Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se ovog ljeta piju najbolji kokteli
Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se ovog ljeta piju najbolji kokteli

Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se
ovog ljeta piju najbolji kokteli

Najljepša terasa na Jadranu ovog će vikenda postati oaza vrhunske zabave. Liburnia Hotels & Villas u bajkovitu Opatiju, u hotel Kvarner, 26. i 27. svibnja dovodi prestižni festival koktela – prvi Imperial Spirits Festival. Riječ je o festivalu koji spaja svijet jedinstvenog barskog iskustva, najnovijih i najfinijih žestokih pića te okuplja najbolje koktel majstore i miksologe iz Hrvatske i regije koji će predstaviti nove trendove u industriji uz nezaboravan doživljaj za sve posjetitelje.

Na Imperial Spirits Festival dolazi i vrhunski riječki barmen i koktel majstor Dorijan Skoblar, osnivač koncepta Apotheca Bara. Što nam sve sprema na prvom festivalu koktela u Hrvatskoj, ali i kako ‘postati’ barmen, koje sve karakteristike treba imati da bi bio dobar u tom poslu i što je najvažnije kod izrade koktela – sve to i još mnogo zanimljivih stvari o svijetu koktela otkrio nam je Dorijan u razgovoru koji donosimo u nastavku.

  • Biti barmen u Hrvatskoj, slobodno možemo reći, nije ‘običan’ posao. Kako se ‘postaje’ barmen i kako si ti uopće ušao u taj svijet?

Biti barmen je u mom slučaju poziv koji se dogodio spletom okolnosti mog djelovanja na otoku Rabu iz kojeg i dolazim, a naravno, povezan je s turizmom. Od malena bio je fokus ugostiti ljude koji dolaze turistički u smještajne jedinice kod kuće i od malena sam usluživao iste čisto radi fore. Tijekom školovanja za turističko hotelijerskog komercijalistu, prošao sam mnoga natjecanja, a segment barskog poslovanja bio mi je primamljiv. Nakon toga slijedi prvi ozbiljniji tečaj u priznatoj Barmen.hr školi barmena gdje uskoro postajem i trener flair discipline. Sa školom barmena, natjecanjima i interesom za napretkom shvaćam da poanta dobrog barmena nije isključivo biti vješt u baratanju s bocama. Tijekom puno izučavanja polako shvaćam bit bartendinga i samu poantu svega. A poanta je upravo to što mnogi danas zanemaruju, a to je uvijek biti na usluzi i ne raditi odmak od onoga što barmen primarno i je – ugostitelj.

“Poanta dobrog barmena nije isključivo biti vješt u baratnju s bocama”

  • Koje sve karakteristike treba imati dobar barmen?

Osim gosta, fokus barmena u baru svakako moraju biti i kvalitetna pića koja izlaze na stol, poznavanje asortimana bara, pedantnost i urednost, organizacija te dobra komunikacija s ostatkom tima u baru bez kojeg je barmen nula.

  • Kad govorimo o profesiji barmena, gdje se Hrvatska nalazi u odnosu na svijet? Koliko naši barmeni mogu konkurirati onim svjetskima?

Hrvatski barmeni izuzetno su cijenjeni u svijetu. Za nas kao turističku destinaciju veliki je problem upravo to što je dosta kvalitetnog kadra vani. Međutim, trenutno se scena u Hrvatskoj diže. Tome doprinose kvalitetne škole, zalaganje vlasnika po pitanju edukativnog dijela, organiziranje seminara s velikim imenima, a i razvoj samih barova i koktela pa tako i ljudi. Povezivanjem s internacionalnom scenom sve smo prepoznatljivi u svijetu.

“Moderna miksologija razvija se velikom brzinom u čemu pomažu školovani ljudi željni ambicija i napretka te konstantno praćenje trendova”

  • S obzirom na to kako je u Hrvatskoj još poprilično neprihvaćena moderna miksologija, koliko je teško publici (gostima) predstaviti kvalitetan i inovativan koncept izrade koktela u kojem se pazi na svaki sastojak?

Percepcija koktela u Hrvatskoj radi sistema sezonskog poslovanja malo je narušena. Još uvijek su u trendu komercijalni, realno loši kokteli, prilagođeni brzom obrtaju i masi. Moderna miksologija razvija se velikom brzinom u čemu pomažu školovani ljudi željni ambicija i napretka te konstantno praćenje trendova. Nakon educiranja osoblja na red dolazi i komunikacija s gostom te upselling gdje se, na primjer, umjesto Pina colade gostu nudi klarificirana colada.

  • Koja je najbitnija stavka kod same izrade koktela? 

Najbitnija stavka kod izrade koktela je prisustvo osmijeha, vedrine na osobi koja ga izrađuje, a nakon toga osmijeh na gostu kada proba isti. Tu win situaciju naravno prati i proces izrade koji prate određena pravila i znanje o spiritsima koji se koriste u koktelu.

  • Koje barove u Hrvatskoj bi izdvojio i preporučio kao one s kvalitetnim koktelima koje svaki ljubitelj koktela mora posjetiti?

Apotheca Bar u Rijeci, koji trenutno i dalje slovi kao jedini koktel bar u gradu, sjajno je mjesto za kombinaciju zabave i dobrih pića. Očekujte gužve popraćene house glazbom i highball koktelima navečer te sjajne martini koktele uz dobar jazz i blues tijekom dnevnog poslovanja. Educirano osoblje rado će predstaviti duh prohibicije, koji je i tema bara.

Osim Apothece, moji najdraži barovi su zagrebački Landsky koji radi velike stvari po pitanju internacionalnih gostovanja koja pridonose edukaciji osoblja. U blizini je također i Peaches & Cream, sjajno odrađen bar s minimalističkim pristupom koktelima, izgledom te sjajnim kompleksnim notama u piću. Blend Bar jako cijenim jer je jako mali s tako velikim pićima. Dežman Mini kultno je mjesto koktela koje je opet zaživilo znanjem, zabavom i pristupom baru. Moderni klasici će vas oduševiti. Roots bar mjesto je kreativnih koktela s kvalitetnim osobljem i super double konceptom koji funkcionira jako lijepo. Express bar Zagreb koristi napredne tehnike izrade vrhunskih pića. Kavana Corso oduševila me znanjem barmena te koktelima. Izlaske u kombinaciji s dobrim pićima možete pronaći u OUT Rooftopu.

U Zadru bih, kada pričamo o koktelima, naveo Colonna bar, a u Istri poznati Mediterraneo. Splitska scena je dosta jaka, a ja bih izdvojio Bokamorru s konceptom pizza i koktela te super interakcijom osoblja s gostom. Strings bar ima sjajnu vibru i dobre klasike. Bar Sistema je divnim kreacijama izuzetno snažan na sceni, a nakon obilaska spomenutih barova ne zaboravite svratiti u Boiler Club na jednostavni highball.

“Moj koktel broj jedan je kultni Negroni, a za Imperial Spirits Festival pripremam par highball koktela”

  • Da moraš popiti samo jedan koktel, koji bi odabrao i zašto?

Svoje slobodno vrijeme često provodim u Italiji ispijajući razne varijante talijanskih klasika. Moj koktel broj jedan je i zauvjek će biti kultni Negroni, kombinacija gina, vermoutha i bittera.

  • Što nam sve spremaš na Imperial Spirits Festivalu koji se održava ovog vikenda u Opatiji?

Veselim se prvom festivalu koktela u Hrvatskoj te prije svega želim dobar mix svim sudionicima. Jako lijep potez koji će učvrstiti cijelu priču kojoj težimo. Za Imperial Spirits Festival pripremam par highball koktela na bazi Thomas Henry premium mixera koji dolaze iz Berlina i svojom urbanom filozofijom snažno su se nametnuli na barskoj sceni. Apotheca bar oduševit će vas tequila klasicima, a prije svega fokus će nam biti zabaviti posjetitelje.

  • Možeš li s nama podijeliti jedan recept za neki jednostavan koktel koji sami možemo pripremiti kod kuće? 

Vrlo jednostavan koktel koji možemo napraviti doma i moja preporuka definitivno je Unusual Mule. U longdrink čašu stavite led, 40ml gina, 20ml cijeđenog soka limete te sve nadolite Thomas Henry Ginger Beerom. Ubacite svježi krastavac te uživajte u pikantnoj noti.

  • Što bi poručio mladim hrvatskim barmenima koji tek počinju graditi karijeru?

Mladim barmenima koji su tek krenuli ovim divnim putem, poručio bih da u svijetu trendova, razvijanja scene, mnoštva ideja nikada ne zaborave školski sistem i osnove bartendinga, barskih operacija. Budite svojim pristupom, znanjem i voljom iznad sveg lošeg što se uz nas veže te, u prijevodu, težite profesionalnosti. Svojim kreacijama budite ispred drugih i uvijek imajte ideju više, što će vas osigurati kada dođe trenutak kopiranja vašeg stila – što i nije loše, jer tako dižemo scenu. Budite ponizni te upijajte iskustva drugih ljudi, osobito starijih generacija. Razvijajte svoje znanje te djelujte na način da ga i dajete drugima. Samo uz vašu snagu i viziju možemo izgraditi smjer kojim trebamo miješati.

Foto: Matia Malenica, Paolo Milović, Ivor Mazar

Učitati još
Zatvori