Hoće li Oscari ikada pogoditi? Ovo su najveća iznenađenja nakon nominacija
Hoće li Oscari ikada pogoditi? Ovo su najveća iznenađenja nakon nominacija

Hoće li Oscari ikada pogoditi? Ovo su
najveća iznenađenja nakon nominacija

Jučer su objavljene službene nominacije za najprestižniju filmsku nagradu – Oscari 2024. Mjesecima se predviđalo koji filmovi će dominirati i tko bi mogao pokupiti nominaciju u kojoj kategoriji. Najviše nominacija, očekivano ima film Oppenheimer, njih sveukupno 13. Njega prati Poor Things kojeg smo nedavno i pogledali i čije dojmove možete pročitati ovdje. On ima 11 nominacija, dok jednu manje ima Scorseseov Killers of the Flower Moon.

Nominacije su ispale dosta očekivano. No, ima i nekih nevjerojatnih propusta Akademije koje, priznat ćemo, nismo očekivali. Evo koja su najveća iznenađenja ovogodišnjih nominacija za Oscare.

oscari 2024

Leonardo DiCaprio i Andrew Scott vs. Coleman Domingo

Jedno od najvećih šokova je kategorija Najbolji glumac. Očekivali smo da će Leonardo DiCaprio pokupiti nominaciju za svoju izvrsnu ulogu u filmu Killers of the Flower Moon. U njemu, DiCaprio daje svoju najbolju glumačku izvedbu od The Revenanta. Stoga nas je poprilično iznenadilo da ga nisu nominirali. Još čudnije je to što su nominirali Lily Gladstone i Roberta De Nira za svoje respektivne uloge, a ništa za Leonarda. Osim njega, mnogi su očekivali i nadali se da će svoju prvu nominaciju dobiti i Andrew Scott. On nas je oduševio u filmu All of Us Strangers. Međutim, iznenadili smo se kada ga nismo vidjeli među nominiranima.

Akademija u ovoj kategoriji nominira samo pet glumaca. Pretpostavljamo kako su DiCaprio i Scott morali izostati kako bi nominiran bio Coleman Domingo. Glumac je pokupio nominaciju za film Rustin. U njemu glumi naslovnu ulogu poznatog borca za crnačka prava. Film je producirala Obamina produkcijska kuća, a Domingo je gej Afroamerikanac koji u Rustinu glumi gej Afroamerikanca.

oscari 2024

Ne treba puno mozgati da se shvati kako je politička korektnost u zadnjih nekoliko godina postala kriterij odabira nominiranih na Oscarima. Nedvojbeno je da Akademija ima prošlost manjka inkluzivnosti i to je problem. Glumci i glumice svih rasa moraju imati jednake prilike. Ipak, politička korektnost ne bi trebala određivati nominacije. Oscari su dodjela nagrada koja se temelji na izvrsnosti. Zato, iako je Domingo uvjerljivo odradio svoju ulogu, kvaliteta DiCaprijove i Scottove izvedbe ne zaslužuje biti umanjena zbog toga da se Akademija ne bi našla na udaru kritika zbog manjka inkluzivnosti. Nadamo se i da neće. Ono što bi Akademija mogla napraviti jest povećati broj nominacija.

oscari 2024

Margot Robbie kao Barbie

Barbie je najveći filmski hit godine, a na svim filmskim dodjelama do sad za najbolju glumicu bila je nominirana Margot Robbie. Zato su je svi očekivali i na listi nominiranih za Oscare, no i tu se dogodio šok. Dok je Ryan Gosling nominiran za Najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Kena te America Ferrera za Najbolju sporednu glumicu, Margot Robbie nekim čudom nije nominirana za Najbolju glumicu za ulogu koja doslovno nosi cijeli film. Kao lik koji iz bezbrižne lutke koja nema nikakvog značenja iza svojih riječi ili ponašanja, dolazi do kompleksne žene koja otkriva samu sebe, glumiti Barbie nije bilo lako i s ovom ulogom je Robbie pokazala veliki raspon svojih sposobnosti. Izostanak njezine nominacije šokirao je i samog Goslinga koji se zbog toga i javno oglasio te rekao kako je razočaran jer bez Barbie, nema ni njegovog Kena.

oscari 2024

Kategorija Najboljeg redatelja

Iznenađenja koja se vežu uz Barbie pogodila su i kategoriju Najboljeg redatelja. Veliko iznenađenje je što Greta Gerwig, prva redateljica koja je na filmu zaradila milijardu dolara, nije nominirana u kategoriji Najboljeg redatelja. Mnogi su na društvenim mrežama istaknuli ironiju toga što niti Gerwig ni Robbie nisu nominirane u svojim kategorijama dok Gosling, muškarac, jest za rad u filmu koji je uvelike o nosi ‘girl power’ poruku.

No, nije samo Gerwig iznenađenje u ovoj kategoriji. Kao što se Akademiji predbacuje manjak rasne raznolikosti u glumačkim kategorijama, tako joj se godinama predbacuje manjak žena u kategoriji Najboljeg redatelja. U skoro sto godina održavanja Oscara, žena je osvojila samo tri puta, od kojih su sve u ne tako dalekoj prošlosti (2010., 2021., 2022.). Zato su mnogi mislili kako će Gerwig biti nominirana, ali i Celine Song za svoj fenomenalni Past Lives. Međutim, ni ona nije pokupila nominaciju. Ipak, Justine Triet (koja je iznenađenje u ovoj kategoriji) pokupila je nominaciju kao redateljica fenomenalnog Anatomy of a Fall.

oscari 2024

U ovoj kategoriji izostao je i Bradley Cooper. Time se apsolutno ponovila dodjela Oscara 2020. Tada je Cooper bio nominiran za Najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu A Star Is Born koji mu je bio i debitantski redateljski uradak. Te godine veliko iznenađenje je bilo to što ga nisu nominirali za Najboljeg redatelja. Coopera je to, navodno tada jako razljutilo. Samo možemo zamisliti kako se sada onda osjeća. Opet je za svoj drugi redateljski pothvat – Maestro, nominiran za glavnu mušku ulogu, a ne i za redatelja.

oscari 2024

Glumci filma May December

Film May December bio je dark horse ovosezonskih filmskih nagrada. Film Todda Haynesa briljirao je u glumačkim kategorijama, no ne i na Oscarima. Natalie Portman, Julianne Moore i Charles Melton odlični su glumci čije su izvedbe vrijedne nominacije, no sve su izostale. Tu se opet postavlja pitanje političke korektnosti jer je u kategoriji Najbolje sporedne glumice nominirana Danielle Brooks za film The Color Purple. Njezina nominacija iznenadila je s obzirom na to da je to jedina nominacija koju je film pokupio. Film ima cijelu postavu Afroamerikanaca te je i riječ o crnačkom iskustvu na Jugu, dok Moore u May December glumi bjelkinju koja je uz to i moralno upitna. Obje glumice dale su izvrsne izvedbe, no ipak smo više očekivali Moore u kategoriji Najbolje sporedne glumice.

Kako je Francuska propustila priliku za siguran Oscar

Anatomy of a Fall ima pet nominacija. To je francuski film koji je postao apsolutni hit, kako prema filmskim kritikama, tako i prema publici. I mi smo bili oduševljeni filmom te smo ga svrstali među najboljima godine. No, jedina kategorija u kojoj bi Anatomy of a Fall imala siguran Oscar u rukama je ona Najboljeg međunarodnog filma. Međutim, film uopće nije ni nominiran u toj kategoriji. Ovog puta za to nije kriva Akademija, nego Francuska.

Naime, u filmu se govori engleskim jezikom te tek pomalo francuskim. Glavna glumica je Njemica koja glumi Njemicu kojoj je suprug Francuz te njezin lik i u samom filmu kaže kako ne govori dobro francuski jezik. To je bio razlog zašto je Francuska odlučila da ne želi kandidirati taj film za Oscare te umjesto njega kandidirala jedan drugi film koji na kraju nije pokupio nominaciju. Francuska stoga ima nula nominacija dok je s Anatomy of a Fall, ne samo mogla imati nominaciju, nego i pobjedu.

oscari 2024

Pedro Almodóvar i kratki film

Možda je mnogima promaknulo, no u kategoriji Najboljeg kratkog filma nevjerojatno je da je izostao Strange Way of Life, španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Unatoč tome što je kratki film, uspio je odvući ljude u kina, a zato su sigurno i zaslužni glavni glumci Ethan Hawke i Pedro Pascal koji glume queer kauboje. Osim što smo očekivali da će pokupiti nominaciju, očekivali smo i to da će dobiti zlatni kipić.

oscari 2024

Pozitivno iznenađenje

Ono što nas je ugodno iznenadilo i razveselilo jest da je Sandra Hüller nominirana za Najbolju glumicu za svoju ulogu u Anatomy of a Fall. To je itekako zasluženo, a iznenadilo nas je zbog toga što Akademija rijetko nominira uloge iz filmova koji nisu na engleskom jeziku. Njezina uloga se također razlikuje od onih poput Margot Robbie ili Emme Stone za Poor Things jer je puno suzdržanija, ali nimalo manje fascinantna.

Dodjela Oscara održat će se 10. ožujka, a popis svih nominacija možete pogledati ovdje.

Foto: Profimedia, Netflix

Učitati još
Zatvori