Javnost napokon priča o Paulu Giamattiju. Donosimo maraton njegovih filmova
Javnost napokon priča o Paulu Giamattiju. Donosimo maraton njegovih filmova

Javnost napokon priča o Paulu Giamattiju.
Donosimo maraton njegovih filmova

Paul Giamatti (neočekivan) je Critics Choice Awards dobitnik. Ovaj američki glumac odnio je srebrnu statuu za film The Holdovers. Time je prekinuo pobjednički niz ovogodišnjeg favorita, glumca Cilliana Murphyja, koji je nedavno osvojio Zlatnog globusa za ulogu u filmu Oppenheimer.

Paul Giamatti

Najznačajnije uloge

Paul Giamatti glumac je koji se našao u žiži javnosti zbog uloge profesora u ovogodišnjem božićnom feel good ostvarenju The Holdovers. Film je to kojeg mnogi uspoređuju s hitom iz kasnih osamdesetih, čuvenim Dead Poets Society. Smješten u period zimskih praznika 1970. godine u internatu u Novoj Engleskoj, film prati profesora povijesti koji je primoran da bude dežurni profesor studentima koji su, također, primorani da ostanu u internatu.

The Holdovers

S odmakom praznika, na kampusu ostaje samo jedan student – Angus (Dominic Sessa), te glavna kuharica i majka koja je sina izgubila u Vijetnamskom ratu – Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph). Zajedno, oni provode snježne nedjelje u internatu. U pravom božićnom raspoloženju uspijevaju da nas razvesele i rastuže u isto vrijeme, stječući važne lekcije (van fakultetskih predavanja).

Povedeni uspjehom filma, a i odličnim reakcijama na Paula Giamattija, donosimo filmski maraton njegovih filmova!

Paul Giamatti

Cinderella Man

Za ulogu u filmu Cinderella Man, Paul je stekao nominaciju za Oscara u najboljoj sporednoj ulozi. Ovo ostvarenje iz 2006. godine prati život boksača James J. Braddocka (Russell Crowe). Njegovu suprugu Mae igra Renée Zellweger, dok Paul tumači menadžera i prijatelja ambicioznog sportaša.

Paul Giamatti

12 Years a Slave

Oscarom nagrađivani film Stevea McQueena, 12 Years a Slave je istinita priča o Solomonu Northupu. Afroamerikancu koji je otet u Washingtonu 1841. godine i prodan robovlasniku iz Louisiane (koga tumači Giamatti). Solomon potom provodi čitavih 12 godina u ropstvu, radeći na lokalnim plantažama pamuka, sve dok nije oslobođen 1853. godine, kada je svoju životnu priču pretočio u knjigu. Potresan i snažan, film je nagrađen s tri Oscara i slovi za jednog od najvažnijih filmskih ostvarenja o ovom okrutnom periodu u povijesti.

Paul Giamatti

Sideways

Sideways je pravi ortački film iz 2004. godine. Priča o prijateljstvu dvojice sredovječnih muškaraca koji odlaze na put kroz vinograde Kalifornije (od kojih je jedan na pragu ženidbe) je opuštajuć i zabavan filmski doživljaj koji ćemo sigurno ponoviti u proljetnim mjesecima. Scenografija filma, koja savršeno prenosi atmosferu puta kroz kalifornijske vinograde, jedan je od njegovih glavnih aduta. Sideways je također režirao redatelj The Holdoversa – Alexandar Payne.

*Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori