Zaboravite na Pedra Pascala, sada smo opsjednuti Cillianom Murphyjem
Zaboravite na Pedra Pascala, sada smo opsjednuti Cillianom Murphyjem

Zaboravite na Pedra Pascala, sada smo
opsjednuti Cillianom Murphyjem

Nakon što smo pogledali film Oppenheimer koji već danima puni kinodvorane, ne možemo izbaciti fantastičnu izvedbu Cilliana Murphyja u glavnoj ulozi iz glave. Njegov smo fan već odavno, ali ova uloga mogla bi mu donijeti neke nove obožavatelje. Oppenheimer nas je inspirirao da malo istražimo ovog osebujnog glumca te ga još više upoznamo. Njegova najpopularnija uloga je zasigurno lik Tommy Shelbyja u seriji Peaky Blinders, ali Cillian ima puno odličnih glumačkih postignuća. Vrijeme je da malo fangirlamo o Cillianu, a ako ste i vi jedni od onih koji ga se trenutno ne mogu zasititi, nastavite čitati.

Cillian Murphy

Sve je počelo s predstavom

Cillian Murphy rodio se u Irskoj 1976. godine, a prvi put se pojavio na pozornici u srednjoj školi kada je sudjelovao u drami kazališne družine Corcadorca. Kasnije je to iskustvo opisao kao ogromno uzbuđenje koje nije prestao ganjati. Ipak, ta predstava mu tada još nije pobudila strast za glumom pa je uzbuđenje prvo potražio u glazbi. Kao mladić bio je opsjednut Beatlesima i Frank Zappom te je osnovao bend sa svojim bratom. Dublji interest za glumu pojavio se kada je pogledao Corcadorcinu predstavu A Clockwork Orange i od tad mu je gluma na prvom mjestu.

Cillian Murphy

Zombiji mu donijeli slavu

Svoj profesionalni debi imao je 1996. godine u predstavi Disco Pigs u Irskoj, a dramatičar predstave ovako je opisao njegov prvi susret s Cillianom: Bilo je nešto u njemu – bio je nevjerojatno zagonetan i ušao bi u sobu sa stvarnom prisutnošću, a vi biste rekli, “Bože moj”. To nije imalo nikakve veze s tim njegovim plavim očima o kojima svi stalno govore. Cillian je svoj zanat brusio na mnogim predstavama u rodnoj Irskoj, ali pravi breakthrough dogodio se kada je dobio glavnu ulogu u Danny Boyleovom post-apokaliptičkom horor filmu 28 Days Later. Neovisni britanski film iz 2002. postao je neočekivani hit diljem svijeta, a Cillianu donio prvi okus slave. 28 Days Later prati Jima koji se probudi iz kome kako bi saznao da svijetom vlada pandemija koja ljude pretvara u zombije. Izvedba u tom filmu donijela mu je nominaciju za Best Breakthrough Male na MTV Movie nagradama 2004. godine.

Cillian Murphy
Cillian Murphy u 28 Days Later

Značajne uloge i filmovi

Nakon 28 Days Later, Cillian je imao priliku biti u nekim poznatim filmovima u manjim ulogama poput vojnika u filmu Cold Mountain s Jude Lawom, Nicole Kidman i Renee Zellweger te mesara u filmu Girl with a Pearl Earring sa Scarlett Johansson i Colinom Firthom. Prvu nominaciju za Zlatni globus dobio je u ulozi transrodne Irkinje u komediji Breakfast on Pluto. U tom filmu pokazao je svoju glumačku svestranost transformacijom iz androgenog tinejdžera u high drag plavušu. Iako komedija, film progovara o važnom razdoblju irske povijesti te je jedan od rijetkih u to vrijeme koji se bavio transrodnim pravima.

Cillian Murphy
Cillian Murphy
Cillian Murphy u Breakfast on Pluto
Cillian Murphy
Cillian Murphy u Breakfast on Pluto

Suradnja s Christopherom Nolanom

Jedno od najvećih filmskih ostvarenja njegove karijere dogodilo se kada je počeo surađivati s redateljem Christopherom Nolanom. Prva suradnja dogodila se na Nolanovoj poznatoj Batman trilogiji s prvim filmom Batman Begins u kojem je utjelovio zlikovca Dr. Jonathana Cranea, odnosno njegov alter ego Scarecrow. Zanimljivo je da je Nolan originalno htio Cilliana u ulozi Batmana, ali je ovaj odbio jer nije vjerovao da je dobro građen da bi glumio superheroja. Svoju ulogu zlikovca ponovio je i u ostala dva filma The Dark Knight i The Dark Knight Rises. Te uloge su mu donijele globalnu slavu i vidljivost, a osim Batman trilogije, Cillian je imao i sporedne uloge u Nolanovom Inceptionu i Dunkirku.

U Inceptionu je glumio poduzetnika Roberta Fischera čiji um infiltrira lik Leonarda DiCaprija kako bi ga nagovorio da raspusti svoju firmu. Dunkirk je prvi Nolanov film koji se bavi istinitim događajima te prati evakuaciju britanskih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata. Cillianova uloga je mala, ali značajna te u samo par scena uspijeva privući pažnju. Glumi potresenog vojnika koji je spašen iz razbijenog broda. Ime njegovog lika u filmu nikad nije otkriveno, a zapravo predstavlja iskustva tisuće vojnika koji su proživljavali istu stvar.

Cillian Murphy
Cillian Murphy u Inceptionu
Cillian Murphy
Cillian Murphy
Cillian Murphy u Dunkirku

By the order of the Peaky Blinders

Iako ima impresivnu filmsku karijeru, većini ljudi Cillian je zasigurno ostao najzapamćeniji kao protagonist jedne od najboljih serija u zadnjih deset godina – Peaky Blinders. Cillian glumi Tommy Shelbyja, najstarijeg brata gangsterske obitelji iz Birminghama smještene u razdoblje nakon Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je kreator serije prvotno u ulozi Tommyja zamislio glumca Jasona Stathama. Zato što kada je prvi put upoznao Cilliana, rekao je da nije bio niti malo kao Tommy Shelby. Razuvjerila ga je poruka od Cilliana u kojoj je rekao samo “Sjeti se da sam ja glumac”. I Tommyja Shelbyja odglumio je savršeno. Kroz pet sezona postao je svačiji najdraži lik. Muškarci su htjeli biti on, a žene biti s njim. Odijelo, kapa i neizostavna cigareta, Tommy Shelby jedan je od najprepoznatljivijih likova ikad.

Cillian Murphy
Cillian Murphy u Peaky Blinders
Cillian Murphy

Uloga karijere i mogući Oscar

Njegova posljednja suradnja s Nolanom, film Oppenheimer već nazivaju najboljim filmom godine. Pozitivne reakcije na njegovu izvedbu ne prestaju, a jednom kada pogledate film, shvatit ćete i zašto. Ovo je prvi put da Cillian ima glavnu ulogu u nekom Nolanovom filmu. Glumi Roberta Oppenheimera, fizičara koji je zaslužan za stvaranje prve atomske bombe. On je centar priče i skoro u svakoj sceni, a predviđamo mu i Oscara.

Ono što je nedvojbeno je da je Cillian Murphy jedan od najtalentiranijih glumaca današnjice koji već 20 godina pomno bira uloge u kojima to i pokazuje. Njegove prodorne plave oči i lik Tommyja Shelbyja učinili su ga seks simbolom, ali ono što je najprivlačnije je njegova skromna osobnost. Ne zanimaju ga svjetla pozornice niti crveni tepisi koje smatra pravim izazovom. Poznat je po tome što je rezerviran i privatan kada je riječ o njegovom životu. Ne viđamo ga po tabloidima niti po talk showovima, nego tamo gdje ga i najviše volimo gledati – na našim ekranima.

Cillian Murphy
Cillian Murphy u Oppenheimeru

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori