KULturni radar: Donosimo popis izložbi koje ovaj mjesec možete razgledati u Zagrebu
KULturni radar: Donosimo popis izložbi koje ovaj mjesec možete razgledati u Zagrebu

KULturni radar: Donosimo popis izložbi koje ovaj mjesec možete razgledati u Zagrebu

Jeste li znali da grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po stanovniku u Europi? Ovaj fun fact možda će vam dobro doći na nekom pub kvizu ili da se njime pohvalite među prijateljima i kolegama. Nažalost, mnogi od njih su trenutno zatvoreni zbog obnove, no to ne znači da nam je umjetnička scena zamrla.

Štoviše, ovih je dana postala bogatija za novi izložbeni prostor. Riječ je o ekspozituri Galerije Kaptol, otvorenoj na adresi Radićeva 32. Ondje je u tijeku izložba Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec, koju možete razgledati do 23. ožujka. Više o tome možete doznati ovdje.

KULturni aktualac i popis izložbi koje možete razgledati u  narednim danima čeka vas u nastavku.

Za početak valja podsjetiti kako su Klovićevi dvori i dalje mjesto susreta s djelima jednog od najznačajnijih domaćih umjetnika. U tijeku je retrospektivna izložba kipara Ivana Meštrovića, koja je u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića postavljena povodom 140. godišnjice njegova rođenja. S nama virtualno možete izložbom prošetati na linku.

A kada smo kod virtualnih izložbi, svi ljubitelji kiparevog izražaja mogu razgledati i izložbu Ivan Meštrović- djela iz fundusa Gliptoteke HAZU. Nažalost, spomenuti je muzejski prostor zatvoren zbog obnove, no s posjetiteljima su nastavili komunicirati upravo putem virtualnih izložbi.

Ivan Meštrović Klovićevi dvori

HER BARBARIC LUXURY

Nova izložba u Galeriji Trotoar, nazvana HER BARBARIC LUXURY predstavlja izbor radova međunarodno aktivnih suvremenih umjetnica koje koriste umjetnost kao moćan komunikacijski instrument. Kroz filmove, fotografije, instalacije, crteže i performanse, Šejla Kamerić, Jasmina Cibic i Selma Selman istražuju osobne priče i kolektivno sjećanje, stvarajući snažne društvene stavove. Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka.
Izložbe Zagreb

Re/interpretacija ljubavi

A pred vama je jedan zanimljiv umjetnički spoj. Muzej čokolade Zagreb postavio je tematsku, žiriranu izložbu radova u mediju keramike na temu re/interpretacije ljubavi. Izabrano je 13 radova članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a koji su svaki za sebe doprinijeli temi izložbe. Razgledati ju možete do 24. veljače. 

Izložbe Zagreb

Robert Torre: Mjesto okupljanja

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevom paviljonu postavljena je izložba Robert Torre: Mjesto okupljanja, koja predstavlja rad jednog od najpoznatijih zagrebačkih psihijatara. Autor vrlo zapaženih stručnih knjiga o problemima psihijatrije i liječenja ovisnosti, ali i široko prihvaćene i citirane knjige Ima li života prije smrti  Torre je, po unutarnjem pozivu, bio i slikar. A izložba otvorena do 25. veljače pruža nam uvid u njegovo likovno stvaralaštvo.

Izložbe Zagreb

Izložbe koje uskoro otvaraju svoja vrata

Mit mode

Premda su vrata njihovog muzeja zatvorena, Muzej Mimara kao organizator otvara izložbu Mit mode Dimitrija Popovića u Galerija Bačva HDLU-a  u srijedu, 7. veljače u 19 sati. Izložbu čini četrdesetak radova slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine.

O temi i izazovima izložbe autor je napisao: U modnim spektaklima kao posebnim fenomenima suvremene kulture  žensko se tijelo pojavljuje  u dvostrukoj funkciji; pokazuje  odjevne predmete  i biva pokazano. Vitke manekenke savršene građe, svoj izgled  dotjeran uz pomoć rigoroznih  fitnes tretmana, kozmetike, liftinga silikona, botoksa ili  filera dovode do granica stvarnog. One postaju ikone novog glamura, žive skulpture vizualnog spektakla. Izložba će biti otvorena za publiku do 25. veljače.

Izložbe Zagreb

YOUNG TALENTED FEMALE ARTISTS

U petak, 9. veljače u Zen Contemporary Art galeriji u Zagrebu otvara se nova skupna izložba pod nazivom YOUNG TALENTED FEMALE ARTISTS tri mlade hrvatske slikarice: Marte Katavić, Mihaele Rašice i Monike Sinković. Izložbu je moguće razgledati do 18. travnja. 

Izložbe Zagreb

Komplementarno

Umjetnica Darija Dolanski Majdak u Galeriji Vladimir Bužančić (Centar za kulturu Novi Zagreb) predstavlja izložbu Komplementarno. Ona će svoja vrata otvoriti u ponedjeljak, 12. veljače 2023. u 20 sati.

U ovoj multimedijalnoj izložbi, autorica se predstavlja sa slikama na platnu u tehnici akrila i video projekcijom. U ovom ciklusu slika autorica propituje odnose kromatskog i akromatskog, utjecaj boja i utjecaj različitih pristupa perspektivi na percepciju prostora slike. Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka.

Izložbe Zagreb

Male noćne slike

U Galeriji Kolekcionart u petak, 16. veljače u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba Bartola Galovića pod nazivom gdje će te vidjeti ciklus Male noćne slike.

Foto: Pexels, Promo, Barbara Šarić, Muzejski dokumentacijski centar

Učitati još
Zatvori