Pogledali smo Strange Way of Life, kratki film s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom
Pogledali smo Strange Way of Life, kratki film s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom

Pogledali smo Strange Way of Life, kratki film s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom

Jedan od filmova kojemu smo se veselili na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu je kratki film Strange Way of Life (Extraña forma de vida). Film je režirao slavni španjolski redatelj Pedro Almodóvar. Glavne uloge su podarene Ethanu Hawkeu i Pedru Pascalu. Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi.

Strange Way of Life

O čemu je riječ?

Prije nego je izašao, ovaj queer vestern dobivao je dosta pažnje. Uspoređivali su ga s još jednim queer vesternom – Brokeback Mountain s Jakeom Gyllenhaalom i Heathom Ledgerom. Kratki film priča priču o Jakeu i Silvi, bivšim prijateljima i ljubavnicima koji se opet sreću nakon 25 godina. Naime, Silva (Pascal) odjaše preko pustinje kako bi posjetio šerifa Jakea (Hawke). Provedu strastvenu noć skupa, no kad svane jutro Jake sumnja da Silvin posjet nije bio zbog njega. Naime, Jake istražuje ubojstvo supruge svog preminulog brata, a sumnjivac je Silvin sin koji je s njom imao nasilnu vezu. Silva ga moli da mu poštedi sina, no Jake je spreman na sve kako bi ga uhvatio.

Strange Way of Life
Strange Way of Life

Kratki film koji je napunio kinodvorane

Almodóvar je uspješno ugurao sve ideje filma u samo pola sata, no ipak bismo voljeli da je film dugometražni jer su likovi Jakea i Silve toliko zanimljivi da je šteta ne istražiti ih dublje. Osim očitog konflikta da Jake želi uhvatiti Silvinog sina, u filmu također vidimo drugi konflikt koji se tiče njihove ljubavne veze. Dok je Silva puno nježniji i vjeruje u mogućnost zajedničkog života s Jakeom, Jakeovo srce je toliko očvrsnulo da on odbija bilo kakvu takvu mogućnost.

Hawke i Pascal su zaista odlični u svojim ulogama i možemo samo zamisliti kakvi bi bili da je film duži od pola sata. Hawkeovo lice je puno tereta i žaljenja, a vidimo da omekša jedino u prisutnosti Silve. No, prava zvijezda je ipak Almodóvar. Iako je Strange Way of Life totalno drugačiji nego ijedan njegov film, Almodóvarovi elementi su prisutni. Film je vizualno predivan, a redatelj u vestern uvodi svoj stil zbog čega i je tako poseban.

Strange Way of Life
Strange Way of Life

Ovo je drugi kratki film Pedra Almodóvara (nakon dobro prihvaćenog The Human Voice) te također drugi njegov film na engleskom jeziku. Zanimljivo je da je ovo prvi film kojeg je producirala modna kuća Yves Saint Laurent koja je i zaslužana za scenografiju i kostime. Rijetko kad kratki filmovi privuku ljude u kinodvorane, a Strange Way of Life postigao je upravo to. Samo ćemo reći da se nadamo nastavku ove romantične vestern priče.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori