Otok Lokrum – zelena oaza Dubrovnika s tirkizno plavim morem

Otok Lokrum – zelena oaza
Dubrovnika s tirkizno plavim morem

Ako vas put ove godine odvede u Dubrovnik, na plovidbenom redu dubrovačke stare luke pronaći ćete liniju koja vodi na Lokrum. Idiličan otok udaljen tek 600 metara od dubrovačke obale omiljeno je ljetno izletište Dubrovčana i njihovih gostiju koji ovdje dolaze uživati u čistom tikriznom moru i hladovini borova. Zahvaljujući netaknutoj prirodi, predivnoj obali, botaničkom vrtu i povijesnim ostacima, Lokrum će očarati svakoga tko ga posjeti.

Zelena oaza Dubrovnika

Ovaj nenaseljeni otok je zapravo posebni rezervat šumske vegetacije, ujedno pod zaštitom UNESCO-a, a u svojim stijenama skriva brojne legende i priče koje, jednako poput brojnih spomenika koji sežu sve do 915. godine, govore o njegovoj bogatoj povijesti.

Na otoku prošećite do njegove najviše tiočke, uzvisine na kojoj se nalazi tvrđava Royal, a s koje se pruža predivan pogled na Grad, Cavtat i otoke. Putevi i staze Lokruma provest će vas i kroz botanički vrt sa zanimljivom zbirkom eukaliptusa, kaktusa i sukulenata do ostataka bazilike, samostana s klaustarskim vrtom i ljetnikovca Maksimilijana Habsburškog s vrtovima i perivojem.

Još jedna prirodna posebnost na otoku je malo slano jezero nazvano Mrtvo more, koje je s vanjskim morem povezano kanalom koji prolazi duboko kroz stijene. Mrtvo more je zapravo špilja kojoj se davno u geološkoj prošlosti urušio strop, a danas je pogodno za kupanje djece i neplivača.

Lokrumske plaže vrlo su atraktivne i prostiru se duž cijelog otoka pa ćete ovdje naići na brojne uvalice u kojima ćete uživati u tirkizno plavom moru. Obala južnog dijela otoka uređena je kao nudistička plaža, a podmorje nudi puno zanimljivosti koje vrijedi istražiti. Kad poželite nešto pojesti i popiti, blizu pristaništa Portoč nalazi se kafić, a u zgradi starog samostana je uređen i restoran. Uz zgradu se nalaze i sportski tereni za sve one koji preferiraju aktivan odmor.

Brod za Lokrum polazi iz starogrdske luke svakih pola sata tijekom ljetnih mjeseci, a vožnja traje 10 minuta. Posjet Dubrovniku uistinu nije potpun bez odlaska na Lokrum, stoga svakako odvojite jedan dan i otiđite ovdje na izlet – nećete požaliti!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori