5 divnih mjesta u Turskoj koja želimo posjetiti
5 divnih mjesta u Turskoj koja želimo posjetiti

5 divnih mjesta u Turskoj koja
želimo posjetiti

Turska je prostrana i potpuno zapanjujuća zemlja koju vrijedi posjetiti više nego jednom u životu. Kada jednom zakoračite u ovu fascinantnu zemlju prepunu kontrasta i živopisnih detalja, ubrzo ćete shvatiti koliko je nevjerojatnih i famoznih mjesta u Turskoj potrebno istražiti.

Kristalno čisto more, visoke planine, ruševine drevnih carstava, mala idilična sela, golemi kozmopolitski gradovi. Mnogi aspekti čine Tursku tako jedinstvenom i iz sezone u sezonu ova koloritna i upečatljiva zemlja privlači sve veći broj posjetitelja.

Turska je jedno od onih mjesta koje ima nešto za svakoga, to je sigurno. Primjerice, imate užurban grad Istanbul, ali i mjesta kao što je Gocek na južnoj obali. To je raznolikija zemlja nego što možete zamisliti.

Neki će poželjeti užurbanu energiju i gužvu, dok će drugi jedva čekati pitoresknu smirenost ušuškanih sela. Stoga vas vodimo na kratko putovanje turskim mjestima.

Istanbul, Turska_unsplash

Amasya

Smještena u crnomorskoj regiji, Amasya je jedno od najljepših mjesta u Turskoj. Smještena u uskoj dolini rijeke Yesilirmak, riječ je o jedinstvenom i povijesnom gradu koji je lako posjetiti ako ste već u tom području. Svakako istražite povijesne kuće u osmanskom stilu, pogledajte dvorac Amasya i otkrijte grobove Kral Kaya.

Ako vozite (ili ste organizirali prijevoz), putovanje će trajati oko 4 sata od glavnog grada Ankare do Amasye. Za ukusan ručak, popnite se na Anadolu Manti Evi.

Amasya_Unsplash

Pamukkale

Odmah do vrata Hierapolisa, smještene su terase i termalni bazeni Pamukkale. Kada dođete ovdje, zaronite u kultne terase, uživajte u antičkom bazenu s rimskim stupovima i istražite špilju Kaklik. To je stvarno posebno mjesto.

Pamukkale_iStock

Goreme/Kapadokija

Smješten u regiji Kapadokija, Goreme je kultno i jedno od najboljih mjesta u Turskoj koje morate vidjeti. Također, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine i tako je posebno. Smješten između zapanjujućih stijena koje čine ovo mjesto tako jedinstvenim. Postoje doslovno stotine bajkovitih dimnjaka koji su smješteni između zgrada.

Svakako posjetite Crkvu Apple, pogledajte Ortahane i pronađite crkve Bezirhane koje su zaista zapanjujuće za vidjeti. Nakon toga istražite muzej na otvorenom, pogledajte dimnjake iz bajke i istražite golubove i ljubavne doline. Doista je previše lijepo da biste propustili ovo iskustvo.

Isto tako, ne zaboravite otići i gledati zalazak sunca s (točno označenog) Sunset Pointa. To je oko 20-30 minuta šetnje do vrha, ali se isplati. Za ukusnu tursku kuhinju otiđite u restoran Inci Cave, koji se nalazi unutar špilja i prekrasan je.

Kapadokija_iStock
Kapadokija_unsplash

Istanbul

S obzirom na to da je riječ o gradu koji se proteže na dva kontinenta, Istanbul je prilično poseban grad za posjetiti. A nudi toliko toga da će vam uistinu biti teško odlučiti se što biste voljeli prvo isprobati i doživjeti.

Obavezno istražite džamiju Suleymaniye, pogledajte povijesno središte i unutrašnjost Plave džamije. Ako se želite izvući iz podnevne vrućine, popnite se u muzej Rahmi M. Koc ili istražite Kapali Carsi.

Istanbul_iStock
Istanbul, Turska_iStock

Hierapolis

Smješten na samom vrhu nekih starih vrućih izvora, Hierapolis je jedno od najboljih mjesta u Turskoj i drevnih gradova koje treba posjetiti. Sada je najbolja stvar kod Hierapolisa to što se lako može spojiti s putovanjem u Pamukkale i vruća vrela koja čine cijelo ovo područje slavnim.

Nakon što dođete ovdje, svakako posjetite UNESCO-ov popis svjetske baštine, istražite amfiteatar koji je sagradio Hadrijan i posjetite Nymphaeum u hramu Apollo.

Ako posjećujete mjesta poput Marmarisa ili jugozapadne obale, prilično je lako otići na jednodnevni izlet u Hierapolis.

Hierapolis_iStock

Foto: Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori