INSTA(NT) TRAVEL: Trsteno je predivna prirodna oaza na jugu Dalmacije koju morate posjetiti
INSTA(NT) TRAVEL: Trsteno je predivna prirodna oaza na jugu Dalmacije koju morate posjetiti

INSTA(NT) TRAVEL: Trsteno je predivna prirodna oaza na jugu Dalmacije koju morate posjetiti

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Do sad smo vas odveli u najpoznatija mjesta u ZagorjuPlaninarsko sklonište u SlovenijiIvanšćicuhobit kućice u MađarskojTrstčokoladno selo, podzemno jezero i jedinstveni pejzaž crnogorskog zaljeva. Ovoga puta idemo na predivni jug Lijepe Naše.

Dubrovnik već godinama svojom ljepotom privlači turiste diljem svijeta koji se u grad na samom jugu naše zemlje slijevaju zbog njegove bogate povijesti, nevjerojatne arhitekture, kulturnih znamenitosti, predivnog, čistog mora… No, mnogi od njih ne znaju da se svega 20-ak km sjeverozapadno od grada krije predivna prirodna atrakcija koja će svakog posjetitelja ostaviti bez daha. Radi se o Arboretumu Trsteno, najstarijem spomeniku vrtne arhitekture u Hrvatskoj.

Jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj

Inače, arboretumi su botanički vrtovi koji su posvećeni uzgoju drveća i grmlja koji služi za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe, dok botanički vrtovi u širem smislu uzgajaju raznovrsnije biljke. Trsteno je jedan od svega tri arboretuma u Hrvatskoj i jedini se nalazi na jadranskoj obali. Osnovan je 1948. na prostoru renesansnog ljetnikovca s vrtom, na imanju koje se od kraja 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

 

Arboretum Trsteno poznat je po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka, a 1949. je zaštićen kao spomenik prirode. Prostire se na približno 25 hektara i obuhvaća renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. i početka 20. stoljeća, stari maslinik i prirodnu vegetaciju šume i makije, s priobalnim stijenama. U okviru kompleksa, osim ljetnikovca, nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća i barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama. S bogatim biljnim fondom koji čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta, Arboretum Trsteno ujedinjuje prirodnu i kulturnu baštinu.

Još jedna zanimljivost jest i to što je bio jedna od glavnih lokacija na kojima se snimala popularna serija ‘Igra prijestolja’. Ovdje su se snimale scene iz vrtova, palača i dvoraca King’s Landinga, a ponovnim gledanjem serije možda uočite fontanu i Neptunov kip.

Kada idući put odete u Dubrovnik, svakako preporučujemo posjeti ovoj botaničkoj oazi. Do njega možete lako doći čak i jednom od redovnih autobusnih linija koje povezuju Dubrovnik i Dubrovačko primorje za svega dvadesetak minuta vožnje. U razdoblju od svibnja do listopada, Arboretum je otvoren od 7 do 19 sati, a u razdoblju od studenog do travnja radi od 8 do 16 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 EUR, a za studente i djecu 7 EUR.

Predivne plaže i šetnje pješačkim stazama

Nakon šetnje, produžite do neke od predivnih plaža u blizini. Najpopularnije su plaža Štikovica i plaža Brsečine. Za one koji se nisu umorili šetajući arboretumom, okolni brežuljci izvrsna su opcija za planinarenje. Postoji nekoliko pješačkih staza koje vode kroz šume i pružaju prekrasan pogled na obalu i okolni krajolik.

Učitati još
Zatvori