10 stvari koje morate vidjeti u Dalmaciji

10 stvari koje morate vidjeti u Dalmaciji

Naša zemlja bogata je brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama koje su poznate u cijelom svijetu. Od nacionalnih parkova i parkova prirode pa sve do kulturne baštine i jedinstvenih arhitektonskih ostvarenja, Hrvatska svojim ljepotama privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Postoji toliko mjesta od Slavonije i Zagorja preko Like i Gorskog Kotara pa sve do Istre i Dalmacije koja će vas jednostavno očarati da ćete ih sigurno poželjeti ponovno posjetiti.

Nakon što smo vam nedavno predstavili najpoznatije atrakcije Istre i Kvarnera, danas smo se fokusirali na Dalmaciju. U nastavku pronađite 10 najpoznatijih prirodnih i kulturnih atrakcija po kojima su dalmatinski gradovi i otoci poznati, a koje morate vidjeti barem jednom u životu.

Morske orgulje u Zadru

Morske orgulje jedna su od stvari po kojoj je Zadar poznat u cijelom svijetu. Djelo arhitekta Nikole Bašića izgrađeno je 2005. godine, a riječ je o 70 metara dugačkom instrumentu koji stvara melodiju pomoću plime, oseke i valova. Ova jedinstvena atrakcija svoju popularnost je doživjela i van granica Hrvatske pa tako svake godine mnoštvo turista dolazi posjetiti Zadar i uživati u ovom neobičnom arhitektonskom ostvarenju. Nalaze se na zapadom dijelu zadarske rive, u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu.

Park prirode Telašćica

Magični Dugi otok je otok kontrasta, pitoresknih mjesta i bujne vegetacije; otok očaravajućih litica, skrivenih plaža i predivnih uvala. A jedna od najpoznatijih i najljepših je uvala Telašćica. Nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, 1988. proglašena je Parkom prirode. Okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i 6 otočića unutar uvale. Cijelo područje Parka prirode bogato je suprotnostima – s jedne strane naći ćete mirne plaže i položenu obalu, dok ćete s druge strane naići na strme i divlje klifove.

NP Kornati

Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko jedne četvrtine je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Nacionalni park Kornati obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice tj. ‘krune’ kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. Morski dio parka također je iznimno interesantan za ronioce i sve one koji uživaju u podmorju. Neki od dijelova kopna su u privatnom vlasništvu, što je svakako dobro znati prilikom posjeta.

NP Krka

NP Krka svojom ljepotom privlači goste iz cijelog svijet. Nacionalni park obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kanjonom, protječe kroz Prokljansko jezero te utječe u Šibenski zaljev. Rijeka Krka danas ima sedam prekrasnih sedrenih slapova te su njezine ljepote prirodni krški fenomen. Najbolje vrijeme za posjetiti NP Krka je proljeće i ljeto jer se tada može maksimalno doživjeti ljepota parka. Osim prekrasnih slapova, NP Krka se može pohvaliti i otočićem po imenu Visovac na kojem ćete uživati u osjećaju potpunog mira.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julien Duval (@julienduvalphoto) on

Dioklecijanova palača u Splitu

U samom središtu Splita istražite grandiozna arhitektonska zdanja, male ulice i tajnovite prolaze Dioklecijanove palače koji će vas odvesti na putovanje kroz povijest grada. Izgrađena oko 300. godine po naruđbi rimskog cara Dioklecijana, Dioklecijanova palača mjesto je na kojem je car proveo godine nakon svog povlačenja s prijestolja. Spajanjem elemenata carske vile, helenističkog grada i utvrđenog vojnog logora te prilagođavanjem položaju, Dioklecijanova palače jedinstveno je antičko zdanje unutar kojeg se ističu Dioklecijanov mauzolej, Jupiter hram, Carev stan te same zidine koje su ju okruživale.

Nakon smrti cara, palača se ne gasi, već kroz stoljeća preuzima različite uloge i doživljava brojne probražaje. Njezini ostaci danas su jedan od najprepoznatljivijih i najistaknutijih antičkih spomenika koji oduzima dah svojim brojnim posjetiteljima. Arheološki i povijesno-umjetnički kompleks koji čini antička palača i njezine kasnije dogradnje oduvijek su smatrane nacionalnim i svjetskim kulturnim dobrom zbog čega je još 1979. upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Zlatni rat na Braču

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najljepših šljunčanih plaža na našoj obali i najprepoznatljivija vizura Bola. Nastala je taloženjem zlatnog šljunka oko grebena, a njena specifičnost leži u tome da pod utjecajem valova i vjetrova vršak plaže stalno mijenja svoj oblik. Ovo zaštićeno prirodno područje omiljeno je mjesto fotografa i surfera iz cijelog svijeta. Do plaže možete doći 20-ak minuta laganom šetnjom uz more ili autom. Ljeti je moguće uskočiti i na mali turistički vlakić te turističke brodove iz Bola.

Paklinski otoci

Paklinski ili Pakleni otoci su skupina od 20-ak otočića i hridi jedinstvene ljepote. Ne možete doći na Hvar, a da barem jedan dan ne odete na ovo poznato hvarsko izletište. Šumoviti otočići okruženi plavim morem prepuni su predivnih plaža i skrovitih uvala s nizom restorana. Prvi u nizu Paklenih otoka je otočić Galešnik, a nalazi se na samom ulazu u hvarsku luku. S Galešnika možete uživati u najljepšem pogledu na grad Hvar. Jedna od najljepših uvala se nalazi na otoku Sveti Klement, gdje se smjestila poznata plaža s nautičkom marinom – Palmižana. Valja spomenuti i nudističku plažu Stipanska koja se nalazi na otočiću Marinkovac. Ovdje se nalazi i poznati Carpe Diem Beach bar, wellness kupalište s bazenom, igralištem za odbojku i školom ronjenja, a u sklopu kojeg se nalazi i restoran.

Dubrovačke zidine

Dubrovačke zidine okružuju stari dio Grada. Građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane, a danas su najprepoznatljivije obilježje Dubrovnika. Duge su 1940 metara, visoke do 25 metara, a na četiri strane svijeta zaštićene su kulama. Tijekom stoljeća na zidinama koje pričaju povijest Grada svoj su trag ostavili brojni graditelji među kojima se ističu poznata imena Juraja Dalmatinca, Marina Držića, Paskoja Miličevića… Zidine unutar kojih se nalaze vrijedni spomenici poput Kneževog dvora, palače Sponze i Orlandovog stupa prepoznate su kao još jedno od nacionalnih i svjetskih kulturnih dobara koje svakodnevno oduzimaju dah brojnim posjetiteljima. Portal TripAdvisor je 2013. godine na temelju recenzija milijuna putnika sastavio popis deset spomenika koje treba posjetiti prije smrti, a Dubrovačkim zidinama zaluženo je pripalo jedno od počasnih mjesta.

Otok Mljet

Mljet je osmi po veličini otok u Hrvatskoj, jedan od najvećih južnodalmatinskih otoka te ujedno najjužniji i najistočniji od većih hrvatskih otoka. Zovu ga zeleni otok jer je najšumovitiji otok Jadrana, a svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izdvojen i netaknut, otok mistike, maslina, vinove loze i bogatih šuma, Mljet je idealan za uživanje u ljepoti netaknute prirode. NP Mljet obuhvaća veći dio otoka, a morem potopljeni zaljevi, Veliko i Malo jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja. Zahvaljujući brojnim arheološkim nalazištima i nasljeđu predaka kojim odišu stara otočna naselja, Mljet neće razočarati ni ljubitelje kulturne baštine. Najposjećenija znamenitost je Benediktinski samostan smješten na otočiću Sv. Marije u Velikom jezeru. Obavezno posjetite i Odisejevu špilju koja se nalazi na južnoj obali otoka u blizini Babinog polja gdje za vrijeme najjačeg sunca možete vidjeti nevjerojatan spektar boja.

Lastovsko otočje

Lastovsko otočje je zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa 2006. proglašeno Parkom prirode, što ga čini jedanaestim i najmlađim Parkom prirode u Hrvatskoj. Obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena, od kojih su najveći Lastovo i Sušac. Posebitost otočja čini i bogata kulturno povijesna baština – brojne kamene crkvice, životopisni fumari, tradicionalni lastovski Poklad i njegovo lokalno stanovništvo.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori