Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smiješi joj se i Oscar
Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smiješi joj se i Oscar

Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smiješi joj se i Oscar

Novi projekt renomiranog redatelja Martina Scorsesea je vestern Killers of the Flower Moon, filmski naslov u kojem je snage ponovno udružio s miljenikom Hollywooda Leonardom DiCaprijem. Glumačka ekipa upotpunjena je velikanima velikog platna, poput Roberta DeNira, Brandona Fraisera, Jesseja Plemonsa i Johna Lithgowa.

Ipak, promotivna kampanja filma u prvi je plan, potpuno opravdano, gurnula glavno žensko lice. Lily Gladstone trenutno slovi za nebrušeni hollywoodski dijamant i talent o kojem ćemo nesumnjivo slušati u narednim mjesecima. Potvrdila je to i nagrada za najbolju dramsku glumicu osvojena na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa. Time je postala i najizglednija kandidatkinja za osvajanje Oscara u istoj kategoriji.

Lily Gladstone

Killers of the Flower Moon

Podsjetimo, film Killers of the Flower Moon ekranizacija je istoimenog romana Davida Granna koji prati rješavanje misteriozne smrti članova plemena Osage, u čiju je istragu svojevremeno bio uključen i FBI. Tijekom 1920-ih prava na zemlju na kojoj su pronađene rezerve nafte Osage su učinili najbogatijom populacijom po glavi stanovnika na svijetu, no u spomenutom bogatstvu nikada sustigli uživati jer su se našli na meti bijelog čovjeka.

DiCaprio i Gladstone za ovo su priliku utjelovili supružnike Burkhart iz stvarnog života, međurasni par koji je u rezervatu živio upravo u vrijeme velikih promjena.

Lilly Gladstone
Lilly Gladstone

Prava osoba za pravu ulogu

U posljednje vrijeme, casting odluke velikih studija nerijetko izazovu negativne reakcije (sjetimo se samo slučaja Mala sirena). No, ovoga puta svjedočili win-win situaciji. Baš poput lika kojeg tumači, Lily Gladson je također članica indijanskoga plemena, a odrasla je u rezervatu u Montani. Vlastito iskustvo uspješno je pretočila u ovu glumačku rolu pa ne čudi što su mnogi u startu bili uvjereni kako joj ne gine nominacija za Oscara, po mnogima najprestižniju glumačku nagradu.

Ono što je posebno zanimljivo jest podatak kako je za Gladstone velika glumačka prilika stigla u dobi od 36 godina. Unatoč prijašnjim prodornim ulogama, osobito u hvaljenom filmu Kelly Reichardt Certain Women iz 2016., te  TV seriji Reservation Dogs iz 2021., tek je projekt o kojem pišemo bacio svjetlo na njezin dosadašnji rad.

Lily Gladstone
Lily Gladstone

Autentično svoja

Lily Gladstone sjajan je primjer slike novog, reformiranog Hollywooda. Da li je on uistinu nov i reformiran relevantno je pitanje, no neminovno je kako se sjajno uklapa u novu sliku koji promiče. Ipak, zorno je kako Lily ostaje autentično svoja, s ili bez Hollywooda. Ujedno, pokazuje nam i kako doista nikad nije kasno – prilika života može doći i onda kada mislite da je gotovo.

Osim u filmu Killers of the Flower Moon trenutno ju gledati možemo i u posljednjoj sezoni serije Billions. Njezin nadolazeći projekt je miniserija Under The Bridge, naslov koji obrađuje potresno ubojstvo tinejdžerke Reene Virk.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori