Greta Gerwig prva je redateljica u povijesti koja je na filmu zaradila milijardu dolara. Evo maraton njenih filmova
Greta Gerwig prva je redateljica u povijesti koja je na filmu zaradila milijardu dolara. Evo maraton njenih filmova

Greta Gerwig prva je redateljica u povijesti koja je na filmu zaradila milijardu dolara. Evo maraton njenih filmova

O filmu Barbie se još uvijek ne staje pričati. Puni kinodvorane već tjednima, otkako je izašao 21. srpnja, a nedavno nas je obradovala vijest kako je upravo s Barbie, Greta Gerwig postala prva redateljica u povijesti koja je na filmu zaradila milijardu dolara. Gretu volimo još od njezinih indie glumačkih dana, a njezino postignuće odlučili smo proslaviti ovaj vikend tako što smo složili ultimativni filmski maraton Grete Gerwig kao glumice i redateljice.

Greta Gerwig

Greenberg

Greenberg je komična drama koju je napisao i režirao Gretin budući muž Noah Baumbach.Film prati Rogera Greenberga (Ben Stiller) koji se iz New Yorka vraća u svoj rodni Los Angeles kako bi posložio svoj život dok čuva kuću svog brata koji je na putovanju sa svojom obitelji. Dok Roger provodi vrijeme u kući svog brata, upozna njegovu asistenticu Florence i tu dolazi Greta Gerwig. Njezina Florence je obzirna, slatka, lijepa i odlično se brine o psima i djeci. Ima 25 godina i potpuna je suprotnost 45-godišnjem Rogeru koji se upravo vratio iz mentalne ustanove, ne vozi i treba svačiju pomoć. Ipak, njih dvoje oforme posebnu vezu i to je ono što je u fokusu filma. Kao i ostali Baumbachovi filmovi, i Greenberg je čudan indie film koji je pravi skriveni biser.

Greta Gerwig

Frances Ha

Evidentno je da je Gerwig muza Noah Baumacha tako da filmski maraton ne može proći bez njezinog, vjerojatno najboljeg glumačkog ostvarenja, Frances Ha. Film je isto režirao Baumbach, a njoj je pripala uloga protagonistice. Frances Ha film je o naučnici jedne plesne skupine u New Yorku koja se bezglavo baca u svoje snove, iako je mogućnost da ih ostvari sve manja. Film je coming of age priča o odrastaju, pronalasku sebe i običnom životu. Nema herojskih likova niti velikih gesta, realistično se prikazuje kako je to naći se na pragu životnog razdoblja u kojem ne znate što ćete sa sobom.

Greta Gerwig

20th Century Women

Kao što i samo ime nalaže, film 20th Century Women u fokusu ima žene. Točnije njih tri koje dijele posebnu vezu. Naime, film prati majku (Annette Benning) koja u boemskom domu kojeg dijeli s još troje ljudi, odgaja svog sina tinejdžera. Kada se ne može više nositi s njegovom nesposobnošću da govori, pomoć potraži u dvjema drugim ženama koje žive u kući, Abbie (Greta Gerwig) i Julie (Elle Fanning). One tri podijele teret njegovog odgoja dok im se život polako odmotava. Film je režirao Mike Mills, poznat po filmovima Beginners u kojem jednu od ključnih uloga ima i naš Goran Višnjić, te C’mon, C’mon s Joaquinom Phoenixom. 20th Century Women naišao je na odlične kritike, a posebne pohvale su pobrale gluma glavnih glumica.

Greta Gerwig

Lady Bird

Sada prelazimo na redateljska postignuća Grete Gerwig, a počinjemo naravno s njezinim prvim filmom – Lady Bird. Coming of age priča o tinejdžerki koju glumi Saoirse Ronan i njezinom odrastanju u Sacramentu u Californiji. Priča je dijelom autobiografska jer je i sama Gerwig odrasla u Sacramentu, a film ju je katapultirao u slavu. Volimo kad tako jedan indie film stekne takvu popularnost, a kad pogledate Lady Bird znat ćete i zašto. Saoirse Ronan izvrsno je prikazala teen angst kroz koji većina tinejdžera prolazi kako bi oformili osobnost, a u fokusu je i njezin kompliciran odnos s majkom. Film je i dobio Greti Gerwig prvu nominaciju za Oscara te je mnogima bila favorit.

Greta Gerwig

Little Women

Little Women adaptacija je istoimenog svjetski poznatog romana i američkog klasika kojeg je napisala Louisa May Alcott. Priča prati sestre March – Jo, Meg, Amy i Beth te njihov život s majkom Marmee tijekom Američkog građanskog rata. Fokus je na Jo, drugoj najstarijoj sestri koja želi biti spisateljica, unatoč tome što društvo nalaže drugačije uloge za ženu. Film je šesta adaptacija romana na velikom platnu, a Greta se s njim utemeljila kao redateljica čiji rad ćemo dugo pratiti. Svima draga i poznata priča, ispričana je i snimljena na pomalo moderan način. Ipak, zadržavajući ono što roman čini ikonskim. Problemi s kojima su se sestre susretali, nisu ni potpuno drugačiji od onoga s čime se žene i danas bore. Glavna uloga je opet pripala Saoirse Ronan koja je izvrsna u ulozi Jo March, a ne moramo spominjati da jednu bitnu ulogu ima i naš miljenik Timothee Chalamet.

Greta Gerwig

Barbie

Posljednje redateljsko ostvarenje Grete Gerwig, Barbie, ne trebamo previše predstavljati. Film je pomeo svu konkurenciju u kinima pa čak i Oppenheimera. Prati najpoznatiju lutku na svijetu, Barbie (Margot Robbie) te njezinu krizu koja dovodi do preispitivanja njezine realnosti. Kada je tek izašla vijest da Gerwig sprema film o Barbie, nije se puno znalo. Činilo se čudno, ali čim je njezino ime vezano za projekt, nitko se nije bojao. Ispunila je sva očekivanja i dokazala zašto joj je mjesto među najvećim redateljima današnjice. Barbie je lutka s velikom poviješću i film o njoj nije lak zadatak, no oduševio nas je. Fantasy komedija s glazbenim brojevima je upravo onako kako i jedan takav film treba izgledati. Gerwig je i u film ubacila i puno pop culture referenci, ali i snažnu poruku o ženama.

Greta Gerwig

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori