Svi filmovi Pedra Almodóvara koje bismo uvijek gledali

Svi filmovi Pedra Almodóvara koje
bismo uvijek gledali

Julieta

Julieta

Pedro Almodóvar

Sredinom sedamdesetih, točnije 1974. godine na filmsku scenu stupio je scenarist i režiser Pedro Almodóvar i zauvijek promijenio španjolsku, europsku, no i svjetsku filmsku scenu. Njegovi filmovi su nešto posve drugačije i posebno, a njegovi likovi su istovremeno obični i neobični. Posebno je vješt u prikazivanju ženskih karaktera, toliko posebnih da se po njima njegovi filmovi i prepoznaju. Donosimo nekoliko naslova, novijih i starijih, no koji god da ćete odabrati za večernje uživanje u filmu – svakako nećete zažaliti!

Julieta

Julieta

Julieta

Julieta živi u Madridu sa svojom kćerkom Antiom. Obje tiho pate zbog gubitka Xoana, Antiniog oca i Julietinog supruga. Međutim tuga ne zbližava ljude nego ih razdvaja. S napunjenih 18 godina, Anita napušta majku, bez riječi objašnjenja. Julieta je pokušava pronaći na sve načine, ali sve što otkriva jest to da svoju kćerku uopće ne poznaje.

Španjolski oskarovc Pedro Almodovar vraća svojim korjenima, a to su, svakako, ženski problemi. Njih ipak najbolje i na svoj specifičan način prikazuje. Film je inspiriran trima kratim pričama kanadske spisateljice i dobitnice Nobeleve nagrade, Alice Munro.

Julieta

Julieta

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

La piel que habito, Koža u kojoj živim

Film je originalan spoju znanstveno-fantastičnog filma i psihološke drame koja razmatra pitanja osvete, izgubljene obitelji i pokušaja prevladavanja osobnih tragedija.

Film je adaptacija romana Tarantula preminulog francuskog pisca Thierryja Jonqueta, a dijelom je utemeljen na poznatom francuskom filmu Oči bez lica Georgesa Franjua. Iako nije osvojio ni jednu nagradu na festivalu u Cannesu, Koža u kojoj živim naišao je na jako pozitivne kritike. Glavna glumica Elena Anaya osvojila je nagradu Goya za ulogu, kao i Jan Cornet za mladu glumačku nadu. Ostale uloge tumače omiljeni režiserevi glumci Antonio Banderas, Marisa Paredes, José Luis Gómez i ostali.

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

Koža u kojoj živim

Vraćam se

Vraćam se

Volver, Vraćam se

Film slavnoga španjolskoga režisera intrigantno je i vrlo suptilno ostvarenje koje, kroz autorov prepoznatljiv potpis – grotesku, elemente pop kulture i poigravanje sa španjolskim kulturnim nasljeđem – postavlja ozbiljna pitanja koliko su umrli utjecali na naš život i mogu li se oni vratiti. Kroz precizan scenarij, zanimljive odnose među likovima i izvrsnu scenografiju, kostimografiju i glazbu, autor iznosi mračnu, no vrlo ležerno i zabavno ispričanu priču, sjajnih dijaloga i dopadljivih ženskih likova…

Vraćam se

Vraćam se

Vraćam se

Vraćam se

Loš odgoj

Loš odgoj

La mala educación, Loš odgoj

Ranih 1960-ih, dva dječaka, Ignacio i Enrique, pohađaju istu katoličku školu gdje otkrivaju ljubav, filmove i strah. Otac Manolo, školski ravnatelj i profesor književnosti aktivni je sudionik tih događaja. Tri lika se ponovno susreću dvaput – kasnih 1970-ih te u 1980-ima. Ti će im susreti u potpunosti promijeniti živote.

Loš odgoj

Loš odgoj

Loš odgoj

Loš odgoj

Sve o mojoj majci

Sve o mojoj majci

Todo sobre mi madre, Sve o mojoj majci

Automobil je pregazio Estabana, Manuelinog sina. Manuela je plakala sve dok joj suze nisu presušile. Te iste noći, dok je čekala u bolnici, pročitala je posljednje rečenice koje je njezin sin zapisao u dnevnik koji je uvijek nosio sa sobom, a koje su se odnosile na njegova oca, kojeg nikada nije upoznao. Manuela svome sinu nikad nije rekla tko mu je pravi otac. U uspomenu na mrtvog sina Manuela napušta Madrid i odlazi u Barcelonu u potragu za njegovim ocem.

Pedro Almodóvar je ovaj film posvetio svim glumicama koje su glumile glumice, svim muškarcima koji su glumili žene i svim ljudima koji žude za majčinstvom. Film je osvojio Oscara za najbolji strani film, Zlatni globus za najbolji strani film i Zlatnu palmu za režiju…

Sve o mojoj majci

Sve o mojoj majci

Sve o mojoj majci 3

Sve o mojoj majci

Sve o mojoj majci

Sve o mojoj majci

Carne trémula, Živo meso

Prostitutka se porađa u autobusu, na putu do bolnice, i rađa se Victor Plaza. Dvadest godina kasnije on upoznaje narkomanku Elenu, kćerku diplomata i sa njom stječe prvo seksualno iskustvo. Zaljubljuje se u nju, ali ga Elena odbija. Victor joj nenajavljen dolazi u stan i nastaje svađa. Zbog dojave dolaze dva policajca, partneri Sancho i David te u naguravanju dolazi do pucnjave. David je ranjen u kičmu i ostaje paraliziran do kraja života, a Victora optuže za ranjavanje i osuđuju na višegodišnji zatvor. Nakon izlaska iz zatvora, Victor žudi za osvetom. Tim mu je gore kada sazna da se Elena udala za Davida i posvetila humanitarnom radu, a David je postao poznati košarkaš, paraolimpijac… Ovaj životni film iz 1997. godine nagrađen je s čak jedanaest prestižnih filmskih nagrada i trinaest nominacija.

Živo meso

Živo meso

Živo meso

Živo meso

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Mujeres al borde de un ataque de nervios, Žene na rubu živčanog sloma

Film je to s kojim je slavni španjolski redatelj Pedro Almodóvar stekao međunarodni ugled i postavio najznačajnije temelje svog prepoznatljivog stila, mješavine estetike svjesnoga kiča, pop arta i duboke vezanosti uz španjolsku kulturnu tradiciju.

Isto tako, u ovome filmu redatelj je isprofilirao svoj prepoznatljivi tip ženske protagonistice – žena koja je neovisna, poduzetna, no trajno nesretna u ljubavi. Baziran na duhovitim i apsurdnim dijalozima, film broji jako vješto režirane prizore iznimno dobro izvedenih odnosa među likovima, te jednu uzbudljivu i ironično-crnohumornu akcijsku scenu. U glavnim ulogama nastupaju poznati španjolski glumci, inače redateljevi miljenici, Carmen Maura, Antonio Banderas i Rossy de Palma. Žene na rubu živčanog sloma bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a osvojio je niz nagrada na poznatim svjetskim festivalima.

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Žene na rubu živčanog sloma

Učitati još
Zatvori