Na jednom mjestu okupili smo novije domaće i strane brendove keramike 
Na jednom mjestu okupili smo novije domaće i strane brendove keramike 

Na jednom mjestu okupili smo novije domaće
i strane brendove keramike 

Kako godinama pratimo domaću i regionalnu scenu domaćih kreativaca koji se bave keramikom primijetili smo veliki porast novih brendova na tržištu. Možda je 2020. donijela umjesto nas neke velike odluke pa su se mnogi okuražili uložiti u svoje hobije i interese i pretvoriti ih u posao. Rezultat su prava mala umjetnička djela koja u obliku raznih keramičkih predmeta koja obožavamo imati u svom domu. U 2023.-oj u koju smo zakoračili tako ćemo pratiti neke nove umjetnike, ali naravno, redovito provjeravati što ima novog kod već dobro poznatih i popularnih brendova keramike. Za vas smo okupili na jednom mjestu kreativce o kojima smo pisali u prošloj godini, a o kojima ćemo, sigurni smo, pisati i u ovoj. 

keramika

Morra Ceramics

Prije godinu dana doselile su u Zagreb kao privremenu destinaciju bježeći od rata u Ukrajini. Danas imaju simpatični studio keramike na Knežiji i vole ih svi susjedi. Nastya i Yana umjetnice su koje stoje iza brenda Morra Ceramics. Simpatične i otvorene, ove dvije djevojke (i njihov pas Cuba), ugostile su nas jedno prijepodne i otvorile nam vrata svog studija. Cure su nas inspirirale i motivirale, a prije svega super smo se družile. Upoznajte ove dvije hrabre žene iz Harkiva koje su u Zagrebu ponovno odlučile stati na noge i to kroz umjetnost i društvenu odgovornost i aktivizam. 

Artichka keramika

Artichka keramika je brend koji svojim zanimljivim predmetima upotpunjuje upravo te rituale. nikolinaart stoji iza ovog predivnog brenda u čije smo se šalice zaljubili na prvu i želimo ih u svojim kuhinjskim ormarićima. Osim raznih figurica i privjesaka koje možemo nositi na lančićima, ovaj brend ipak svojim šalicama osvaja na prvu. Pisali smo već i o njihovim zanimljivim i unikatnim teglicama za cvijeće, a sada je red da pažnju posvetimo šalicama s predivnim romantičnim motivima. Osim što je svaka šalica ručni rad u koji je utkano puno ljubavi i rada, njihov umjetnički “touch” ono je što nam se posebno svidjelo. Za sve romantičarke u duši ovo je idealna prilika da probude proljeće i sunčane dane u sebi iako smo kalendarski visoko u zimi. Cvjetni motivi, motivi šume, prirode ono je što će u vaš dom i život unijeti dobro raspoloženje kojeg nikad nije na odmet.

Handearth keramika

Nježne zemljane i svijetle boje, jasne linije, ali nepravilni oblici zbog same nesavršenosti prirode i materijala, odlika su keramike koja je proizašla iz Handearth studija keramike. Unikatni predmeti u savršenom skladu s prirodom, pronaći će mjesto kod svih koji vole suštinsku ljepotu minimalizma. Naoko jednostavni, a opet potpuno kompleksni. Njihovi keramički predmeti među kojima možemo pronaći, tanjure, šalice, vaze, žličice svidjet će se svakom ljubitelju minimalizma i pristajati u svaki interijer.

Kiddykay studio

Kiddykay Studio je maleni kreativni studio, smješten u Zagrebu, u kućnom okruženju. Izrađuju home-decor i lifestyle ukrasne predmete za svaki kutak doma ili omiljenih prostorija. Svi njihovi proizvodi su rađeni ručno, uz puno pažnje i ljubavi, a odmah smo se zaljubili u njihov terrazzo uzorak. Iza ove priče stoji Viktoria Rudar, primalja po struci i zaljubljenica u kreativnost, koja je Kiddykay Studio započela krajem 2021. godine, nakon višemjesečnog bavljenja izradom ovih predmeta kao hobijem. U prvih godinu dana djelovanja, priča je osim u online obliku, predstavljena i na kreativnim izlagačkim sajmovima na Špancirfestu (“Kreativnica”) i Projektu Ilica.

Bura Ceramics Studio

Iako su brojni setovi za kavu ili čaj iz velikih i razvikanih trgovina često lijepi i praktični, ponekad se oni napravljeni od ruku malih proizvođača ipak čine posebnijima. Danas je itekako zanimljivo u kuhinji imati šalice i zdjelice od raznih proizvođača. Različiti za različita raspoloženja, a na vašoj kuhinjskoj polici izgledat će kao prva mala izložba na otvorenom. Jedan od takvih brendova je i bura.ceramics. Među raznim njihovim predmetima posebno su nam za oko zapele šalice s nježnim prirodnim motivima koje će se svidjeti svim minimalisticama. Nepravilni oblici, nježnih i jednostavnih boja već vidimo u kuhinji zajedno s ostalim predmetima koji unose dašak prirode u svaki interijer.

Kiwi Poca Ceramics

Brend Kiwi Poca Ceramics bavi se ručnom izradom keramičkih proizvoda, ponajviše šalica i tanjurića, no u ponudi možete pronaći i razne zgodne ukrasne figurice. Njihove najšarmantnije šalice one su s drškom perecom ili kroasanom. Šalice su zapremnine od 250 ml i 300 ml, a uz njih možete naručiti i tanjuriće u obliku tosta!

Svaki njihov proizvod 100% je ručno rađen, pa je tako i jedinstven i poseban. Osim što su odličan poklon za dragu osobu, mi smo odmah poželjeli i barem jednu za sebe! Sve proizvode ovog brenda možete naručiti ovdje.

Beluga Ceramics

Leopard uzorak ekstremno je popularan još od osamdesetih, a varijacije na temu ima bezbroj. Gotovo svaki velik dizajner barem se jednom poigrao ovim uzorkom pokušavajući ga ukomponirati u svoj umjetnički opus. S godinama on se mijenjao stilski, od izrazito ekstremnog do minimalističkog, jednobojnog do eklektično šarenog. Danas ga volimo u njegovim minimalističkim oblicima i s jednostavnim motivima pastelnih boja. Pronašli smo jednu takvu kombinaciju u radovima brenda iz Srbije Beluga Ceramics čiji rad pratimo već neko vrijeme.

Milan Stanić design

Jedan od brendova koji nam je definitivno zapeo za oko u posljednje vrijeme je Milan Stanić Design. Brend je nastao kao ideja da se napravi proizvod koji će svojom teksturom odgovarati potrebama modernog arhitektonskog uređenja doma s jedne strane, i unikatnog, kolorističnog dizajna s druge strane. Intervju s kretorom pročitajte ovdje.

7th House Studio keramika

Keramički studio pod nazivom 7th House Studio proizvodi neodoljive keramičke predmete koje nisu nalik onima koje često viđamo. Dolaze s raznim motivacijskim ili zabavnim porukama te crtežima koje umjetnici direktno ispisuju i oslikavaju na proizvode, a rezultat su unikatne šalice, tanjuri, zdjele i vaze s dozom dječje zaigranosti i nepredvidive spontanosti. Crteži su najčešće jednostavni, a dolaze u kombinacijama žute, plave i zelene boje. Motive ptice, smjalića i cvijeća također često provlače kroz svoje radove, a ono što nas je najviše oduševilo su kratki natpisi koji u par riječi dopiru do nas – snažni su, duhoviti i emotivni. Studio je baziran u Istanbulu, a proizvode dostavljaju diljem svijeta. Možete ih sve razgledati na njihovom Instagram profilu ili na stranici Etsy, odakle ih također možete i naručiti.

Glinarija studio

Ručno rađene keramičke šalice prava su mala umjetnička djela, a sav trud i rad autora koji je bio potreban u izradi, daje im dodatnu vrijednost. Glinarija je keramičarska radiona u kojoj možete kupiti unikatne, ručno rađene predmete, oslikati i ukrasiti polugotove proizvode po izboru, pohađati jednokratne radionice ili tečaj keramike te dogovoriti Igre s glinom u svom prostoru. Potražite omiljeni komad na njihovim stranicama ili se upišite na tečaj keramike i jesen vam nikada neće biti zabavnija.

Studio Riviera 

Ovu keramiku karakterizira šarenilo i mix and match trend. Točnije, Studio Riviera funkcionira po principu savršeno, nesavršene kombinacije posuđa. To znači da ćete rijetko kada vidjeti setove posuđa koji su identični. Svaki komad posuđa ručno je rađen i unikatan, odnosno ovu keramiku možemo opisati kao neobičnu, individualnu i jedinstvenu. Dizajn ručno crtanih komada sa psihodeličnim uzorcima nalikuje na vintage komade koji su inspirirani 70-tima, a mi to naprosto obožavamo.

Forma Studio

Prava mala keramička umjetnička djela, osim što će savršeno stajati u svakom privatnom interijeru, možemo ih komotno zamisliti u galerijskom prostoru. Neobične forme, svijetli zemljani tonovi, funkcionalna upotreba sve se to može koristiti za opisivanje keramike studija Forma. Studio Forma iz Vinkovaca svojim djelima podsjeća nas kako prirodnim materijalima iz prirode, možemo tu istu prirodu unijeti u svoj svakodnevni život kroz svoje interijere.

Ruke

Studio Ruke smjestio se u Ilici 110 gotovo preko puta ulaza u Likovnu akademiju, a sigurno ste u prolazu primijetili njegove plave štokove koji savršeno odskaču od sivih fasada u blizini. Vlasnica studija Ruke je Martina Nikoljačić, Brođanka s adresom u Zagrebu, diplomirana kiparica i zaljubljenica u keramiku. U malom studiju održavaju se radionice zanimljivog naziva Qeramika, a one su već nekoliko godina dobro poznate svima onima kojima se keramika uvukla pod kožu. Koja priča stoji iza ovog zanimljivog studija, kako izgleda jedan tečaj keramike i imaju li Journalovke talenta za rad s rukama pročitajte u članku. 

Foto: Martina Movrić

Ljeto 

Zagrebački brend keramike Ljeto, svojim toplim i minimalističkim predmetima, instantno nas lansira u one toplije i sunčanije krajeve, čak i kada nam se čini da moramo dugo brojati do godišnjeg. Ljeto je ovdje, a na vama je da ga iskoristite najbolje što možete. Jutarnjim ritualima iz nove šalice? Zašto ne. O ovom brendu čitajte ovdje. 

Traversa

Započeli su u turbulentnoj 2021. godini – u neizvjesnosti i ludosti vremena, odlučili su da je napokon vrijeme za realizaciju ideja i projekata koji su dugo čekali. Proizvode prekrasne unikatne proizvode za dom, od keramičkog posuđa, printeva i bannera do tekstila poput ručnika i jastučnica. Njihov prepoznatljiv stil potpuno nas je osvojio, ne samo zbog veselih boja i motiva, već nekog posebnog, toplog šarma svakodnevnog života koji su udahnuli proizvodima. Traversa na primorskom znači pregača, a upravo ona označava njihov opušten i slobodan svijet kreativnog rada. Kako i sami kažu, traversa za njih znači “ulazak u radionicu, dodir s glinom i lončarskim kolom, znači uzeti kist u ruke i namjestiti štafelaj s papirom ili platnom, pustiti da se po traversi razliju sve vrste slikarskih i keramičkih boja.”

Mala Arta

Domaći brend Mala Arta radi keramiku koja neodoljivo podsjeća na kvalitetne retro komade, ali s finim suvremenim pristupom. Mala Arta je keramički studio iz Zagreba fokusiran na suvremenu formu kojeg radi grupa hrvatskih umjetnika i dizajnera. Svaki komad je ručno rađen i jedinstven, a svoj primjerak možete pronaći na njihovom web shopu.

La.Pjat

La.Pjat Ceramics ručno je rađena keramika čiji proizvodi dolaze iz Splita. U svojoj ponudi ima ručno rađene šalice, pladnjeve za nakit i ukrasnu keramiku za raznovrsnu upotrebu. Ono što nam se odmah na prvu svidjelo kod ove keramike jest motiv cvijeća koji je prožet predmetima. Naime, pri izradi keramike koristi se živo cvijeće kako bi se dobio predivan motiv. Također, ovo je jedna od rijetkih keramika na kojoj možemo vidjeti slatke natpise, a nama je jedan od dražih ‘sreća je u malim stvarima, u velikim dozama’. Ovo je jedan od onih domaćih brendova za koji smo sigurni da će poludjeti mnogi, možemo reći kako će ručno rađeni pladnjevi i šalice s natpisima ubrzo postati hit. Keramiku možete naručiti preko službene Instagram stranice brenda, no za izradu i dostavu potrebno je čekati otprilike tri tjedna s obzirom na to da se proizvod treba posušiti te proći kroz dva pečenja.

OBRT 

Studio keramike i galerija OBRT bila je ideja akademske kiparice, koreografkinje i umjetnice Antonije Dorbić koja se nakon više od 10 godina života u Zagrebu odlučila vratiti u Šibenik i tamo započeti malu oazu kreativnosti. Na toj se adresi održavaju manje izložbe i održavaju radionice za odrasle i djecu. Kako je uspjela spojiti umjetnost i biznis – na prvu dva sasvim oprečna pojma, što sve danas OBRT radi i što u njemu možemo pronaći, kako možemo kupiti divnu i decentnu ručno rađenu keramiku, ali i u čemu i sama kao umjetnica nalazi dozi inspiracije, donosimo vam u članku.

ZLATNA

Iza brenda ZLATNA stoje Zlatina & Tsvetomir – vlasnici, dizajneri i keramičari. “Mi smo mladi par (Zlatina 24, Tsvetomir 27) koji s obje ruke stvaramo tu lijepu likovnu umjetnost u modernom stilu. Dizajniramo i stvaramo ZLATNA porculanske proizvode u našem studiju u blizini povijesnog Plovdiva, Bugarska. Jamčimo da ćete primanjem našeg artikla osjetiti ljubav i brigu koji su u njega uloženi! Mi smo mladi obrtnici, zaljubljeni jedan u drugog, u život i svoj posao i pozivamo vas da postanete dio ove lijepe, likovne umjetnosti i tisuća zadovoljnih kupaca diljem svijeta. Uzbuđenje kada napravite nešto što volite, a zatim to pošaljete da vas voli netko drugi s druge strane svijeta, jednostavno je čarobno.” Detalje potražite u ovom članku. 

Japa Design 

Japa Design su ručno rađene keramičke šalice koje su posebne po svojim veselim uzorcima i bojama. Iza ovog brenda stoje mama i kći koje su svoje iskustvo s rukotvorinama odlučile pretočiti u izradu keramičkih predmeta. Najpopularniji predmet su im zasigurno šarmantne šalice, no također izrađuju posuđe, vaze, teglice i slične dekorativne i uporabne predmete koji će vašu svakodnevicu zasigurno uljepšati. Šalice su najčešće oslikane raznim karikaturama, no u ponudi imaju i šalice s točkastim uzorkom za sve ljubitelje minimalizma. Možemo reći kako bi nam ispijanje prve jutarnje kave iz ovih šalica zasigurno uljepšalo jutro. Šalice i ostale dekorativne predmete možete naručiti preko Instagram DM-a na profilu brenda.

Jefimija Ceramics 

Jefimija Ceramics beogradski je brend fine keramike čiji nam se uzorci jako sviđaju i odmah smo pronašli svoje favorite.Danijela Pajović je dizajnerica keramike iz Beograda koja radi s porculanom i kamenom. Rezultat su predivni predmeti objedinjeni pod zajedničkim brendom Jefimija Ceramics. Za oko nam je zapela posebna kolekcija plavih predmeta koja uključuje tanjure, vaze, šalice. Porculanski predmeti ručno su oslikani i pozlaćeni što im daje posebnu dodanu vrijednost.

Juma Ceramics 

Redovito se razveselimo kada otkrijemo da je domaća scena snažna i aktivna, a svaki novi brend, korak je naprijed pri još boljem pozicioniranju hrvatskog dizajna. Šibenski brend JUMA ceramic studio je obrt specijaliziran za ručnu izradu svih keramičkih predmeta. “Kroz izradu predmeta želimo vam prenijeti ljubav koju osjećamo prema glini i stvaranju, a svaki naš je predmet pažljivo i temeljito ručno obrađen”, kaže Julijana Mašina koja stoji iza brenda.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori