

Trg dr. Franje Tuđmana i ove je godine domaćin zagrebačkog Pizza Festivala, koji se održava od 8. do 18. svibnja. Festival donosi bogatu ponudu street food specijaliteta, ali u središtu pozornosti, naravno, ponovno su pizze. Na ukupno jedanaest kućica, šest ih nudi različite varijacije ovog popularnog jela – od klasičnih talijanskih kombinacija do modernih i odvažnih interpretacija. Izdvojili smo tri favorita koji se ističu kvalitetom i kreativnošću.



RougeMarin: Sicilijanska pizza u punoj formi
U ponudi RougeMarin kućice je pet pizza inspiriranih aktivnim talijanskim vulkanima. Etna, Stromboli, Vesuvio, Vulcano i Magma redom su izdašne pizze s nešto debljim, ali laganim tijestom koje odlično nosi složenije nadjeve. Među istaknutijima je pizza Vesuvio, s roastbeefom, tonnatom, rikulom, ukiseljenom rotkvicom i kaparima (15,5 eura). Okusi su uravnoteženi, a tekstura tijesta daje dodatnu dimenziju ovom zasitnom jelu. RougeMarin je još jednom dokazao da zna kako reinterpretirati južno-talijanske klasike na suvremen način.

Al Dente: Odlična pikantna kombinacija
Zagrebački Al Dente na Festival stigao je sa šest pizza, a za one sklonije eksperimentiranju, donose Picante 2.0 – novu verziju njihove popularne pikantne pizze. Kombinacija začinjene kobasice, dimljenog meda, ukiseljenih papričica, dehidriranih maslina i svježeg lista mente donosi iznenađujuću dubinu okusa. Tijesto je prozračno i elastično, a svaki element na pizzi ima svoju ulogu. Picante 2.0 (15,50 eura) ističe se kao najkreativnija pizza ovogodišnjeg izdanja festivala.

Pizza Social Club: Suptilnost i sklad u svakom zalogaju
Kućica koja se posljednjih godina etablirala kao jedna od omiljenih, ove sezone nudi novitet koji već privlači pažnju posjetitelja – pizzu Cacio e pepe (10 eura). S podlogom od ricotta kreme, uz dodatak mozzarelle, dimljene pancete, pecorina, papra i šparoga, riječ je o profinjenoj i elegantnoj kombinaciji sastojaka. Okusi su nježni, ali izraženi, a cjelokupan dojam je vrlo zaokružen. Ova pizza posebno će se svidjeti onima koji preferiraju minimalističke, ali promišljene izvedbe.

Osim ovih favorita, svakako vrijedi obići i ostale kućice kojih je ukupno deset. Pastamisee donosi kremastu tjesteninu Cacio e pepe iz koluta sira, ali i varijantu sa svježe ribanim tartufima. Pizza Re je predstavio pizzu s mortadelom, pestom genovese i fior di latte mozzarellom, dok Pizza Fritta ostaje vjerna napuljskoj tradiciji pržene pizze s punjenjem između dva sloja tijesta.
Zagyland iz Konjščine vraća se s Margheritom i pizzom Zagyland, ali pažnju plijeni i novom Grašizzom – pizzom s notama graševine i grožđa. Ginglebells se pobrinuo za signature koktele, a desertni dio festivala donosi Gdje je Jura by Juraj Klepić, s neuobičajenim, TikTok-inspiriranim slasticama poput gelata Brr Brr Pistaccino i tiramisua Tung Tung Tung Tung.
U nastavku festivala očekuje nas još kulinarskih radionica, DJ nastupi, projekcije filmova i sadržaj za najmlađe, a načine prijava na radionice i kviz možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.




Dodatne informacije:
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb
Trajanje: 08. do 18. svibnja 2025.
Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata
Ulaz: besplatan
Foto: Sanja Jagatić