Dok čekamo novi film Pedra Almodóvara, gledamo njegove najbolje filmove
Dok čekamo novi film Pedra Almodóvara, gledamo njegove najbolje filmove

Dok čekamo novi film Pedra Almodóvara,
gledamo njegove najbolje filmove

Pedro Almodóvar jedan je od najboljih i prepoznatljivijih španjolskih redatelja svih vremena. Njegovi filmovi uvijek postignu svjetsku slavu, a mi ih uvijek volimo gledati iznova. Ubrzo stiže i njegov kratki film o kojem se puno priča. Riječ je o queer vesternu A Strange Way of Life u kojem glavne uloge imaju Pedro Pascal i Ethan Hawke. Sljedeći tjedan film ćete moći pogledati i na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, a mi vam donosimo ostale Almodóvarove filmove koje volimo gledati.

Pedro Almodóvar

Parallel Mothers

Parallel Mothers posljednje je Almodóvarovo dugometražno ostvarenje koje je izašlo 2021. godine. Film prati Janis i Anu, dvije žene koje se upoznaju u bolnici u kojoj su isti dan rodile dijete. Obje su zatrudnjele neplanirano, no dok je Janis žena u srednjim godinama i nimalo ne žali za trudnoćom, Ana je puno mlađa, prestrašena i traumatizirana. Vrijeme koje provedu skupa u bolnici stvori neočekivanu vezu i dvije majke se zbliže. No, veza koju razviju zakomplicira se i promijeni im živote. U glavnoj ulozi gledamo izvrsnu Penelope Cruz koja je za ovu ulogu bila nominirana i za Oscara.

Pedro Almodóvar

Talk to Her

Misteriozna drama Talk to Her (Habla con ella) prati čudno prijateljstvo dvojice muškaraca dok obojica brinu za dvije različite žene koje su u komi. Benigno i Marco upoznaju se u privatnoj klinici u kojoj Benigno radi kao medicinski brat. Marcova djevojka, toreadorka, tamo leži u komi nakon što ju je bik napao. Isto tako, Benigno brine za drugu djevojku, balerinu koja je isto u komi. Životi tih četvero likova u filmu se isprepliću i vode ih ka neočekivanoj sudbini.

Pedro Almodóvar

Pain and Glory

Jedan od podcjenjenijih Almodóvarovih filmova, Pain and Glory prati redatelja Salvadora (Antonio Banderas) koji razmišlja o životnim izborima koje je napravio, dok se prikazuju prošlost i sadašnjost. U dijelu kad se vraća u prošlost, vidimo kako je odrastao u u siromaštvu te njegov odnos s majkom Jacintom (Penelope Cruz). U sadašnjosti, Salvador je cijenjeni redatelj, ali slava mu opada. Pain and Glory dijelom je i autobiografski film, a Almodóvar je nadmašio sam sebe.

Pedro Almodóvar

The Skin I Live In

The Skin I Live In malo je drugačiji film nego kakav očekujete od Almodóvara. Dok je redatelj prepoznatljiv po jarkim bojama, crnom humoru i ekscentričnim likovima, The Skin I Live In je strašan i mračan. Film prati plastičnog kirurga Roberta (Antonio Banderas) za kojeg saznamo da mu je supruga bila u užasnoj automobilskoj nesreći u kojoj je izgorjela. Robert stoga, izumi sintetičku kožu koja bi pomogla žrtvama opeklina. U filmu upoznajemo i njegovu ‘pokusnu zečicu’, misterioznu ženu. Film ima veliki plot twist kojeg nitko ne bi očekivao. Ovdje ga nećemo otkriti, no za one koje zanima, možete ga pročitati u članku u kojem smo pisali o najboljim filmskim plot twistevima.

Pedro Almodóvar

All About My Mother

All About My Mother film je koji je Almodóvaru donio Oscara za najbolji strani film. Radnja prati ožalošćenu majku (Cecilia Roth), premorenu glumicu, njezinog ljubomornog ljubavnika i trudnu časnu sestru. Likovi u filmu predstavljaju određene ženske arhetipove, a Almodóvar pokazuje da može sa senzibilitetom progovarati o raznim taboo temama. All About My Mother jedan je od njegovih najpoznatijih filmova koje morate pogledati ako ste njegov fan.

Ako vam još uvijek nije dosta Almodóvara , donosimo vam i zanimljivu knjigu za sve prave fanove ovog genijalnog redatelja. Pedro Almodóvar sada je i autor knjige Posljednji san.

Ova knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji. Usprkos tome, vjerujem da će čitatelj na koncu dobiti ponajviše informacija o meni kao sineastu, kao pripovjedaču (piscu) i o tome kako se u mojem životu sve to uspijevalo ispreplesti s još ponečim, rekao je Almodóvar o svom djelu. Riječ je o proznom djelu kojeg su kritike već pohvalile, a knjiga je dostupna i kod nas.

Pedro Almodóvar

Foto: IMDb, Profimedia, Naklada Ljevak

Učitati još
Zatvori