Djela velikana svjetske umjetnosti stižu u Zagreb! A u tijeku su i ove izložbe
Djela velikana svjetske umjetnosti stižu u Zagreb! A u tijeku su i ove izložbe

Djela velikana svjetske umjetnosti stižu u
Zagreb! A u tijeku su i ove izložbe

Jeste li znali da grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po stanovniku u Europi? Ovaj fun fact možda će vam dobro doći na nekom pub kvizu ili da se njime pohvalite među prijateljima i kolegama. Nažalost, mnogi od njih su trenutno zatvoreni zbog obnove, no to ne znači da nam je umjetnička scena zamrla.

Štoviše, prepuna je sjajnih događanja (o kojima više o nastavku), a i novih izložbenih prostora. Tako je ranije ove godine otvorena ekspozitura Galerije Kaptol, otvorena na adresi Radićeva 32.  A sredinom ožujka u Radićevoj ulici na broju 44 je svoja vrata otvorila i Kuća karikature Oto Reisinger, posvećena radovima slavnog karikaturista. Više o njoj možete doznati na linku.

Kuća Karikature

Antiarkadija 

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u suradnji s Galerijom Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, od 9. travnja u Galeriji Josip Račić predstavlja izložbu Antiarkadija umjetnika Staša Kleindiensta. Umjetnik slovi za jednog od najistaknutijih i najintrigantnijih slikara srednje generacije u Sloveniji. Ovo će biti njegovo prvo samostalno izlaganje pred zagrebačkom publikom, a ono uključuje 10 radova nastalih u posljednje četiri godine. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja.

Julije Knifer: Iz zbirki MSU

Veza Julija Knifera i Muzeja suvremene umjetnosti duga je i intenzivna, o čemu svjedoči velik broj djela koja se u Muzeju čuvaju, od najranijih do onih antologijskih. Javnost će ih imati priliku vidjeti od 11. travnja do 12. svibnja.

Iako se u Muzeju čuvaju i njegova prva posve apstraktna djela, u ovom sažetom obljetničkom presjeku, uz najranije Autoportrete, njegov je opus predstavljen od trenutka kad je odbacujući boju dodatno suzio sredstva i napravio još jedan restriktivni korak, usmjerujući crne i bijele plohe u samo dva smjera – vertikalu i horizontalu.

Julije Knifer
Julije Knifer, iz ciklusa Autoportreti

Salon mladih

Salon mladih, bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika/ica do 35 godina mladosti, ove godine predstavlja svoje 37. izdanje koje se otvara u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU, odnosno Meštrovićevom paviljonu. Salon mladih se u svakom svom izdanju održava na velikom broju gradskih lokacija.

Centralna izložba, ove godine u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića i tematski određena i naslovljena Pao sat u bunarzauzet će sve izložbene prostore Doma HDLU u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika/ica. Svi detalji dostupni su ovdje.

Salon mladih

Zbirka Kurjak – motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika

Izložba Zbirka Kurjak – motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika otvara se u Galeriji Mona Lisa 20. travnja. S umjetničkom zbirkom dr. Asima Kurjaka, šira se javnost pobliže upoznala 2019. godine kada je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izloženo oko 150 umjetnina Zbirke Kurjak u različitim tehnikama i formatima. Ovoga puta izložena su djela koja prate istu tematsku cjelinu – motiv žene.

Među 55 djela koje će javnost imati priliku vidjeti na ovoj izložbi su i radovi velikana domaće umjetničke scene – Bele Čikoš Sesije, Frana Kršinića, Omera Mujadžića, Miljenka Stančića, Ivana Tišova i Vlaha Bukovca. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja.

Marijan Trepše, Sjedeći ženski akt

Od Boemstva do vječnosti

Krajem svibnja obilježit će se dvije godine od kada je The Hub of Fine Arts otvorio svoja vrata te obogatio kulturni život Mostara, ali i cijele regije. Spomenuta kolekcija, o kojoj smo pisali ranije, obiluje radovima istaknutih međunarodnih umjetnika prve polovice 20. stoljeća pa je tako moguće razgledati i radove Edgara Degasa, Amedea Modiglianija, Henrija Matissea te Tamare de Lempicka.

Dio radova renomiranih umjetnika u Zagreb će stići zahvaljujući izložbi Od Boemstva do vječnosti koja će 14. svibnja biti otvorena u Galeriji Klovićevi dvori. Djela slavnih svjetskih slikara i kipara moći će se razgledati do 30. lipnja.

The Hub of Fine Arts

Ako ste propustili, pogledajte!

Drugi svijet

Sve do 20. travnja u Galeriji Modro možete razgledati izložbu fotografija Antona Vrlića. Izložbom Drugi svijet, umjetnik predstavlja svoje objekte –
akvarele na paus papiru nastale u periodu od 2021. do 2023. godine. U Vrlićevu opusu odabrani materijal akvareliranjem prolazi metamorfozu, transponirajući iz svoje pravilne, prozirne, glatke površine u razigranu, koloritom zasićenu i razlistanu, skulpturalnu formu.

Windows Explorer

U Galeriji Događanja otvorena je izložba Željka Badurine, pod nazivom Windows Explorer. Na njoj izlaže tridesetak fotografija iz istoimene foto-knjige u kojoj se nalaze probrane fotografije nastale u periodu od 2008. do 2023. godine. Fotografije pokrivaju široki spektar tema, a zajednički im je fokus na svakodnevno okruženje i urbanu okolinu.Izložbu je moguće pogledati do 26. travnja.

There Will Be Bliss

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu, Emir Šehanović u Trotoar galeriji predstavlja novi ciklus radova kojima istražuje kompleksne teme poput ljudske imaginacije, kreativnosti i osjetljivosti te njihovog utjecaja na stvaralački proces. Izložbom There Will Be Bliss uvodi nas u svijet začudnih apstraktnih formi – monumentalnih skulptura i digitalnih printeva – kojima istražuje moguću postljudsku budućnost i pitanje kako ćemo vidjeti svijet kada priroda postane manjina.

S umjetnikom smo razgovarali povodom izložbe, a naš razgovor je dostupan ovdje. Također, u Trotoar galeriji 24. travnja će se s Emirom održati artist talk kojem možete prisustvovati.

Izložbe Zagreb
Mutable Body #ac7c70 2024

Overcast

U Galeriji Vladimir Filakovaca do 2. svibnja je otvorena izložba crteža Nenada Jalšovca pod nazivom Overcast. Donosi nam prikaz monokromatskih vizura grada u mijeni. Njegovi analitički crteži ugljenom na papiru imaju nevjerojatnu tehničku dorađenost koja izdaleka podsjeća na crno-bijelu, izblijedjelu fotografsku sliku.

Nenad Jalšovac

Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija

Sve do 19. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti možete razgledati izložbu posvećenu umjetničkom opusu multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovc. Premda je za života izazivao kontroverze svojim umjetničkim izrazom, danas je Gotovčev rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta. Usto, Gotovac je bio i ostao dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije, omiljen kod široke publike zbog provokativnih akcija i performansa.

Na dva kata izložbenog prostora postavljeno je pet konceptualnih dijelova koji su međusobno povezani asocijativnim nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz njegovih performansa. Cjelina tako otkriva zašto je Tomislav Gotovac, poznat pod svojim matronimom Antonio G. Lauer, na kraju sam postao povijesna figura bez presedana.

Foto: Pexels, Promo, MSU, galerija Karas, Galerija SC, Juraj Vuglač, Tanja Tevih

Učitati još
Zatvori