All of Us Strangers je stigao u kina, a evo zašto ga ne smijete propustiti
All of Us Strangers je stigao u kina, a evo zašto ga ne smijete propustiti

All of Us Strangers je stigao u kina, a evo
zašto ga ne smijete propustiti

Prikazati bol, tugu i nošenje s gubitkom na filmu nije lagan zadatak. Upravo s time se bavi film kojeg smo pogledali na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, a koji je sada napokon stigao u domaća kina. Riječ je o filmu Stranci (All of Us Strangers) s Andrew Scottom u glavnoj ulozi. Film je žanrovski teško okarakterizirati, ali možemo reći da je fantasy drama s elementima romanse. Ipak, nije ga teško okarakterizirati kao bolan film koji na ekranu prenosi usamljenost i nemogućnost nošenja s gubitkom.

Stranci

Tko su Stranci?

U filmu Stranci pratimo Adama (Andrew Scott). On je queer scenarist koji odluči pisati o svojim roditeljima koji su poginuli u prometnoj nesreći kada je on imao 12 godina. U početku ga upoznamo kao usamljenog i rezerviranog lika na kojem vidimo da nije prebolio gubitak roditelja. Adam upozna Harryja (Paul Mescal), svog misterioznog susjeda s kojim se krene viđati. Harry je i sam usamljen sa svojim demonima. Tijekom filma se sve više zbližavaju i dok im se veza razvija, Adam je sve više opsjednut s uspomenama svog djetinjstva. Odluči se posjetiti svoju staru kuću u kojoj je odrastao i tamo pronađe svoje roditelje, žive, točno onakve kakvi su bili prije nego što su umrli, samo par godina mlađi od Adama.

Stranci

Priča o boli i usamljenosti

U filmu se nikad ne otkrije točno je li Adam sve to umišlja, je li riječ o fantaziji, je li i Adam zapravo mrtav? Bit filma ni nije da sve bude realistično. Žanrovi se isprepleću pa je tako film na trenutke smiješan, tužan, tragičan i romantičan. Adamov posjet svojim roditeljima dok su još živi predstavlja njegovu borbu s tugom i prihvaćanjem da ga oni nikad neće upoznati ovakvog kakav je sad. Film se nosi s tom usamljenosti, slomljenim srcima, ali i homofobijom.

Kada Adam majci kaže da je gej, ona reagira baš onako kako biste i očekivali od žene koja je odrasla u tom dobu. Ovo vraćanje k njima u kuću u kojoj je odrastao daje mu priliku da im kaže stvari koje nikad nije imao priliku reći. Scena u kojoj Adam s ocem priča o bullyingu koje je doživljavao u školi i iskrena krivnja koju njegov otac osjeća je srcedrapajuća. Film će biti posebno emotivan za one koji su izgubili roditelje u mladoj dobi.

Stranci

Masterclass glume

Redatelj filma je Andrew Haigh koji je ujedno i koscenarist. Upravo zbog fantastičnog scenarija Strance možemo okarakterizirati i kao duboko intiman i ljudski film, a zbog njega ćemo sigurno nastaviti pratiti rad ovog redatelja. Ipak, ono što se posebno mora izdvojiti i što je najsvjetlija točka filma jest fenomenalna gluma. Samo četiri glumca pojavljuju se na ekranu, a svaki filmu donosi nešto svoje.

Paul Mescal nastavlja s odličnim glumačkim ostvarenjima. Možemo reći kako Stranci po vajbu nisu daleko od njegovog filma Aftersun u kojem je briljirao. Tu je izvrstan kao Harry. U svakoj sceni u kojoj se pojavi ne možete ne biti opčinjeni njegovom prisutnošću. Lik mu zaista odlično leži, a Mescal potvrđuje kako ne postoji bolja osoba za ranjive, mučene i usamljene muškarce.

Claire Foy i Jamie Bell također su odlični kao Adamovi roditelji. Foy pokazuje majčinsku ljubav koja može nadići sve predrasude, a Bell je savršen prikaz emocionalnog oca koji žali za time da je mogao učiniti više za svog sina. No, najviše pohvala mora ići Andrewu Scottu.

Stranci

Andrew Scott nikad nije bio bolji

Bili smo oduševljeni njegovom glumom i nema sumnje kako je ovo njegov film. Filmu je donio surovu emociju, a njegovo razvoj od početka do kraja je izvanredno odrađen. Upoznajemo ga kao tužnog i tihog lika, a tijekom filma se sve više otvara, najviše zahvaljujući pratnji Mescalu. Kada govorimo o odličnim glumačkim izvedbama, većini na pamet padnu uloge u kojima su glumci ili prošli kroz nevjerojatne fizičke transformacije, ili imaju velike scene u kojima vrište, na rubu su ludila. No, odlična glumačka izvedba nekad se očituje i u tišini, čitanju između redaka. Glumiti s izrazima lica i s malo riječi nije lagano, a Scott je u tome izvanredan. Činjenica da nije nominiran za Oscar za ovu ulogu je neshvatljiva.

Preporučujemo da film uhvatite sad kada se prikazuje u kinima. Možete ga pogledati u Cinestar kinima diljem Hrvatske, a i u Kinoteci.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori