Gorski kotar je ovog siječnja totalni hit – istražili smo gdje se možete skijati i sanjkati

Gorski kotar je ovog siječnja totalni hit – istražili smo gdje se možete skijati i sanjkati

Početkom siječnja mnogi Hrvati tradicionalno odlaze na skijanje po europskim skijalištima, no ove godine to su zbog aktualne situacije bili primorani preskočiti. Mnogi su alternativu pronašli na Jahorini u susjednoj nam BiH – jedna od njih je i Maja Mandić, velika ljubiteljica skijanja koja nam je svoje iskustvo s Jahorine ispričala ovdje.

Svi ostali koji su odlučili ostati unutar granica Lijepe naše zaputili su se u Gorski kotar koji je ove zime veliki turistički hit. Nije teško pretpostaviti zašto – čarobne prizore prirode prekrivene snijegom šteta je propustiti čak i onima koji nisu veliki obožavatelji zime. Svima onima koji se vesele zimskim radostima i aktivnostima na snijegu, Gorski kotar je sa svojim skijalištima i sanjkalištima pravo otkriće. S obzirom da su školski praznici, zbog zatvorenih europskih skijališta Gorski je kotar tako već danima okupiran skijašima i izletnicima iz svih krajeva Hrvatske.

Na kojim lokacijama se možete skijati i sanjkati, kao i sve bitne i aktualne informacije o uvjetima na stazama i cijenama ulaznica okupili smo u nastavku. Ukoliko u idućim danima planirate put Gorskog kotara, svoj izlet isplanirajte na vrijeme.

Skijalište Čelimbaša, Mrkopalj

Skijalište Čelimbaša nalazi se u srcu Mrkoplja i otvoreno je svaki dan od 9 do 16 sati. Na ovom skijalištu uživat ćete u svim aktivnostima na snijegu uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera koje uključuju nošenje maski gdje je to propisano i održavanje distance.

Cijena poludnevne karte (do i od 13 sati) je 60 kn, a cjelodnevne 100 kn. Nema rezervacija karata, plaćanja tjednih karata ni plaćanja karticama. Skijalište ovisi o vremenskim uvjetima i o prirodnom snijegu. Djeci do 12 godina nije dopušteno korištenja žičare jer je strma i prava je avantura za skijaše, međutim, za djecu i početnike može biti opasna. Ukoliko ste ljubitelji sanjkanja, možete uživati na besplatnom sanjkalištu koje se nalazi s lijeve strane hostela Skijaški dom. Na istoj lokaciji možete naručiti hranu i piće za van, unajmiti sanjke i skijašku opremu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dorotea Ivancic (@doradorica)

Na Facebook stranici TIC Mrkopalj možete pronaći više informacija, kao i popis slobodnog smještaja.

Ski centar Platak

Ski centar Platak je godinama omiljeno skijalište svih iz Primorsko-goranske županije, a nerijetko i omiljena lokacija izletinicima iz drugih dijelova Hrvatske. Ovih dana tako ondje vlada velika gužva pa je maksimalan broj dnevnih ski karata koje su u prodaji ograničen na 500, dok jedna osoba može maksimalno kupiti 6 dnevnih ski karata. Maksimalan broj dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše je 100. Cijena dnevne karte za odrasle je 120 kn, a vikendom 150 kn. Skijalište je otvoreno od 9 – 16h, a sanjkati možete na sanjkalištu uz Baby lift.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gorski Kotar (@gorski__kotar)

Na Facebook stranici Platak svakodnevno možete pratiti aktualne informacije o stanju na ski stazama.

Sanjkanje u Gorskom kotaru

Sanjkališta u Gorskom kotaru ima na više lokacija.

Ovog vikenda (16. i 17.01.) otvara se sanjkalište i mini skijalište Vujnovići kod Planinarskog doma Kamačnik u Vrbovskom. Vučnica radi vikendom, a u spomenutom planinarskom domu možete potražiti smještaj. Ukoliko ogladnite, Bistro Kamačnik kod istoimenog kanjona nudi hranu za van.

Na sanjkanje se možete uputiti i u Skrad, gdje se sanjka u centru mjesta. U obližnjem kafiću Play Kuglana Skrad vikendom je u ponudi okrijepa u vidu toplih i hladnih napitaka za van.

U Lokvama možete sanjkati na uređenoj sanjkaškoj stazi HSC Jezero Lokve. Ovo sanjkalište se uređuje sukladno vremenskim uvjetima, nije komercijalizirano, nema radno vrijeme i ne naplaćuje se. Petkom i subotom, od 17-20h, možete sanjkati na osvijetljenoj stazi. Na sanjkalištu nema ugostiteljske ponude, ali u centru Lokava nalazi se Buffet Iskra gdje možete naručiti hranu za van s prethodnom telefonskom najavom.

U Delnicama postoji sanjkalište Potok koje se nalazi na Supilovoj ulici, a moguće je sanjkati i kod Planinskog Centra Petehovac Delnice. U planinarskom domu možete naručiti hranu i piće za van.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Tilošanec (@ivanatilosanec)

Moguće je i sanjkanje na padini u Crnom Lugu kod zgrade uprave Nacionalni park Risnjak gdje je moguća i okrijepa te mogućnost najma sanjki. Na sanjkanje možete i u mjestu Vrata kod Fužina, a od danas je otvoreno sanjkalište i u Begovom Razdolju, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj.

Nordijsko skijanje

Zaljubljenici u nordijsko skijanje (skijaško trčanje) ovisno o vremenskim uvjetima imaju mogućnost koristiti staze u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama. Sve detaljne informacije, kako o nordijskom skijanju, tako i o skijalištima i sanjkalištima možete pronaći na Facebook stranici Turistička zajednica Gorskog kotara koja svakodnevno donosi sve novosti i aktualnosti.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori