Maestro nije klasični biografski film, a Bradley Cooper je fenomenalan
Maestro nije klasični biografski film, a Bradley Cooper je fenomenalan

Maestro nije klasični biografski film, a
Bradley Cooper je fenomenalan

Na Netflix je ovog tjedna stigao dugoočekivani biografski film Maestro. Prati jednog od najpoznatijih dirigenata i kompozitora 20. stoljeća – Leonarda Bernsteina. Redatelj, ali i glavni glumac je Bradley Cooper koji Bernsteina glumi u razdoblju dvadesetih do sedamdesetih godina svoga života. Maestra smo napokon pogledali i moramo reći kako nije ono što smo očekivali. Ovo su naši dojmovi.

maestro
maestro

Ljubavna priča

Kada su prve najave za Maestra stizale ove godine, znalo se da će se dio filma posvetiti odnosu Bernsteina i njegove supruge Felicije Montealegre (fenomenalna Carey Mulligan). Upravo to je i fokus i srce cijelog filma. Maestro nije klasični biopic. Ako očekujete film u kojem vidimo Bernsteina kako tek počinje skladati, montažu njegovih studentskih glazbenih dana ili duboku analizu njegove glazbene karijere, onda ćete se razočarati. Ovo je film o braku i životu između dvoje ljudi od kojih je jedno od njih najbolji skladatelj na svijetu. U prvim kadrovima vidimo Bernsteina kako kao mladi asistent dobiva priliku zamijeniti glavnog dirigenta. Bez imalo vježbanja raspameti publiku i rasturi u svojoj novoj ulozi. Od tad postaje sve veći i veći skladatelj. Kao osoba, Bernstein ne voli bit sam niti jednu sekundu, ekstrovertiran je i voli muškarce. U vezi toga je diskretan, no nikada se ne srami.

Film zablista u scenama kada on upozna Feliciju po prvi put na zabavi 1946. Odmah kliknu, a film skače nekoliko godina unaprijed. Tako u kratkom vremenu vidimo kako se zaljube, postanu supružnici i dobiju djecu. Maestro je zapravo ljubavna priča, ali ne ona jednostavna i bezbrižna.

maestro

Felicia je bila uspješna Broadway i televizijska glumica i film to ne pošteđuje, no češće vidimo kako ona podržava svog supruga, više nego on nju. Ona ga je podržavala u skladanju filmske glazbe, što mnogi Bernsteinovi kolege nisu smatrali ‘pravom glazbom’. Zato Felicia nije tipična supruga u biografskim filmovima. Da nje nema, ne bi bilo ni filma. Ona je jednako bitna za priču kao i sam Bernstein. Unatoč tome što film preskače nekoliko godina, odlično se primijeti prijelaz iz zaljubljenih golupčića u supružnike koji su ljuti. Što postaje stariji, Bernstein je sve nepažljiviji u vezi svojih afera s muškarcima, a Felicia sve neprihvatljivija. Tajne koje je nosila toliko duboko u sebi, ne može više trpjeti, a sve eskalira u jednoj od najboljih scena filma u kojem shvaćamo kako su Cooper i Mulligan idealni za svoje uloge.

maestro

Glumački masterclass

Iako je redatelj filma, Cooper nije se nije ništa manje posvetio glumačkoj ulozi u kojoj apsolutno briljira. Ne igra Bernsteina samo u jednom tonu. Prikazuje ga i u dobrom i lošem svjetlu, kao glazbenog genija, ali i nesigurnog čovjeka. Cooper ga ne glorificira, ali ni kritizira. Kao gledatelji, često smo zadivljeni njegovim talentom, a onda mu u drugoj sceni zamjeramo zbog svega što njegova obitelj mora trpjeti radi njega.

Mulligan je s ovom ulogom ozbiljno osigurala nominaciju za Oscar, a iskreno se nadamo kako će i osvojiti jer nijedna sporedna uloga ove godine nas nije oduševila više nego ova. Način na koji je prikazala prijelaz mlade i zaljubljene Felicije u odanu suprugu i majku pa ženu u godinama koja se bori s odlukama koje je donijela je zaista primjer glumačkog masterclassa. Ali glumci su ipak najbolji kada dijele scene jedno s drugim. Kemija između njih jednaka je onoj Ciliana Murphyja i Emily Blunt u Oppenheimeru, Joaquina Phoenixa i Vanesse Kirby u Napoleonu te Leonarda DiCaprija i Lily Gladstone u Killers of the Flower Moon.

maestro

Nominacije za Oscare su neizbježne

I prije nego što je izašao, za Maestra se govorilo kako će biti nominiran za Oscara, a sada kada smo ga pogledali možemo se i složiti. Osim izvrsnih glumačkih uloga, film je i prekrasno i zanimljivo snimljen, a ističu se scene u kojima Cooper dirigira. To su upravo scene u kojima vidimo što je glazba značila Leonardu Bernsteinu, a ako guglate i pogledate par videa u kojima on stvarno dirigira, vidjet ćete kako je Cooper odradio sjajan posao. Maestro je prikaz skladatelja kroz objektiv obitelji i osobnih odnosa popraćen legendarnom glazbom koja ga je i proslavila.

maestro

Foto: Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori