Gastro šetnja Tkalčićevom ulicom: Od libanonske do šrilankanske kuhinje – sve na jednom mjestu
Gastro šetnja Tkalčićevom ulicom: Od libanonske do šrilankanske kuhinje – sve na jednom mjestu

Gastro šetnja Tkalčićevom ulicom: Od libanonske do šrilankanske kuhinje – sve na jednom mjestu

Među najpopularnije zagrebačke ulice zasigurno se ubraja ona Ivana Tkalčića, poznatija pod jednostavnijim nazivom Tkalčićeva ulica, odnosno žargonskom verzijom Tkalča. Riječ je o lokalitetu bogate povijesti te ne čudi što su o njezinom kulturno-povijesnom značaju ispisani redci. Ipak, ovoga puta ćemo se osvrnuti na gastronomsku ponudu, područje po kojem je posljednjih godina najprepoznatljivija.

Ovaj je članak prvenstveno kompendij aktualne ponude, koji na jednom mjestu donosi popis svih gastro lokacija u Tkalčićevoj ulici. Lokacija je to sklona učestalim izmjenama sadržaja, a na sastavljanje popisa potaknule su nas vijesti o otvaranju dvaju novih objekata.

Tkalčićeva ulica gastro vodič

Nova lica poznatih lokacija

Tako je u prostoru nekadašnjeg poznatog restorana Agava na adresi Tkalčićeva 39 otvoren The Bull Grill & Steakhouse, restoran posvećen prvenstveno mesnim delicijama. Na kućnom broju 54 odnedavno djeluje i Pizzeria Bella Storia, dok dašak Italije u Tkalčićevu ulicu unosi i pizzeria  L’ oro di Napoli, smještena na broju 24. Za ljubitelje pizze tu je još jedna lokacija – Pizzeria Opet Duksa, smještena na kućnom broju 88.

Tkalčićeva ulica gastro vodič
Tkalčićeva ulica gastro vodič

 Tkalča – svijet u malom

Tkalčićeva ulica poznata je po tome što su u njoj zastupljene uistinu razne kuhinje. Uz talijansku i indijska je kuhinja zastupljena s dva restorana – Royal India na kućnom broju 26 i Bombay Grill Indian Cuisine na kućnom broju 74.

Ponuda Aladdin cave na broju 53 koncipirana je na bliskoistočnoj kuhinji, dok je za libanonsku specijaliziran restoran Layali na broju 59. Potom tu su i obližnji sushi bar Dragon i TukTuk Express smješteni na broju 59 te grčki restoran El Greco na broju 30.

Među najpoznatije etničke restorane ove ulice ubraja se i onaj šrilankanski – Curry Bowl smješten na adresi Tkalčićeva 44.

Tkalčićeva ulica gastro vodič
Tkalčićeva ulica gastro vodič

Brza rješenja

U Tkalči su smještene i neke širem pučanstvu dobro poznate gastro adrese poput Batka (smještenog na broju 70), pivnice Medvedgrad (smještene na broju 46) i Ožujsko Puba (smještenog na broju 16).  Također, Tkalča je poznata i kao ulica koja nudi brza prehrambena rješenja u vidu fast fooda, od Koykana (čiji se prostor trenutno preuređuje), preko Pečenjare Tivoli smještene na samom početku ulice do Meet & Eat lokala na broju 14.

Ako ste željni burgera mogli bi se zaputiti i u Submarine na broju 12 ili Stars Of 57, smješten preko puta kafića History na kućnom broju, pretpostavili ste – 57.

Tkalčićeva ulica gastro vodič

Od jutra do večeri: Sve na jednom mjestu

Nadalje, ako ste poželjeli nešto slatko Tkalča nudi četiri slatke destinacije – The Cookie Factory (na broju 35), novu poslovnicu slastičarnice Häagen-Dazs (na broju 27) preko puta koje se smjestio Pingu Gelato (na broju 28) te  Sweet Bite Tkalčićeva na kućnom broju 53.

Gastro lista Tkalčićeve ulice neizostavna je i bez ove tri gastro adrese – Restorana All Saints (kućni broj 15), te Barbieri’s i Khala Restaurant & Bar (oba na kućnom broju 90), a željni isprobavanja gastro noviteta mogu se zaputiti i u Restoran Torero (na broju 84) te sjajnu brunch lokaciju – Otto & Frank na broju 20.

Jedno je sigurno – izbor je doista velik. Naši preostali gastro vodiči, koji vas vode od Knežije, preko Trešnjavke do Martićeve, čekaju vas ovdje.

Foto: IStock, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori