Kopački rit: jednodnevni izlet koji će cijela obitelj pamtiti još dugo
Kopački rit: jednodnevni izlet koji će cijela obitelj pamtiti još dugo

Kopački rit: jednodnevni izlet koji će
cijela obitelj pamtiti još dugo

Nakon što smo ljeto iskoristili za istraživanje naše obale i otoka, jesen koja samo što nije stigla idealna je za upoznavanje kontinenta. Od Međimurja i Zagorja preko Gorskog kotara i Like pa sve do Slavonije i Baranje, unutrašnjost naše zemlje krije predivne lokacije idealne za vikend putovanja. Ovoga puta predlažemo Kopački rit, park prirode na sjeveroistoku Hrvatske. Što sve vidjeti i raditi u Kopačkom ritu, pročitajte u nastavku.

Što vidjeti i raditi u Kopačkom ritu?

Najveća raskoš zelenila vode i šume u Slavoniji i Baranji i njihov najveći prirodni biser odnosi se na područje Parka prirode Kopački rit. Obuhvaća močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka, koji je zbog nedostupnosti i izloženosti poplavama ostao u prirodnom stanju još od davnih vremena.

Jedna je od najvećih prirodnih močvara u Europi, zbog čega je uvrštena u Ramsarsku listu močvara svjetskog značaja. Svojevrsni zaštitni znak Kopačkog rita su jeleni, a srest ćete i divlje svinje, kao i druge sisavce. Od njih su ipak mnogobrojnije ptice kojih ima oko 300 različitih vrsta poput čaplji, roda i sokolova, ali i vrlo rijetke zaštićene vrste – orlove štekavce i crne rode.

Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te predivan krajolik samo su neki od razloga zašto je Kopački rit privlačan posjetiteljima. Do njega lako možete doći automobilom, a najbolje ga je obići brodom ili čamcem. Na jezeru Veliki Sakadaš očekuju vas plovila kojim započinje uzbudljiva avantura kroz Posebni zoološki rezervat. Plovidba traje oko 1 h (čamcem i više sati), a na raspolaganju vam je i stručni vodič s kojim ćete zajedno zaploviti kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava.

Za one željne aktivnog odmora, u Parku postoje i kanu ture gdje ćete sami veslati po Posebnom zoološkom rezervatu uz pratnju osobe iz Parka. Na raspolaganju su vam i brojne druge aktivnosti poput promatranja ptica, ribolova, posjet multimedijalnoj zbirci te dvorcu Tikveš.

Ukoliko Kopački rit poželite istražiti s kopna, možete unajmiti bicikl, a ako vam se ništa od toga ne da, možete jednostavno uživati u šetnji. Najbolje je započeti po šetnici Bijelog lopoča. Od Prijemnog centra put vas vodi do Sakadaškog jezera i pristaništa brodova za što je potrebno oko 20 minuta. Na šetnici su postavljene poučne table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa, koje vam približavaju i opisuju bogati močvarni eko–sustav.

Ukupna dužina šetnice je 2400 m, a za to će vam biti dovoljno kupiti osnovnu ulaznicu po cijeni od 10 kn. Osim navedenog, ulaznica obuhvaća i posjet multimedijalnoj izložbi te korištenje dječjeg igrališta Vidrina igraonica.

U blizini se nalazi i Aquapark Osijek kako biste zaokružili ovo jednodnevno obiteljsko putovanje u Baranju.

U Parku postoje i razni programi poput obilaska sa stručnim vodičem, foto safarija i slušanja rike jelena. Trajanja i cijene programa pogledajte u cjeniku.

Gastronomska ponuda

Posjet Kopačkom ritu ne može proći bez uživanja u slavonskim i baranjskim delicijama pa svoja nepca zasladite raznim domaćim mesnim i ribljim specijalitetima. Fiš paprikaš, riblji perklet, šaran u rašljama, žablji krakovi te razna jela od divljači samo su neki od specijaliteta koje ćete pronaći na jelovnicima tamošnjih restorana. Uz ukusna jela obično idu dobra vina pa uživajte u vinima baranjskog vinogorja. Na kraju se zasladite savijačama sa sirom, jabukama, makom ili orasima, raznim sitnim kolačima i pitama.

Restoran Kormoran

U jedinstvenom ambijentu Kopačkog rita pronaći ćete restoran Kormoran, pravu gastro oazu koja odiše toplinom i srčanošću. Specijaliteti od divljači i slatkovodne ribe, mesna jela pripremljena na tradicionalni način, baranjski kulen i kobasice te obvezna ljuta crvena paprika samo su dio bogate baranjske kuhinje koju nudi ovaj restoran.

Osoblje restorana gostima preporučuje specijalitete kuće: fiš paprikaš s domaćim tijestom, šarana na rašljama, šarana na baranjski, perkelt od soma, čobanac od divljači i file jelena na baranjski, koji će se savršeno sljubiti s odličnim beljskim vinima. Prostrana terasa, veliki park sa stazama za šetnju, zelene površine i dječje igralište nadopunjuju se s atraktivnom ponudom specijaliteta koji se spravljaju na otvorenim ognjištima i u kotlićima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???????? ???????? (@restorankormoran) on

Imanje Didin konak

Na dlanu Kopačkog rita, uklopljen u staru arhitekturu ovoga kraja, svoje mjesto našlo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Didin konak. Obiteljska atmosfera i neizmjerna ljubav utkana u svaki kutak, bogat rekreacijski sadržaj, starinska domaća jela i miris slatkih delicija vratit će vas u neka bezbrižna vremena.

Restoran nudi jela pripremljena po tradicionalnim receptima i većinom napravljena na otvorenoj vatri ili u krušnoj peći. I ovdje možete pojesti fiš paprikaš, šarana u rašljama, čobanac, ali i mnoga jela od mesa i riječne ribe. Vrhunska baranjska i slavonska vina možete kušati u vinskom podrumu, a ukoliko poželite prespavati, na imanju postoje tri apartmana s do 18 ležajeva. Osim toga, tu je i pansion s 24 sobe, saunom i salom za sastanke.

Foto: Hrvatska turistička zajednica, Ivo Biočina, Profimedia, Instagram, Didin konak

Učitati još
Zatvori