Zemlje koje posjećuje najveći broj turista u svijetu

Građani svijeta putuju više nego ikad. Najnoviji podaci koje je objavila Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) pokazuju da su međunarodni dolasci turista u prošloj godini porasli za 6%, što je ukupno 1,4 milijarde, za koje se predviđa da će biti ostvareni tek 2020. godine.
Samo u Europi registrirano je 713 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka ili oko polovice ukupnog broja. Južna i Sredozemna Europa poticale su rast.Međutim, zapadne i srednjeeuropske zemlje ostaju ne samo najposjećenije u Europi, već i vrhunske turističke destinacije u svijetu.
Neke zemlje su tijekom godina izgradile takav imidž da je posjetiti ih stvar opće kulture.

Jeste li sanjali o romantičnom poljupcu na Eiffelovom tornju? Možda ste požurili u Fontanu Trevi ili ste se zaustavili i zagledali u Sikstinsku kapelu. Ako je tako, sigurno niste sami. Prema najnovijem izvješću UNWTO-a o turizmu, Francuska, Španjolskai Italija su najposjećenije zemlje na svijetu.

No, o kojim zemljama sanjaju ljudi iz cijelog svijeta, donosimo u nastavku.

Španjolska

Većim dijelom smještena na Iberijskom poluotoku, Španjolska je druga najposjećenija zemlja u Europi. Oko 81,8 milijuna putnika samo je prošle godine. stupilo u Španjolsku, 5 milijuna više nego u prethodnoj godini.
Španjolska ima 47 spomenika pod zaštitom UNESCO-a, brojne plaže na Atlantiku i Mediteranu te brojne festivale koji okupljaju ljude iz cijelog svijeta. Mnogi uspoređuju obalni dio Španjolske s tropskim otocima.
Raznolikost namirnica, posebno Tortilla, Paella i druge tradicionalne delicije, dodali su vrijednost putovanja u Španjolsku.
Njihovi nogometni timovi su među najpoznatijim na svijetu. Procjenjuje se da Copa Del Rey prvenstvo privlači tisuće posjetitelja godišnje.

Francuska

Najposjećenija zemlja u svijetu, Francuska, ne očarava samo zbog Eifelovog tornja, muzeja i vina. Već više od desetljeća, zemlja je namamila najveći broj posjetitelja, više nego bilo koja druga europska ili svjetska zemlja. Razlozi za to nisu mali. Zemlja ima toliko raznovrsnih turističkih atrakcija da godina ne bi bila dovoljna da se vidi i iskusi sve što ima za ponuditi.
Francuska je poznata po brojnim prekrasnim i ogromnim palačama, dvorcima i katedralama diljem zemlje. Palača Versailles, dvorac Chambord i katedrala Notre-Dame neke su od najpoznatijih. Srednjovjekovna sela kao što su Pérouges, St-Émilion, St-Jean Pied de Port, obalna sela, snježne planine, prekrasne plaže i ogromne tržnice na otvorenom, učinili su da svaki putnik smjesti Francusku na svoj nezaobilazni popis. Više od 86 milijuna posjetitelja posjetilo je zemlju samo prošle godine, a vjeruje se da su brojevi znatno veći u tekućoj godini.

Sjedinjene Američke Države

Usprkos najnižem porastu dolazaka turista iz godine u godinu, SAD je turistički jaka kao treća najposjećenija zemlja na svijetu.

Ima više poznatih gradova nego vjerojatno bilo koju drugua zemlja na svijetu – New York, LA, San Francisco, Miami i Chicago samo su neki od njih. Nudi uistinu mnogo ljubiteljima kulture (New Orleans, Austin, Boston) i ljubiteljima prirode: Yosemite i Grand Canyon.

Italija

Italija je dom nekih od najpoznatijih građevina na svijetu, kao što su Koloseum i kosi toranj u Pisi. Italija je treća najposjećenija zemlja na starom kontinentu Europe. Prošle ju je podine posjetila 58.3 milijuna turista.
Zemlja brojnih dvoraca, palača, katedrala, vinograda i plaža, Italija je također poznata po utjecajnoj umjetnosti, arhitekturi i kulturi. Vatikanski muzeji smješteni u srcu Rima još su jedna atrakcija za mnoge. Sam Rim je treći najposjećeniji grad u Europi, nakon Pariza i Londona. Firenca, Venecija, Milano i Napulj su među najposjećenijim gradovima u Italiji.
Iako je talijanska kuhinja rasprostranjena diljem svijeta, isprobavanje tjestenine i pizze u Italiji, za mnoge je obavezno i uzbudljivo iskustvo.

Kina

Kina je gigant u punom smislu riječi, po veličini, stanovništvu i ekonomskoj snazi. Najstarija svjetska kontinuirana civilizacija nudi blistave spomenike, misteriozne planine, uspavane gradove na vodi arheološka čuda i kuhinju svjetske klase. Ovo su samo neki od mnogih razloga zbog kojih 60 milijuna turista svake godine posjeti ovu zemlju.

Foto: Pexels


0