Pogledali smo film koji je osvojio europskog Oscara: Evo zašto osvaja brojne nagrade
Pogledali smo film koji je osvojio europskog Oscara: Evo zašto osvaja brojne nagrade

Pogledali smo film koji je osvojio europskog Oscara: Evo zašto osvaja brojne nagrade

U Berlinu su dodijeljene 36. Europske filmske nagrade, a titulu najboljeg europskog filma za 2023. godinu ponijelo je ostvarenje Anatomija pada (Anatomie d’une chute) francuske redateljice Justine Triet. Riječ je o naslovu koji se okitio i titulom najboljeg filma na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Uz europskog Oscara za najbolji film, Triet je nagrađena za režiju te originalni scenarij. Također, njemačka glumica Sandra Huller osvojila je nagradu za najbolju glumicu u spomenutom film. Službeno, Anatomija pada u domaća kina stiže 21. prosinca. Ipak, film smo imali priliku vidjeti na ovogodišnjem Zagreb film festivalu, a naše dojmove donosimo u nastavku.

Anatomija pada

Ubojstvo, samoubojstvo ili nesreća?

Film započinje razgovorom između Sandre, spisateljice, i studentice Zoe koja ju je došla intervjuirati. Prva rečenica izgovorena je Što želiš znati? koja zapravo postavlja glavno pitanje ostatka filma. Sandra je Njemica koja živi sa suprugom Francuzom i njihovim 11-godišnjim sinom u kolibi u Francuskim Alpama. Dok traje intervju, izgleda kao da Sandra pomalo zavodi studenticu dok njezin suprug (kojeg ne vidimo u kadru) na katu kolibe pušta instrumentalnu verziju pjesme P.I.M.P. 50 Centa toliko glasno da intervju mora prestati, ali i toliko glasno da zbog nje njihov sin Daniel izađe u šetnju sa psom Snoopyjem.

Pri povratku iz šetnje Daniel ugleda beživotno tijelo svog oca Samuela na snijegu u krvi i odmah pozove Sandru. Je li Samuel slučajno pao s prozora, je li počinio samoubojstvo ili ga je Sandra ubila? Nikad zapravo ne saznamo.

Anatomija pada

Sin Daniel kao ključ filma

Kako to i inače biva, supruga biva optužena za Samuelovo ubojstvo. Sandra unajmi odvjetnika Vincenta kojeg zna iz prošlosti koji joj kaže kako će im jedina obrana biti da tvrde da se Samuel ubio. Ono što slijedi su dva i pol sata sudske i obiteljske drame te psihološkog trilera. Dok Sandra tvrdi svoju nevinost, tužitelji joj pokušavaju predbaciti svaku svađu koju je imala sa Samuelom i prikazati je u što lošijem svjetlu. Kao ženu koja je varala muža i nedostupnu majku. Ono što se i u filmu brzo otkrije je da je njihov sin Daniel slabovidan zbog nesreće koju je doživio kada je bio mlađi. Ta nesreća je zapravo cijelo vrijeme bitna u suđenju i jedan od glavnih razloga zašto je Samuel prikazan kao depresivan i pun krivnje. Daniel je zapravo i najbitnija osoba u filmu, jedini svjedok onoga što se možda je ili nije dogodilo. Ono što on naposljetku otkrije odredi ishod suđenja, ali to vam nećemo otkriti.

Anatomija pada

Redateljica filma je Justine Triet čiji je film Sybil iz 2019. također bio u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu. Ona je iskusna dokumentaristica, a to se u Anatomiji pada i vidi. Način na koji se kamera kreće i hvata svačiju reakciju oduševio nas je, a posebno scena u kojoj sin Daniel svjedoči dok se nalazi između branitelja i tužitelja. Vidimo koliko je zbunjen i nelagodu koja osjeća. Ako tražite uzbudljivu courtroom dramu punu napetosti i plot twistova, ovo nije takav film. Anatomija pada suzdržana je u otkrivanju toga što se zaista dogodilo. Naglasak je na tome kako niti jednog lika u potpunosti ne upoznamo.

Anatomija pada

Potencijalna nominacija za Oscare

Ono što se također ističe u filmu je i izvrsna gluma. Sandra Hüller odlična je kao optužena supruga kojoj sami morate odlučiti hoćete li vjerovati ili ne. Odličan je i Milo Machado Graner u ulozi Daniela. Nedvojbeno je kako je Anatomija pada pokupila puno dobrih kritika i hvalospjeva, a nerijetko filmovi koji osvoje Zlatnu plamu u Cannesu pronađu svoj put i do najbitnije filmske pozornice – Oscara. Predviđamo mu nominaciju za Najbolji međunarodni film, no iskreno se nadamo (iako sumnjamo) da će Hüller biti nominirana za Najbolju glumicu. Vrijeme je da Oscari malo češće počnu prepoznavati glumačke izvedbe stranih filmova.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori