Dva dana u Provansi: Posjetili smo prekrasne vinograde i uživali u najukusnijem vinu
Dva dana u Provansi: Posjetili smo prekrasne vinograde i uživali u najukusnijem vinu

Dva dana u Provansi: Posjetili smo prekrasne vinograde i uživali u najukusnijem vinu

Miris raznovrsnog mediteranskog bilja, lagani povjetarac i posljednje ljetne zrake sunca koje miluju kožu. Pogled u beskrajno prostranstvo provansalskih vinograda, dok uživamo u najfinijem francuskom roséu. Savršen je scenarij za oproštaj s ljetom. Stoga je Provansa bila naša sljedeća destinacija. Proveli smo 48 sati u Provansi, točnije na imanju Commanderie de Peyrassol. S vinogradom izuzetne reputacije, Château Peyrassol, nekadašnje zapovjedništvo Templara također je i umjetnička galerija na otvorenom, a u isto vrijeme i eno-gastronomsko mjesto.

Posjet podrumima i radionicama kušanja vina, romantična šetnja vinogradima, kao i vožnja golf-vozilima, otkrivanje umjetničkog centra i impresivne zbirke, sve to učinilo je naš posjet Peyrassolu nezaboravnim trenutkom.

PEYRASSOL-C-Goussard

Velebno imanje

Prvi dan proveli smo u otkrivanju vinskih podruma u kojima nastaju kvalitetna provansalska vina, a kako bismo doživjeli pravu rapsodiju okusa, prije razgledavanja kušali smo tradicionalnu hranu od lokalno uzgojenih namirnica.

Osim vina, na imanju se nalazi farma i voćnjaci površine 5000 četvornih metara koji nude obilje sezonskog povrća i voća. Povrtnjak odiše određenom poezijom, a mirisi povrća i drugih aromatičnih biljaka nošenih laganim povjetarcem odlično su se uklopili u cjelokupni dojam ovog provansalskog mjesta.

Ovdje se ništa ne prepušta slučaju, stoga su nas ljubazni domaćini poveli u šetnju farmom. Naime, tridesetak hektara posvećeno je stočarstvu, poštujući životinje i njihov prirodni razvoj. Ograđeni prostori i drvena skloništa omogućuju različitim vrstama slobodno kretanje. Dakako, vina treba sljubiti, a hranu pretočiti u ukusna i fina jela.

PEYRASSOL-C-Goussard

Le Bistrot de Lou

Nakon lagane šetnje, ručali smo u Le Bistrot de Lou u kojem su namirnice posebno servirane u staklenkama. Michel Portos, kuhar s dvije Michelin zvjezdice, dobio je zadatak kreirati jelovnike restorana za Commanderie de Peyrassol, stoga ni trenutka nismo sumnjali u kvalitetu ovih jela.

Tijekom dnevnog posjeta imanju možete odabrati Le Bistrot de Lou za jednostavnu pauzu za ručak i u sjeni stabala uživati u ukusnom obroku. Le Bistrot de Lou nudi elegantne zalogaje s izborom slatkih i slanih jela. Deserti se ne propuštaju, a citrusna aroma daje zanimljiv okus čokoladnim notama. Moramo priznati da je nas u potpunosti osvojio snickers mousse.

Peyrassol 11_Privatna arhiva
Peyrassol 19_Privatna arhiva

Restoran Chez Jeannette

Za delikatan gastronomski doživljaj odvojite vrijeme za ručak ili večeru u restoranu Chez Jeannette. Iznad vinograda uživat ćete u profinjenim, sezonskim jelima s odvažnim kombinacijama okusa.

Čarobno okruženje i vrhunska kuhinja čine ga bajkovitim mjestom za predah od razgledavanja imanja i vinograda.

Vile s duhom prošlosti

Naravno, kako bismo odmorili i pripremili se za razgledavanje muzeja, važno je dobro se odmoriti i naspavati. U središtu imanja u La Rouvièreu, udaljenom samo 300 m, šarmantne sobe za goste namještene u provansalskom stilu uvele su nas u povijest ovog mjesta.

Smješteni u potpunom miru netaknute prirode uživali smo u odmoru, prirodi i dvorišnoj terasi koja jednostavno oduzima dah. Šarmantno preuređene vile usklađene su s ljepotom ovog povijesnog mjesta, a kako bi boravak bio potpun, sakriven od pogleda nalazi se bazen – savršen za završetak dana. Sobe su uređene prirodnim materijalima, vintage detaljima, kamenim pločicama, drvenim podovima s pogledom na vinograde. U tišini i zagrljaju šume usnuli smo u najslađi san i pripremili se za daljnju avanturu i otkrivanje tajni koje čuva ovo imanje.

Peyrassol 5_Privatna arhiva
Peyrassol 2_privatna arhiva
Peyrassol 9_Privatna arhiva

Bogata povijest La Commanderie de Peyrassol 

Odmorni i spremni za novi dan, uz jutarnju kavu i, naravno, kroasane, razgovarali smo s Albanom Cacaretom, nećakom vlasnika, koji nam je u ugodnoj atmosferi terase ispričao sve o vinima i povijesti velebnog imanja.

Prije nego što je proizveo neke od najboljih roséa u cijeloj Provansi, La Commanderie de Peyrassol proživio je izvanrednu povijest kao nijedno drugo imanje. Postoje arheološki nalazi još od galo-rimskog razdoblja. No, nedvojbeno, La Commanderie de Peyrassol ušo je u povijesne knjige početkom 13. stoljeća.

Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II, darovao je posjed Redu vitezova Templara. Tada je ovaj posjed postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi. Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu zemlju. 1.000 hektara oranica, pašnjaka, šuma i šikare na posjedu koristilo se u različite poljoprivredne svrhe.

Alban Cacaret i Philippe Austruy

Od Templara do obiteljskog imanja

Nakon ukidanja Reda vitezova templara posjed je povjeren Bolnici svetog Ivana. Tek je 1790. obitelj Ricard kupila imanje, a nakon nje 1830. ono je dospjelo u ruke obitelji Rigord. Obitelj Rigord prenosila je imanje s koljena na koljeno sve do 1967. kada su ga naslijedili dr. Rigord i njegova supruga Françoise.

Međutim, posjed je zahtijevao znatna ulaganja, kako za vinograd Château Peyrassol tako i za zgrade, kako bi bio u skladu sa svojim standardima kvalitete. Françoise Rigord odlučila je prodati imanje 2001. Vlasnik nekoliko posjeda u Francuskoj i inozemstvu, kao što su Château Malescasse u Haut-Médocu, Quinta Da Côrte u dolini Douro i Tenuta Casenuove u Toskani, Philippe Austruy kupio je Commanderie de Peyrassol. Veliki ljubitelju vina, opčinjen savršenstvom i poštovanjem prema uspomenama koje nastanjuju ovo povijesno imanje odlučno je obnovio njegov stoljetni ugled te je imanje danas jedan od najljepših dragulja Provanse.

Peyrassol 16_Privatna arhiva
Alban Cacaret
Peyrassol 15_Privatna arhiva

Provansa, poj umjetnosti i vina

Philippe Austruy, osim što je ljubitelj vina strastveni je kolekcionar umjetnina. Ta je ljubav vidljiva na cijelom imanju. Naime, La Commanderie de Peyrassol pretvorio je u jednu od najvećih zbirki umjetnina na otvorenom u Europi.

Usred vinograda, razasutih po šumama i u prostorima posvećenim najdelikatnijim komadima, posjetitelji će otkriti umjetnička djela Daniela Burena, Nikija de Saint Phallea, Dana Grahama, Carstena Höllera, Bertranda Laviera, Richarda Longa, Uga Rondinonea , Leea Ufana, Victora Vasarelyja, Joane Vasconcelos i Bernara Veneta. Ova remek-djela u interakciji su s idiličnim krajolikom i u posjetitelju bude zadovoljstvo otkrivanja suvremene umjetnosti.

U ljeto 2021. La Commanderie de Peyrassol napravila je novi korak ka tome da postane nezaobilazna destinacija za suvremenu umjetnost u Provansi. Od 22. lipnja do 30. studenoga održana je samostalna izložba novih radova, a La Commanderie je predstavio redizajniranu scenografiju za sve svoje prostore, s ciljem da ponudi muzejsko iskustvo.

Peyrassol 14_Privatna arhiva
Peyrassol 6_Privatna arhiva

Impresivni vinogradi

Nakon zanimljive priče o počecima i odluci o spajanju umjetnosti i vina, Alban nam je otkrio ponešto i o vinogradima te vinima koja se proizvode. Kako bi se proizvelo kvalitetno vino vrlo je važna klima, vremenski uvjeti, orijentacija i kvalitetno tlo. Vinarija se nalazi na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara, a prostire se na imanju od 850 hektara koje je okruženo tipično južnjačkom, mediteranskom vegetacijom. Bijeli hrastovi, tartufi, masline i šikare pružaju gustu prirodnu zaštitu vinogradu koji se uzgaja prema pravilima ekološkog uzgoja.

Najfiniji provansalski rosé

Na imanju možete pronaći trinaest različitih sorti grožđa. Crne sorte grožđa, koje se koriste i za rosé i za crna vina, kao što su Cinsault, Grenache, Tibouren, Mourvèdre, Syraz i Cabernet Sauvignon. Sorte bijelog grožđa kao što su Rolle, Ugni Blanc ili Semillon koriste se naravno za bijela vina, ali i za proizvodnju roséa. Bez obzira na parcelu ili sortu grožđa, kako bi se razvilo svilenkasto crveno, bijelo s mineralnim završetkom ili svježi rosé ista se pažnja posvećuje obradi vinograda, rekao nam je Alban te dodao kako uz vina proizvode i maslinovo ulje, a uzgajaju i tartufe (za sad samo za vlastite potrebe). Znatiželjni što sve stoji iza kvalitetnog provansalskog vina, upitali smo Albana u čemu je tajna.

Vina rađena s ljubavlju i posebnom pažnjom

Od sredine kolovoza pomno se prati zrelost bobica. Parcela po parcela, sorta po sorta, grožđe se analizira i kuša kako bi se procijenio šećer i kiselost, aroma i tanin… Kad se odluka donese, već tradicionalno počinje berba na najsunčanijim parcelama. Godišnje se proizvede oko 2 000 000 boca vina, od toga 80% opada na rosé, a 10% na crno i 10% na bijelo vino.

Prije punjenja, vina se dorađuju u različitim posudama koje odgovaraju njihovim karakteristikama i željenom stilu. A u Peyrassolu izbor je velik: bačve od nehrđajućeg čelika, betonske bačve, betonske posude u obliku jaja, bačve od terakote, hrastove bačve…

Spoj kvalitete i tradicije

Peyrassol se etablirao kao jedno od vodećih imena u proizvodnji vina u Provansi. Elegantna i lagana bijela, svilenkasta i puna crvena, suptilni, svježi roséi s mineralnim završetkom, sva odaju veliku počast provansalskom tlu. Vina iz vinograda Château Peyrassol savršeni su odraz kvalitete, stoljetnog znanja i iskustva.

Djelić Provanse u Hrvatskoj

Nakon nezaboravnih dva dana u Provansi, morali smo se vratiti natrag u urede. Međutim, osjećaj i doživljaj ostat će u našim sjećanjima. Vina koja smo isprobali zbilja su posebnog okusa, a dobra je stvar da su ovih dana stigla i u Hrvatsku. Zahvaljujući uvozniku Barrel u ovim vinima odsad možemo uživati i kod kuće, dok na našoj terasi pozdravljamo ljeto i uživamo u posljednjim ljetnim zalascima sunca.

Clos Peyrassol rosé 2021_Edwige Lamy

Foto: Instagram, Edwige Lamy, Christophe Goussard, Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori