Pogledali smo Killers of the Flower Moon. Scorsese dokazuje da je najbolji živući redatelj na svijetu
Pogledali smo Killers of the Flower Moon. Scorsese dokazuje da je najbolji živući redatelj na svijetu

Pogledali smo Killers of the Flower Moon. Scorsese dokazuje da je najbolji živući redatelj na svijetu

Killers of the Flower Moon jedan je od najiščekivanijih filmova godine. Novi film najboljeg živućeg redatelja, Martina Scorsesea premijeru je imao u Cannesu uz ovacije, a 19. listopada stigao je i u kina. Riječ je o vesternu koji prati istinit događaj s početka ovog stoljeća, a mi smo ga jedva dočekali. Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi. Tekst u nastavku sadrži spoilere.

Killers of the Flower Moon

Vestern s elementima romanse i kriminala

Radnja je smještena u saveznoj državi Oklahomi ranih 1920-ih. Na zemlji indijanskog plemena Osage pronađena je nafta što ih je učinilo veoma vrijednima i bogatima. Mnogi članovi plemena bili su neki od najbogatijih ljudi tog područja, a nafta i novac privukli su i pohlepne bijelce da se dosele u Osage. U filmu upoznajemo Williama “Kinga” Halea (Robert DeNiro), jednog od tih oportunista koji živi s Osage plemenom. Uskoro mu se pridružuje nećak Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio). On se vratio iz rata i došao u Oklahomu kako bi radio za svog ujaka. Ernest se zaljubi u Mollie (Lily Gladstone), Osage Indijanku i oženi je.

killers of the flower moon
Killers of the Flower Moon

Misteriozna ubojstva

Zbog ogromnog bogatstva koje je pleme steklo, pojavili su se i oni koji su to htjeli iskoristiti. Počnu se događati misteriozna ubojstva članova Osage plemena u vezi kojih nitko ne poduzima ništa. I sama Molliena obitelj raspolaže s velikim novcima. Ako njezina majka i tri sestre umru, njihovo bogatstvo pripast će Mollie. Upravo to je i na pameti Ernestovom ujaku Haleu. On je naizgled prijatelj plemena, ali njegova narav se malo po malo počinje otkrivati. Kada prva sestra Minnie umre od bolesti, Hale naredi ubojstvo druge sestre Anne. Zatim umire i majka čije bogatstvo pripada preostalim sestrama Reti i Mollie. Hale zatim predloži Ernestu da dogovori ubojstvo Rete i njezinog supruga Billa. Kada se to naposljetku i dogodi, Mollie ostane jedina preživjela članica svoje obitelji.

Neumorna da nagovori američku vladu da poduzme nešto i riješi ubojstva, njezino ustrajanje dovede tek osnovani FBI i njegovog agenta Toma Whitea (Jesse Plemons) u Oklahomu. To je bio prvi veliki slučaj kojeg je FBI istraživao.

Killers of the Flower Moon

Leo otima Oscar Cillianu?

Iako je Scorseseu poznato okruženje New Yorka u kojem smješta većinu svojih filmova poput Goodfellas, Raging Bull i Taxi Driver, ovaj put ulazi u Osage u Oklahomu s istim senzibilitetom s kojim je obrađivao i Tibet u Kundunu te Rimsko carstvo u The Last Temptation of Christ. Scorsese je u Killers of the Flower Moon u fokus stavio ubojstva Osage plemena više nego osnivanje FBI-ja i istovremeno educirao i zabavio. Film je također studija ljudske prirode, a kemija Ernesta i Mollie se najviše isticala. Ernest je ratni veteran i na licu mu se to i vidi. Lice mu je često namrgođeno, a fizička gluma je ono što je najviše odavalo njegove misli. Mollie je s druge strane, mirna, rezervirana i puno manje ekspresivna, čineći savršenu suprotnost svom suprugu.

Leonardo DiCaprio izvrstan je u ulozi Ernesta i predviđamo kako će biti glavna konkurencija Cillianu Murphyju na sljedećoj dodjeli Oscara. Ono što čini njegovu izvedbu toliko sjajnom i intrigantnom je njegova konfliktnost između odanosti svojoj ‘bijeloj’ obitelji i ujaku Haleu te odanosti svojoj Osage supruzi Mollie. Odanost Haleu, ali i strah prema njemu je ono što ga je natjeralo da sudjeluje u ubojstvima, ali zbog istinske ljubavi koju osjeća prema Mollie, ipak se ne može natjerati da uništi cijelo njezino pleme. DiCaprio iznosi surove emocije i daje možda najbolju izvedbu od The Revenanta.

Killers of the Flower Moon

Jedan od bitnijih filmova zadnjih godina

DiCaprio, ipak nije zasjenio Lily Gladstone u ulozi Mollie koja je pravo otkriće. Ona je srce i duša cijelog filma te pokazuje izdržljivost duha nakon gubitka cijele obitelji u kratkom vremenu te naposljetku i gubitka kćeri. Nakon svih tragedija, Mollie ostaje odana supruga i majka te predstavlja sve ono pozitivno u Osage plemenu. Ovo joj je uloga karijere, a ne sumnjamo kako ćemo je od sad viđati u puno filmova. Robert DeNiro je sjajan u ulozi kralja Osage brežuljaka, kako su zvali Williama Halea. Killers of the Flower Moon deseta je suradnja DeNira i Scorsesea i film samo još više dokazuje da ne postoji bolji duo glumca i redatelja.

U manjim ulogama se pojavljuju Jesse Plemons, John Lithgow i Brendan Fraser, ali posebno treba pohvaliti nepoznatije Indijanske glumce. Direktor fotografije Rodrigo Prieto također zaslužuje ovacije za prekrasne kadrove, od kojih nam je najzapamćeniji ostao završni kadar Indijanaca u plesu koji tvore cvijet.

Killers of the Flower Moon

Najviše kritike film je dobivao zbog svog dugog trajanja. Naime, traje malo manje od tri i pol sata, no film je zaista dinamičan i ne osjeti se da toliko dugo traje. Jedan od Scorseseovih trademarka kao redatelja je i dugo trajanje tako da smo u kino došli pripremljeni. Killers of the Flower Moon pravo je remek djelo. Film pažnju usmjerava na često zaboravljeni dio američke povijesti, a najemotivniji dio bio je kraj u kojem dobivamo i cameo Marina Scorsesea koji čita pravu osmrtnicu Mollie koja je umrla 1937. godine. Killers of the Flower Moon jedan je od onih filmova koje treba sačuvati i pokazivati svakoj sljedećoj generaciji.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori