10 stvari koje morate vidjeti i posjetiti u Škotskoj

Škotska je najsjeverniji dio otoka Velike Britanije i zajedno s Engleskom, Walesom i Sjevernom Irskom čini Ujedinjeno Kraljevstvo. Zemlja je to predivne netaknute prirode i pejzaža, fascinantnih fjordova, koloritnih jezera, dvoraca, bogate povijesti i kulture, kiltova i viskija. Ukratko, Škotska je zemlja u kojoj imate toliko toga za vidjeti, raditi i doživjeti, a uvjereni smo da ćete se kući vratiti puni dojmova i, naravno, lijepih uspomena. Teško je nabrojati sve, ali za potrebe ovog članka ograničili smo se na 10 nevjerojatnih stvari koje ne smijete propustiti kada vas put odvede u ovu zemlju.

Isle of Skye

Otok Skye smješten je na zapadnoj obali Škotske. Ovdje se nalaze slikovita ribarska sela i srednjovjekovni dvorci, a otok će vas osvojiti nevjerojatno lijepim krajolicima, zelenilom, čarobnim vodopadima i planinskim vrhovima. Ukratko, Skye je otok koji izgleda kao s razglednice.

Vijaduk Glenfinnan

A kad smo već kod razglednica, jedna od najprepoznatljivijih je svakako vijadukt Glenfinnan po kojem prometuje parni vlak Jacobite. Vlak ovom rutom vozi svakog ljeta od 1984., a svi fanovi Harryja Pottera odmah će ga prepoznati jer je u filmovima o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu ‘glumio’ Hogwarts Express. Putovanje ovim vlakom će vas provesti Highlands dolinom preko vijadukta Glennfinnan koji smješten na vrhu jezera Loch Shiel, a uz malo mašte, osjećat ćete se kao da stvarno putujete u Hogwarts na novu školsku godinu.

Highland Games

Svake godine se tijekom proljeća i ljeta po cijeloj zemlji održavaju igre pod nazivom Highland Games, koje su nastale kao način na koji se slavi škotska kultura. Muškarci u kiltovima, gajde, ples i tradicionalni škotski sportovi – sve to možete vidjeti i doživjeti na ovim igrama.

Loch Lomond

Iako je Loch Ness poznatiji, Loch Lomond je najveće britansko jezero koje će vas očarati svojom ljepotom. Nalazi se na sjeverozapadu Škotske, u blizini Glasgowa, i vrlo je popularno izletničko mjesto.

Callanish Stones

Iako je Stonhenge jedna od najposjećenijih arheoloških lokacija i najpoznatiji monumenalni krug kamenja, jednako impresivna tvorevina može se pronaći i u Škotskoj. Radi se o Callanish Stones koje još nazivaju škotskim Stongengeom, a nalazi se na zapadnoj obali otoka Lewis.

Arhitektura Edinburgha

Od moderne zgrade škotskog parlamenta do velebnog Edinburškog dvorca, glavni grad ove zemlje prepun je prekrasne i raznovrsne arhitekture da se isplati cijeli dan šetati njegovim ulicama, razgledavati i diviti se.

Glasgow

Iako je Edinburgh glavni grad Škotske, centar kulture nalazi se u Glasgowu. Škotska opera, Škotski balet i Kraljevski škotski nacionalni orkestar, kao i više svjetski poznatih muzeja i galerija nalaze se upravo u Glasgowu.

Destilerije viskija

Viski je proslavio Škotsku u cijelom svijetu pa bi bi bila prava šteta posjetiti njegovu domovinu, a ne probati ovo slavno piće ili ne posjetiti mjesta gdje nastaje. Postoji više od 100 destilerija u Škotskoj, a nove se iznova pojavljuju. Za behind the scenes turu, zaputite se u jednu od pet regija gdje se proizvodi (Campbeltown, Highland, Islay, Lowland i Speyside).

Arthur’s Seat brdo

Arthur’s Seat je izumrli vulkan i glavni vrh skupine brežuljaka u Edinburghu koja tvore veći dio poznatog Holyrood parka. Ako želite uživati u najljepšem pogledu na grad s 250 metara visine, svakako se isplati otići tamo. Prema legendi, upravo se Arthur’s Seat spominje kao jedna od mogućih lokacija Camelota, dvorca kralja Arthura.

Dvorci

Škotska s više od 2000 dvoraca opravdava ‘titulu’ zemlje dvoraca. Toliko ih ima da se otprilike jedan nalazi na svakih 100 četvornih kilometara, a bila bi uistinu šteta da ne posjetite barem jedan. Od Edinburškog dvorca, preko dvorca Balmoral u kojem odmara britanska kraljica Elizabeta II. do najfotografiranijeg dvorca Škotske Eilean Donan – izbora je, kao što smo maloprije naveli, stvarno mnogo.

Foto: Unsplash

0