Od Folka do Bala Vampira: Izložbe koje trenutno možete razgledati u Zagrebu
Od Folka do Bala Vampira: Izložbe koje trenutno možete razgledati u Zagrebu

Od Folka do Bala Vampira: Izložbe koje
trenutno možete razgledati u Zagrebu

Jeste li znali da grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po stanovniku u Europi? Ovaj fun fact možda će vam dobro doći na nekom pub kvizu ili da se njime pohvalite među prijateljima i kolegama. Nažalost, mnogi od njih su trenutno zatvoreni zbog obnove, no to ne znači da nam je umjetnička scena zamrla.

Štoviše, prepuna je sjajnih događanja (o kojima više o nastavku), a i novih izložbenih prostora. Tako je ranije ove godine otvorena ekspozitura Galerije Kaptol, otvorena na adresi Radićeva 32.  A sredinom ožujka u Radićevoj ulici na broju 44 je svoja vrata otvorila i Kuća karikature Oto Reisinger, posvećena radovima slavnog karikaturista. Više o njoj možete doznati na linku.

Folk Mihael Badun

FOLK

Večeras, 12. lipnja u Galeriji Kranjčar otvara se samostalna izložba FOLK, autora Mihaela Bađuna. Predstavljeni ciklus slika ispod površine, problematizira generacijski jaz, bavi se neizbježnom prolaznošću te fenomenom zeitgeista, pokazujući kako iskustvo, vrijeme i okolina te osobni narativ formuliraju pojedinca. Zaključno, izloženi slikarski radovi nastoje posvjedočiti kako neke priče s razlogom zauvijek ostaju urezane u pamćenje. Izložba se može razgledati do 22. lipnja.

PS: Ovog tjedna u Radionici 32 otvara se i izložba fotografija PUSH HARDER Ernesta Mazarekića aktivnog sudionika skate i street foto scene, a više o njoj doznajte na linku. 

Trijenale grafike
Trijenale grafike

Dva važna događanja

Među likovnim događanjima koje vrijedi istaknuti tu je ovogodišnje izdanje Salona mladih, bijenalne i najveće nacionalne izložbene manifestacije vizualnih umjetnika/ca do 35 godina mladosti, čije je 37. izdanje otvoreno sve do 16. lipnja. Svi detalji čekaju vas ovdje.

Ova nam je godina donijela i deveto izdanje Trijenala grafike, koje predstavlja suvremenu hrvatsku produkciju kroz radove umjetnika različitih dobi i umjetničkih izražaja. Uz njega je postavljena i samostalna izložba Nevermore grafičarke Ines Krasić. Na ovogodišnjoj izložbi možemo vidjeti 65 radova koji se odlikuju tehničkom raznovrsnošću i raznolikim umjetničkim izrazima. Trijenale grafike je moguće razgledati do 16. lipnja u Klovićevim dvorima.

Krhke tvari
Teuta Gatolin

Krhke tvari

Na trećem katu Muzeja suvremene umjetnosti sve do 16. lipnja možete razgledati izložbu Teute Gatolin nazvanu Krhke tvari. U svojoj umjetničkoj praksi umjetnica istražuje teme brige, ekološke održivosti, tehnologije i industrijskog naslijeđa, pri čemu integrira različite medije – od tradicionalne ručne izrade objekata šivanjem, do vještog korištenja umjetne inteligencije u svrhu ispitivanja odnosa ljudskog i artificijelnog.

Predstavljena djela procesualnog su karaktera, a jedinstveni likovni jezik umjetnica mlađe generacije stvara polazeći od konteksta koji preuzima iz suvremenih kritičkih teorija, oblikujući ih u složene vizualne i zvučne narative.

Shapes of Tomorrow
Shapes of Tomorrow

Shapes of Tomorrow

U galeriji Zen Contemporary Art otvorena je samostalna izložba ugledne hrvatske kiparice Božice Dee Matasić pod nazivom Shapes of Tomorrow. Riječ je o jednoj od prvih izložbi u našoj zemlji na kojoj se predstavljaju umjetničke skulpture producirane uz pomoć najsuvremenije digitalne tehnologije 3D printa.

Podsjetimo, Zen galerija je programski fokusirana isključivo na suvremenu umjetnost s ciljem što bolje promidžbe i prezentacije afirmiranih likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije, te otkrivanja i promicanja novih talentiranih  likovnih umjetnika na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. Aktualna izložba ostaje otvorena do 19. lipnja.

Biciklistička početnica profesora Fausta
Biciklistička početnica profesora Fausta

Biciklistička početnica profesora Fausta

Projekt Kulturnog kluba O’grada nastao u suradnji s Knjižnicom grada Zagreba, knjižnicom Kustošija nosi naziv O’bojeni zidovi. Ovoga puta predstavlja ilustratoricu i dizajnericu Ninu Ivanović te ilustracije iz njene autorske knjige Biciklistička početnica profesora Fausta. Knjiga je nagrađena Nagradom ‘Grigor Vitez’ u kategoriji najbolje ilustracije za djecu i mlade. Izložba će biti otvorena  do 21. lipnja, a možete ju razgledati u izlozima Knjižnice Kustošija.

Bal Vampira
Detalj Bal Vampira

Bal Vampira

Crtač, grafičar, slikar i muralist Ivan Oštarčević  u Galeriji Karas otvorio je svoju samostalnu izložbu pod nazivom Bal Vampira. Izložba predstavlja istoimeni ciklus radova koji kroz svoju slojevitost obuhvaća četiri vizualno-tekstualne cjeline tematizirajući i protipkujući univerzalna i lokalna pitanja povijesti i budućnosti, civilizacija i pojedinaca, strahova i nadanja. Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja, a više o njoj doznajte na linku.

Od Boemstva do vječnosti
Od Boemstva do vječnost

Od Boemstva do vječnosti

Krajem svibnja obilježit će se dvije godine od kada je The Hub of Fine Arts otvorio svoja vrata te obogatio kulturni život Mostara, ali i cijele regije. Spomenuta kolekcija, o kojoj smo pisali ranije, obiluje radovima istaknutih međunarodnih umjetnika prve polovice 20. stoljeća pa je tako moguće razgledati i radove Edgara Degasa, Amedea Modiglianija, Henrija Matissea te Tamare de Lempicka.

Dio radova renomiranih umjetnika u Zagreb je stigao zahvaljujući izložbi Od Boemstva do vječnosti otvorenoj u Galeriji Klovićevi dvori. Djela slavnih svjetskih slikara i kipara moći će se razgledati do 30. lipnja.

Foto:  Domagoj Kolonić, Pexels, Promo, Galerija Kranjčar, Kabinet grafike HAZU-a

Učitati još
Zatvori