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori