Dočekali smo i Oscare, ovo su naša finalna predviđanja tko će dobiti zlatni kipić
Dočekali smo i Oscare, ovo su naša finalna predviđanja tko će dobiti zlatni kipić

Dočekali smo i Oscare, ovo su naša finalna predviđanja tko će dobiti zlatni kipić

Najbitnija večer u svijetu filma – Oscari 2024., održat će se danas, 10. ožujka u Los Angelesu. Oscari zatvaraju sezonu filmskih nagrada, a s obzirom na to da su se sve bitne dodjele već održale, predviđamo tko će sve biti dobitnik. Popratili smo Zlatne globuse, BAFTA te SAG nagrade, a dobitnici tih nagrada nerijetko utječu i na to tko će osvojiti najprestižniji zlatni kipić. Službene nominacije objavljene su u siječnju te ima i ponekih iznenađenja. Danas, stoga donosimo naša finalna predviđanja dobitnika najpopularnijih kategorija.

Oscari 2024

Najbolji sporedni glumac

Tko će biti dobitnik Oscara za Najboljeg sporednog glumca nije teško predvidjeti. Iako je svatko od nominiranih glumaca rasturio u svojim ulogama, predviđamo kako će zlatni kipić pasti u ruke Roberta Downeyja Jr. za ulogu Lewisa Straussa u filmu Oppenheimer. To je film koji će nedvojbeno dominirati (već ima najviše nominacija), a Downey Jr. ima skoro i zagarantiran Oscar. Osvojio je dosad sve bitne nagrade, stoga smo sigurni kako već piše svoj govor. Ako ga osvoji, ovo bi mu bio prvi Oscar. Ipak, nije strano da Akademija zna i iznenaditi. Prošle godine skoro svi su bili uvjereni kako će Angela Bassett osvojiti za Najbolju sporednu glumicu, no Oscar je šokantno na kraju otišao u ruke Jamie Lee Curtis.

Downey Jr. definitivno je dao ulogu života u Oppenheimeru i Oscar zaslužuje, no naš favorit u ovoj kategoriji ipak je Mark Ruffalo koji nas je očarao u filmu Poor Things.

Oscari 2024

Najbolja sporedna glumica

Baš kao i u prethodnoj kategoriji, na svim dosadašnjim dodjelama nagradu za Najbolju sporednu glumicu uvijek je osvojila Da’Vine Joy Randolph za ulogu u filmu The Holdovers. Taj film jedan nam je od dražih koje smo pogledali prošle godine, a Randolph je u njemu dominirala svaki put kad bi se pojavila u sceni. Glumici je ovo prva nominacija za Oscar, a predviđamo joj i pobjedu. S obzirom na iznenađenje u ovoj kategoriji od prošle godine, jedina konkurencija Randolph bi mogla biti Emily Blunt. Ona je također briljirala u Oppenheimeru.

Oscari 2024

Najbolji glumac

Kada je riječ o kategoriji Najboljeg glumca, tu nema sumnje. Oscar će najvjerojatnije osvojiti Cillian Murphy za glavnu ulogu u filmu Oppenheimer. Otkako je film izašao u srpnju prošle godine, predviđa mu se zlatni kipić. Kada su izašle nominacije bilo je i jasno da ima veliku šansu. Murphy je osvojio i Zlatni globus, BAFTU te SAG nagradu za ulogu poznatog fizičara, a jedini nominirani glumac koji mu je imalo konkurencija je Paul Giamatti za svoju izvrsnu izvedbu profesora u filmu The Holdovers. On je također osvojio Zlatni globus te Critics Choice nagradu, no zadnjih godina SAG nagrade su često indikator toga tko će biti dobitnik Oscara.

Naše oklade su, stoga na Cillianu Murphyju, no koji god od ova dva glumca osvoji, bit ćemo zadovoljni.

Oscari 2024

Najbolja glumica

Ovo je kategorija koja će vrlo vjerojatno biti najgušća i najteža za predvidjeti. Za Najbolju glumicu nominirane su izvrsne dame koje su dale vrhunske izvedbe, no predviđamo kako će borba biti između Emme Stone za Poor Things i Lily Gladstone za Killers of the Flower Moon. Iako bi se trebala gledati kvaliteta izvedbe, nije nepoznato da razni čimbenici dolaze u obzir kada je riječ o tome tko će dobiti Oscar. Stone i Gladstone definitivno su top dvije glumačke izvedbe ove kategorije, no teško ih je uspoređivati.

Mnogima je favorit Stone koja u Poor Things daje svoju vjerojatno najbolju ulogu u životu. Kao Bella Baxter je zadivljujuća. Uloga joj je kompleksna jer Stone zapravo glumi ženu koja nema nikakvo znanje o svijetu. U kratkom vremenu nauči kako jesti, hodati, živjeti punim plućima. Međutim, Gladstone je osvojila SAG nagradu čime se izdvaja kao vrlo vjerojatna dobitnica Oscara.

Oscari 2024

Nije strano ni kako je politička korektnost u zadnje vrijeme kriterij odabira nominacija, a nekad i pobjednika. Ako Lily Gladstone osvoji Oscar postat će prva žena članica indijanskog plemena s tom nagradom. Također, unatoč puno nominacija, Killers of the Flower Moon niti malo ne briljira na nagradama, a priča snažnu i bitnu priču. Predviđamo kako film ni na Oscarima neće pokupiti puno kipića, stoga mislimo kako bi ga Akademija mogla nagraditi tako što će Oscar uručiti Lily Gladstone. Naš favorit bi bila Stone, no ona i Gladstone su dale toliko različite izvedbe da je nemoguće odrediti koja je bolja.

Najbolji redatelj

U kategoriji Najboljeg redatelja predviđamo kako će također biti borba između Oppenheimera i Poor Things, odnosno Christophera Nolana i Yorgosa Lanthimosa. Nolan je omiljeni redatelj kojemu je ovo druga nominacija u ovoj kategoriji (prva je bila za film Dunkirk) te vrlo vjerojatno i prvi Oscar. Britanski redatelj je osvojio i Zlatni globus i BAFTU, ali i DGA nagradu koja se dodjeljuje redateljima. Lanthimosu je ovo također druga nominacija. Prvu je pokupio 2019. za film The Favourite. Po svemu sudeći, dobitnik Oscara će biti Nolan.

Ovo je definitivno kategorija puna odličnih redatelja i teško je izabrati favorita. Režija Oppenheimera je izvanredna i kada ga gledate znate da ste u rukama iskusnog redatelja, no Poor Things je Lanthimosovo najbolje ostvarenje do sad i ne bismo se žalili kada bi ipak on završio sa zlatnim kipićem.

Oscari 2024

Najbolji film

Jasno je kako su ovogodišnji Oscari borba prevlasti između Oppenheimera i Poor Things. Tako će biti i u zadnjoj i najbitnijoj kategoriji dodjele – Najbolji film. Dosad je u ovoj kategoriji na drugim nagradama osvajao Oppenheimer. On definitivno prednjači te je glavni kandidat za osvajanje, no moglo bi se dogoditi i iznenađenje. Cijela kategorija prepuna je filmova koji su nas oduševljavali prethodnu godinu.

Filmove poput Poor Things ne viđamo često, a još manje s osvojenim Oscarima za Najbolji film, stoga bi bilo zaista osvježavajuće da taj film osvoji. Voljeli bismo da nas Akademija ugodno iznenadi i nagradi taj poseban film. Međutim, Oppenheimer je izvrsno ostvarenje te jednako zaslužuje nagradu koju mu na kraju i predviđamo.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori