Za jedne najbolji, za druge najgori: Film koji je ove godine podijelio gledatelje
Za jedne najbolji, za druge najgori: Film koji je ove godine podijelio gledatelje

Za jedne najbolji, za druge najgori: Film koji je ove godine podijelio gledatelje

Kraj godine donosi nam preglede najboljih i najgorih uradaka koje je predstavila filmska industrija. A jedan se film uspio naći na obje liste. Riječ je o Asteriod City, novom filmu Wesa Andersona koji je za jedne još jedan biser kinematografije, a za druge razočaravajuće ostvarenje poznatog redatelja.

Wes Anderson jedan je od rijetkih redatelja čije filmove možete prepoznati samo po jednom kadru. Simetrija u snimanju, unikatni vizualni i narativni stil i ekscentrični likovi. Čak i ako niste njegov fan, a ne možemo zamisliti da netko nije, znate za ovog sad već kultnog redatelja. Njegov stil je toliko prepoznatljiv da je i na TikToku jedno vrijeme postojao trend ‘You better not be acting like you’re in a Wes Anderson movie‘ gdje su ljudi snimali svakodnevne aktivnosti, ali Wes Andersonovskim stilom. Film smo u domaća kina pojurili pogledati još kada je stigao sredinom kolovoza, a ovo su naši dojmovi.

Asteroid City

Priča unutar priče

“I still don’t understand the play”, kaže lik Jasona Schwartzmana, a Adrien Brody mu odgovori “Doesn’t matter. Just keep telling the story”. Ova razmjena između dva lika savršeno opisuje cijelu atmosferu filma. Asteroid City je priča unutar priče s dosjetljivim dijalogom, kadrovima koji su toliko predivni da vam izazovu osjećaj sreće, zvjezdanom postavom i briljantnom glumom. Sve što i očekujete od Wes Andersona. Asteroid City bi opisali kao usputna postaja između Barbie i Oppenheimera. Ta dva filma apsolutno su pomela konkurenciju u kinima i volimo ih oba, ali ne želimo da Asteroid City prođe nezamijećeno.

Radnja prati dramskog pisca Conrada (Edward Norton) i njegovu predstavu o Stargazer konvenciji u fiktivnom Asteroid Cityju. Stargazer konvencija događaj je koji nagrađuje tinejdžere i njihove znanstvene projekte. Film se najviše fokusira na taj dio i na Augieja Steenbecka (Jason Schwartzman) koji dovede svoje četvero djece na događaj. Augie je ratni fotograf i tuguje nedavni događaj kojeg još nije podijelio sa svojom djecom. U Asteroid Cityju se ubrzo sprijatelji s poznatom glumicom Midge Campell (Scarlett Johansson). Tu su još voditelj motela (Steve Carell), učiteljica June (Maya Hawke), djed Augijeve djece Stanley Zak (Tom Hanks) te ostali roditelji koji su doveli svoju djecu na konvenciju.

Asteroid City
Asteroid City
Asteroid City

Vanzemaljac koji je ukrao asteroid

Zaplet se dogodi kada tijekom konvencije djeca i roditelji gledaju astronomske elipse kroz zrcalne naprave od kartonske kutije. Kada se pojavi iznenadni zeleni sjaj na nebu, svi uklanjaju svoje kutije i gledaju kako se mršavi vanzemaljac spušta sa svemirskog broda i grabi asteroid po kojem je grad i dobio ime. Svi gledaju u šoku dok ga Augie uslika za sliku, za koju on, naravno, pozira. Vanzemaljac nestane, a dan nakon, na naredbu Predsjednika, general Gibson (Jeffrey Wright) koji je organizator konvencije, stavi sve svjedoke u karantenu.

Asteroid City
Asteroid City

Ispreplitanje radnji

U filmu se izmjenjuju crno-bijeli kadrovi koji prikazuju pisca predstave, redatelja Schuberta Greena (Adrien Brody) te same predstave Asteroid City koja je eksplozija boja u pravom stilu redatelja. Priča je slojevita i ima dubinu. Augie prolazi kroz bol koja se vidi na svakom izrazu lica, kao i Midge koja neodoljivo podsjeća na tragičnu životnu priču Marilyn Monroe. Onda imamo djelove koji prikazuju kako se glumci pripremaju za predstavu, odnosno, za likove koje onda vidimo na konvenciji. Posebno nam je ostala u sjećanju scena u kojoj profesor glume (Willem Dafoe), glumce uči kako stvarno zaspati na pozornici kada moraju glumiti da spavaju. Sve može zvučati malo zbunjujuće jer se isprepliću dvije priče koje su zapravo, kao što smo i rekli, priča unutar priče. Tako primjerice, Scarlett Johansson glumi glumicu koja glumi glumicu koja glumi glumicu.

Asteroid City
Asteroid City
Asteroid City

Ništa bez humora

Film, naravno ne može proći bez humora i dosjetljivog dijaloga po kojem je Wes Anderson i poznat. Asteroid City je pun razigranih scena koje su jako smiješne i u suštini je komedija. Ipak, Wesove komedije uvijek imaju dublje značenje i poruku. Likovi su jasno definirani. Tijekom karantene u Asteroid Cityju imaju trenutke reflekcije i shvaćanja samog sebe. Augijev sin nakon posjeta vanzemaljca počne preispitivati značenje života i postojanje Boga. Jedan od djece koji kroz cijeli film radi besmislene izazove, na kraju prizna kako se boji da nitko neće primijetiti njegovu prisutnost u svijetu. Izvan predstave, likovi se jednako bore shvatiti značenje što vidimo i u Jason Schawrtzmanovoj rečenici I still don’t understand the play. Asteroid City je priča o tome kako čak i ako želite znati odgovore na pitanja, nikad ih nećete dobiti ili nećete biti zadovoljni njima. I s time se samo morate pomiriti.

Asteroid City
Asteroid City
Asteroid City

Zvjezdana postava

Neke recenzije nazivaju Asteroid City najboljim filmom Wes Andersona dosad. Nismo sigurni da bi se složili, no jako nam se svidio, a sada znamo kako Wes očito ne može pogriješiti. Istaknuli bi postavu glumaca koji su odradili sjajan posao, čak i za one koji se pojave u jednoj sceni. Jason Scwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton, Adrien Brody, Edward Norton, Bryan Cranston, Steve Carell, Liev Schrieber. Ovo su samo neki od zvijezda koji čine Asteroid City, a Willem Daofe i Margot Robbie koji se pojave u samo jednoj sceni pokazuju kako svi žele raditi s Wesom Andersonom.

Jason Schwartzman apsolutno je rasturio ulogu da nam nije jasno zašto nikada ne dolazi do izražaja izvan Wesovih filmova. Scarlett Johansson je jednako upečatljiva i odlična pratnja Scwartzmanu. Jake Ryan i Grace Edwards koji glume njihovu djecu također su sjajni. Sigurno je da su glumci najsvjetlija točka filma, ali ne možemo ne spomenuti savršene kadrove koji zaslužuju sve filmske nagrade. Ako Asteroid City ne bude nominiran za najbolju fotografiju na Oscarima sljedeće godine, bit ćemo jako razočarani.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori