Gdje za vikend: Jednodnevni izlet u biser Hrvatskog zagorja

Gdje za vikend: Jednodnevni izlet u
biser Hrvatskog zagorja

Jučer smo pisali o staycationu, travel trendu koji ove godine ima smisla više nego ikad prije. Ukoliko se sad prvi put susrećete s tim pojmom, iza staycation trenda krije se kratki dnevni izlet ili vikend putovanje, a nekoliko prijedloga kako ga provesti ove jeseni možete pronaći ovdje. S obzirom da živimo ubrzanim tempom, bijeg od svakodnevice u obliku kratkog izleta odličan je način na koji ćete se odmoriti i napuniti baterije. Ne morate otići na drugi kraj svijeta – dovoljno se malo maknuti iz grada u kojem živite. Ovog vikenda putujemo u Krapinu, a naše prijedloge kako iskoristiti najbolje od ovog bisera Hrvatskog zagorja pročitajte u nastavku.

Krapina – biser Hrvatskog zagorja

Krapina je središnje mjesto Hrvatskog zagorja i glavni grad Krapinsko-zagorske županije. Od Zagreba je udaljen 50-ak kilometara pa je idealan za jednodnevni izlet. Krapinu krasi bogata povijesna baština koja seže čak 130 tisuća godina unatrag kad su na prostoru Hušnjakovog praljudi ostavili svoj trag. S Nalazištem pračovjeka i Muzejom evolucije tako ovdje sve počinje i završava, no Krapina nudi puno više od toga. Bogata gastronomska ponuda namamit će vas svojim mirisima i okusima, dok će vam brojni planinarski putevi i staze pokazati svu raskoš krajolika.

Uronite u svijet neandertalaca

Nalazište krapinskih neandertalaca Hušnjakovo zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg staništa neandertalskoga čovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija.

Prošećite kružnom stazom Hušnjakovo

Kružna staza Hušnjakovo duga 2,5 km povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu sveta Tri kralja kao najvišu točku staze. Staza je namijenjena svima, a pogotovo mlađoj populaciji jer je zamišljena kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se nalazi 8 interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja i vremeplov u obliku tobogana na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca. Za obilazak će vam trebati oko sat i pol, što predstavlja super priliku za šetnju po prirodi i boravak na svježem zraku.

Obiđite Muzej krapinskih neandertalaca

Novi Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je prije točno 10 godina. Autori projekta i realizacije muzeja, arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić, zajedno s brojnim suradnicima postavili su odličan muzej koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najsuvremenijih muzeja na svijetu koji sadrži brojne interaktivne sadržaje koji pobuđuju sva osjetila. Multimedijalne instalacije, filmovi, infokiosci, virtualne šetnje te hologrami zadivljuju posjetitelje, a poseban doživljaj su odlične muzejske radionice.

U sklopu akcije Tjedan odmora vrijedan Muzej možete obići po 50% nižoj cijeni. Cijena ulaznice za odrasle tako iznosi 30 kn, a za djecu (od 3-18 godina), studente i umirovljenike 15 kn.

Muzej oldtimera za ljubitelje automobila

Ukoliko vas zanima automobilistička i motociklistička kultura, zaputite se u Muzej oldtimera Presečki. Tu je smješteno preko 20 automobila i više od 60 motocikala. Najznačajnije izloške predstavljaju automobili iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, a i ljubitelji motocikala također neće ostati prikraćeni. U muzeju svoje su mjesto našli i autobusi, bicikli, ali i drugi artefakti poput starih fotografija, časopisa, knjiga, plakata i uređaja koji dočaravaju svijet oldtimera. Možete uživati u tematskim izložbama fotografija, radionicama, projekcijama filmova kao i drugim prezentacijama kojima se promovira automobilistička i motociklistička kultura.

Muzej oldtimera također sudjeluje u akciji Tjedan odmora vrijedan pa cijena ulaznice iznosi samo 12,50 kn, dok ćete stručno vodstvo platiti 50 kn. Muzej je od ponedjeljka do petka otvoren od 10 do 15 sati, a subotom radi po prethodnoj najavi.

Gdje jesti u Krapini i okolici?

Nezaobilazno mjesto koje morate posjetiti kad se nađete u Krapini je Vuglec breg. Imanje koje se prostire na više od 12 hektara površine nalazi se u selu Škarićevo i u vlasništvu je obitelji Vuglec koja je stvorila jedinstveni ambijent za vrhunski ugođaj u prirodi. Vuglec breg se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža u kojima možete odsjesti te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran i vinski podrum. Restoran je uređen u originalnom zagorskom stilu, a otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju poseban domaći ugođaj. Gastronomska ponuda bazirana je na zagorskim specijalitetima iz krušne peći kao što su purica, patka ili guska s mlincima, štrukli i domaći sir s vrhnjem, a možete uživati i u bogatom izboru domaćih vina. 

Restoran Preša gastronomska je oaza smještena povrh Krapine, a gostima nudi vrhunski doživljaj u koji su uključena gotova sva zagorska autohtona jela pripremljena od probranih, prirodno uzgojenih namirnica koje svakodnevno stižu sa zagorskih brega. Osim u širokom izboru tradicionalnih jela, ovdje ćete uživati i u panoramskom pogledu na grad i okolicu, na velikoj natkrivenoj terasi. U restoranu se posebno ponose ponudom purana zagorskih brega, pravom zagorskom juhom sa suhim vrganjima te širokim izborom svinjskih i telećih specijaliteta, kao i u izboru kruha i štrukli isključivo iz domaće radinosti s domaćim zagorskim sirom i vrhnjem.

Vuglec breg

U centru Krapine, na Trgu Ljudevita Gaja, nalazi se restoran Kramberger koji u lijepo uređenom prostoru i terasi nudi veliki izbor ukusnih jela – od grilla, burgera, mesih plata, pohanog mesa, svinjskih rebarca do jela s lepinjama, tortilja i wokova.

Ukoliko želite pojesti pizzu koja već ima kultni status, otiđite u 20-ak minuta udaljeno Oroslavje i legendarnu pizzeriju Oro-Goro. Ugodan ambijent, uslužno osoblje te velika ponuda talijanskih specijaliteta od pizza do tjestenina tajna su uspjeha Oro-Goro restorana koji oduševljava štovatelje talijanske hrane na zagorski način od 1994. godine. Posebnost njihovih pizza je u tome što koriste rotacionu krušnu peć na drva čime se postiže ravnomjernost pečenja, a samim time i veća kvaliteta te vrhunski okus pizze koje su toliko velike da se od jedne bez problema može najesti dvoje ljudi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by Pizzeria Oro-Goro (@oro_goro) on

Restoran Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama još je jedna dobra preporuka, a dodatni plus je to što sudjeluje u manifestaciji Tjedan restorana koji se održava do ove nedjelje. Ručak ćete platiti 100, a večeru 125 kn, a s obzirom na poštivanje epidemioloških mjera, preporuka je rezervirati svoj termin na 049/233 – 333 ili info@villa-magdalena.net.

Foto: Profimedia, Zagorje-priroda.hr, Muzej oldtimera Presečki, Vuglec breg, Instagram

Učitati još
Zatvori