Pogledali smo Poor Things: Ovaj film nije za svakoga, ali je nešto najposebnije što ćete vidjeti u posljednje vrijeme
Pogledali smo Poor Things: Ovaj film nije za svakoga, ali je nešto najposebnije što ćete vidjeti u posljednje vrijeme

Pogledali smo Poor Things: Ovaj film nije za svakoga, ali je nešto najposebnije što ćete vidjeti u posljednje vrijeme

Među najiščekivanije filmske naslove u prvoj polovici godine uvrstio se i Poor Things, novi uradak proslavljenog redatelja Yorgosa Lanthimosa. S velikim interesom smo dočekali pogledati naslov koji je osvojio i žiri prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala, koji mu je podario Zlatnog lava za najbolji film.

Ako ste nakon prvih dvadeset minuta poželjeli napustiti kino, zaklopiti laptop ili premjestiti program, u potpunosti vas razumijemo. Štoviše, razumijemo vas i ako ste to i učinili. Znajući da su relevantni filmski kritičari nahvalili ovo ostvarenje, kroz glavu vam se roji pitanje Mora li doista svaki film biti rubno uznemirujuć da bi stekao hvalospjeve?. Također, u tim trenucima skloni ste sami sebe prozvati Jadnim stvorenjima jer ste ga odlučili pogledati.

Poor Things
Poor Things

Dajte mu priliku!

No, ako se zadržite dovoljno dugo spremno ćete se uvjeriti kako su prethodni hvalospjevi bili opravdani. I čudan i čudnovat, ustanovit ćemo. S vremenom uviđate kako vas film uvlači u svoj magičan svijet, ostajete zadivljeni kostimografijom i scenografijom te pratećim vizualnim efektima. U startu vrijedi istaknuti i glazbene brojeve koji sjajno pridonose kreiranju čudnovate atmosfere. A njegovoj atraktivnosti (u doslovnom smislu) zasigurno pridonose i eksplicitne erotske scene.

Premda vam isprva neće biti sasvim jasno zašto je na pojedinim dodjelama nagrada svrstana u kategoriju komedije, nastavak će ipak donijeti reference i dijaloge koji će izmamiti osmijeh, uključujući i ponavljanje motiva koji su salve smijeha izazivali u nijemim filmovima.

Poor Things
Poor Things Zlatni globus

Lik koji se ne zaboravlja

Uz sve vanjske faktore, najjači dio filma Poor Things zasigurno je njegova sjajna glumačka postava predvođena Emmom Stone (kojoj se pridružuju Mark Ruffalo i Willlem Dafoe). Premda se na prvu igranje luđakinje može činiti kao jednostavan glumački zadatak, pokazat će se kako je njezina Bella Baxter puno više od toga. Lik je to koji vam postepeno uđe pod kožu, navijate za njega i radujete se njegovom uspjehu.

Na neki čudnovat način Bella Baxter je heroina koji su mnogi priželjkivali vidjeti u ekranizaciji Barbie. Točnije, heroina za koju su se nadali da bi Barbie mogla postati.

Megahit Barbie na kraju je postao britak društveni komentar, tako sjajno upakiran u naizgled trivijalan film. S druge strane, naslovna junakinja filma Poor Things, koju upoznajemo kao moralno upitan biološko-socijalni eksperiment, uspijeva nadvladati sva društvena ograničenja i pronaći vlastiti smisao. Ono čemu u suštini svi težimo.

Poor Things
Poor Things

Posebna filmska avantura

Film Poor Things jedan je od onih naslova koji doista nisu za svakoga. Također, naslov je to kakav se, kad je kreativnost u pitanju, rijetko viđa. Nova Lanthimosova filmska avantura traži da joj se prepustite i pristupite joj otvorena uma. Baš kao što je to Bella učinila u svojim odmetničkim putovanjima. Ako se odlučite na isto, mogla bi za vas biti pozitivno iznenađenje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori