Najbolje destinacije u Hrvatskoj za posjetiti ove godine

Najbolje destinacije u Hrvatskoj za
posjetiti ove godine

Pandemija koja je prije godinu dana zahvatila cijeli svijet onemogućila nam je putovanja u inozemstvo smo se usredotočili na putovanja unutar granica naše zemlje. Prošlo smo ljeto tako proveli istažujući ljepote naše obale, a zimsku idilu umjesto na europskim skijalištima pronašli smo u Lici i Gorskom kotaru.

Lokalna putovanja i vikend izleti su prema svim istraživanjima neki od najvećih trendova u svijetu putovanja za 2021. pa ćemo i ove godine putovati po Hrvatskoj, što nije nimalo loše jer u našoj zemlji postoje predivna mjesta gdje sigurno nikad niste bili.

Jedinstvena situacija u kojoj smo se našli tako vam pruža priliku istražiti sve ljepote Lijepe naše uzduž i poprijeko pa smo se u ovom članku fokusirali na sva ona mjesta koja ćemo posjećivati u narednim mjesecima. Od sjevera do juga, u nastavku otkrijte najbolje destinacije u Hrvatskoj za posjetiti u 2021. godini.

Zagorje

Hrvatsko zagorje svojom pitoresknošću mami turiste iz svih krajeva Hrvatske i odlična je destinacija bez obzira kakav tip odmora tražite. Zagrepčanima je zbog blizine super za odlazak na jednodnevni ili vikend izlet, a nudi pregršt zanimljivosti pa ga se isplati posjetiti i na više dana. Vožnja po zagorskim brežuljcima uistinu je posebna jer ćete uživati u prekrasnim prizorima krajolika koji vas okružuje. Ukoliko se baš želite odmoriti i opustiti ne radeći ništa, odaberite odlazak u toplice, od kojih su najpoznatije i najpopularnije Terme Tuhelj. Počastite se domaćim specijalitetima poput purice s mlincima i štruklima, a obavezno probajte i domaća vina. Posjetite Krapinu, Oroslavje, Mariju Bistricu i druge veće gradove, a ukoliko malo skrenete s puta, naići ćete na zanimljiva mjestašca gdje također možete predahnuti. Možete unajmiti neku od zagorskih kuća za odmor i uživati s obitelji ili prijateljima u okruženju zagorskih brega.

Slavonija i Baranja

Iako su često zapostavljene, Slavonija Baranja nude pregršt stvari za vidjeti i doživjeti i idealna su destinacija za svakoga tko traži mjesto za opuštajući odmor u okruženju prekrasne prirode. Regija je to poznata po ukusnim gastro delicijama, prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini. Još jedna atrakcija koja privlači posjetitelje iz svih krajeva su eko-etno sela i seoska gospodarstva. Etno sela nalaze se dalje od glavnih prometnica i gradova, u područjima koja još uvijek krasi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom. U seoskom ambijentu na lijepo uređenim imanjima dobit ćete autentičan doživljaj slavonskog kraja, uživati u domaćim specijalitetima pripremljenima od lokalnih namirnica te odmoriti dušu i tijelo. Posjetite i druge lokacije, od većih gradova poput Osijeka Đakova do parka prirode Kopački rit.

Nacionalni parkovi

Na području Hrvatske zaštićeno je 8 nacionalnih parkova od kojih je najveći i najpopularniji NP Plitvička jezera. Plitvice su uvijek dobra ideja za odlazak na izlet, a u svako doba godine će vas očarati svojom ljepotom. Ovih dana, prekrivene snijegom, izgledaju posebno čarobno pa iskoristite priliku i posjetite ih za vikend. Još jedan nacionalni park koji obožavaju turisti iz svih krajeva svijeta je NP Krka. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kanjonom, protječe kroz Prokljansko jezero te utječe u Šibenski zaljev. Rijeka Krka danas ima sedam prekrasnih sedrenih slapova te su njezine ljepote prirodni krški fenomen. Najbolje vrijeme za posjetiti NP Krka je proljeće i ljeto jer se tada može maksimalno doživjeti ljepota parka.

Gorski kotar i Lika

Zahvaljujući pandemiji, Gorski kotar i Lika napokon su došli na radar brojnih hrvatskih putnika i izletnika. I dok su nam dosad obično bili usputna stanica na putu do obale, kroz prošlu godinu mnogi su upravo ovu hrvatsku regiju birali za vikend izlete. Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje. Plitvička jezera, Rastoke, NP Risnjak, kanjon Kamačnik, Bijele i Samarske stijene, Zeleni vir i Vražji prolaz samo su neke od lokacija za koje se teško odlučiti jesu li ljepše ljeti ili zimi. A ove zime Gorski kotar postao je popularan i zbog skijanja, sanjkanja i uživanja u zimskoj idili. Cijelo područje se može pohvaliti i predivnim drvenim kolibama i kućama za odmor, kao i kućicama na drvetu u kojima boravak izgleda baš kao iz mašte.

Istra

Istra je još jedna hrvatska regija koju možete posjetiti u svako doba godine – i uvijek ćete imati što za vidjeti i raditi. Odlična je destinacija za roadtrip jer krije mnoga mjestašca i lokacije na kojima se vrijedi zaustaviti. Krenite od nekog većeg grada prema unutrašnjosti i poželjet ćete se zaustaviti na svakom koraku. Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Momjan samo su neki od prekrasnih gradića i predjela u unutrašnjosti Istre koji će vas očarati. Uputite se i na obalu pa potegnite od Umaga do Pule zaustavljajući se pritom u obalnim mjestašcima. Uživajte u šetnjama, lokalnim specijalitetima i istarskom vinu, suncu, moru i svemu ostalome što Istra nudi.

Dubrovnik i otoci

Dubrovnik je prošlog ljeta bio je hit destinacija među brojnim domaćim turistima koji su iskoristili priliku da ga posjete u nešto drugačijem svjetlu. Obzirom na aktualnu situaciju, vjerujemo da ni ove godine tamo nećemo zateći nepodnošljive gužve pa ako niste imali priliku prošle, posjetite ga ove godine. 20-ak kilometara dalje od Dubrovnika nalazi se Arboretum Trsteno, najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj, poznat po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. Obiđite i otoke LokrumŠipan, Koločep i Lopud, a ako ste obožavatelj serije Igra prijestolja, pronađite lokacije na kojima je ona snimana. Ljeto je savršena prilika za posjetiti otoke Korčulu i Vis koji se također nalaze na jugu zemlje, a koji su prošle godine također bili hit ljetna destinacija.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori