Fenomen Barbenheimer: Tko je pravi dobitnik sraza Barbie i Oppenheimera?
Fenomen Barbenheimer: Tko je pravi dobitnik sraza Barbie i Oppenheimera?

Fenomen Barbenheimer: Tko je pravi dobitnik
sraza Barbie i Oppenheimera?

Barbie vs. Oppenheimer, neočekivani je sraz kojeg smo proteklih tjedana pratili u sklopu slučaja Barbenheimer. Internetski fenomen protekao iz odluke da će dva isprva potpuno različita filma u distribuciju krenula istoga dana, u petak, 21. srpnja, prometnuo se u pravi dvoboj na kinoblagajnama.

Mnogi su jedva dočekali saznati tko će biti pobjednik dvoboja, a pobjeda je otišla u ruke Barbie. Ruku na srce, ovakav sraz je bio potpuno očekivan.

Gubitnik zapravo ne postoji

Film Barbie uspješno bi kotirao na kino blagajnama i bez sraza s Oppenheimerom. S druge strane, sraz je sigurno išao na ruke biografskom filmu o znanstveniku koji stoji iza atomske bombe jer je velika vjerojatnost da bi samostalno privukao znatno manji broj gledatelja, bez obzira koliko tehnički kvalitetnije ostvarenje bio. Vjerujemo kako bi se lako našao na popisu sjajnih (i nagrađivanih) filmova koje ste možda propustili. Ovako je u prvom vikendu prikazivanja na američkom Box Officeu prikupio dojmljivih 80 milijuna dolara. Ipak, Barbie je prikupila gotovo duplo više.

Sa 155 milijuna dolara ostvarenih u prvom vikendu prikazivanja, Barbie je do sada najuspješniji film godine. Ujedno Greta Gerwig je ovime postala najuspješnija redateljica kada govorimo o ostvarenom uspjehu jednog filma u prvom vikendu prikazivanja. Tim je oborila rekord koji je prethodno držao film Captain Marvel, odnosno redateljica Anna Boden, koja je spomenuti film izvela u suradnji s kolegom Ryanom Fleckom.

Osim u pop kulturu, Barbenheimer se upisao i u kinematografsku povijest. Naime, zajedničkim snagama ispisali su povijest te je ovo četvrti po redu najuspješniji vikend na američkim kinoblagajnama svih vremena.  Mi smo imali priliku pogledati oba naslova, a naše dojmove vezane uz film Barbie možete provjeriti na linku, dok su oni vezani uz Oppenheimera navedeni ovdje.

Foto: IMDb, Instagram (@justralphy, @sinematikkareler)

Učitati još
Zatvori