Ovih dana na Plitvičkim jezerima vlada prava zimska idila

Ovih dana na Plitvičkim jezerima
vlada prava zimska idila

S prvim danima siječnja stigla nam je prava zima koja ovih dana itekako pokazuje zube. Temperature su se spustile ispod ništice, a val hladnoće tek nam stiže pa će prema kraju tjedna biti sve hladnije. U četvrtak se ponovno očekuje snijeg koji je proteklog vikenda padao u gotovo cijeloj Hrvatskoj, što je posebno razveselio ljubitelje zimskih radosti.

Mnogi su tako pohrlili u Liku i Gorski kotar, gdje su uživali u zimskoj idili i aktivnostima na snijegu. Na skijalištu Platak vladala je prava ludnica, a u Gorski kotar stigli su izletnici iz svih dijelova zemlje. Oni koji su ostali u Zagrebu, ‘okupirali’ su Sljeme i na najpoznatijem zagrebačkom izletištu uživali u sanjkanju.

Zimska bajka na Plitvicama

Ovih dana posebna snježna idila vlada i u našem najpoznatijem nacionalnom parku – Plitvičkim jezerima. Iako su divne u svako doba godine, kada ih prekrije snijeg Plitvice uistinu izgledaju čarobno. Dokazuju to i ove fotografije objavljene na službenom Instagram profilu Nacionalnog parka.

Izlet u NP Plitvička jezera

Ukoliko ovih dana planirate posjet Plitvičkim jezerima, donosimo nekoliko osnovnih informacija koje trebate znati.

Radno vrijeme je od 8 do 15 sati, a ulaznice možete kupiti do 13 sati. Cijena ulaznice za odrasle košta 80 kn, za studente 50 kn, djecu od 7-18 godina 35 kn, dok je klincima mlađima od 7 godina ulaz besplatan. Besplatan parking možete pronaći na Ulazu 1.

Gornja jezera su zbog snijega zatvorena za posjet do proljeća. S druge strane, kanjon Donjih jezera je trenutno zatvoren za posjećivanje, a obilazak je moguć povrh kanjona (informacija je na stranicama Parka objavljena 11.1.).

Brodovi voze prema redu vožnje svakih 60 min, a vlakovi svakih 30 min. Nošenje maski za lice u panoramskim vozilima i u zatvorenim prostorima je obavezno. Kapaciteti brodova i vlakova smanjeni su na 40 % tijekom trajanja posebnih mjera i ograničenja.

Ukoliko ogladnite nakon šetnje i razgledavanja, možete telefonski naručiti delicije iz Bistroa Vučnica i osobno ih preuzeti pred ulazom u restoran. Bistro se nalazi 2 km od južnog ulaza u nacionalni park (Ulaz 2), a nudi domaće kobasice, pizze, hamburgere i slastice poput torte od base.

Gdje odsjesti?

Ukoliko na Plitvice planirate na jednodnevni izlet, ako imate priliku, otiđite tokom radnog tjedna kad su manje gužve. Ako, pak, u ovoj zimskoj idili poželite provesti nekoliko dana, imajte na umu da potražnja za drvenim kućicama na plitvičkom području velika.

U Plitvice Holiday Resortu možete pronaći neke slobodne datume, a u hotelu Jezero trenutno imaju promotivne cijene smještaja. Možete provjeriti i kakvo je stanje s rezervacijama u kućama i kolibama o kojima smo pisali ovdje pa se autom zaletiti do NP-a.

U svakom slučaju, snježnu bajku na Plitvicama zaista se isplati vidjeti i doživjeti, pa makar i u prolazu.

Foto: Plitvice Lakes National Park

Učitati još
Zatvori