Matera: Talijanski grad gdje možete prenoćiti u luksuznim hotelima smještenima u pećine
Matera: Talijanski grad gdje možete prenoćiti u luksuznim hotelima smještenima u pećine

Matera: Talijanski grad gdje možete prenoćiti u luksuznim hotelima smještenima u pećine

Italija je jedna od zemalja koja svojom ljepotom, prirodom, gastronomijom i poviješću privlači turiste sa svih strana svijeta. Stoga ako tragate za zanimljivim izletom, nema bolje opcije od Italije.

Matera – talijanski dragulj

Iako su gradovi poput Venecije, Verone i Rima najčešći izbor, ovoga smo puta izdvojili jedan gradić koji svojom poviješću i izgledom privlači ne samo turiste već i filmske redatelje. Riječ je o Materi koja je uistinu pravi dragulj kada su putovanja u pitanju. Smještena u regiji Basilicata savršeni je spoj slikovitog pejzaža, arhitekture i povijesti.

Matera

Mjesto koje vole i filmski redatelji

Možda najzanimljiviji podatak za filmofile jest da se Matera pojavljuje u filmu o Jamesu Bondu, no grad je već mnogo puta poslužio kao filmska kulisa. Stoga su je neki redatelji prozvali ‘Mali Jeruzalem’. Uz Bonda, ne možemo ne spomenuti da je ovdje i Mel Gibson snimio neke scene svog filma Pasija.

Matera, Italija

Život u pećinama

Izgrađena na stijenama, Matera je nekada predstavljala ‘sramotu’ Italije. Naime, ljudi su čak do 50-ih godina 20. stoljeća ovdje živjeli u pećinama. A osim nastambi, na stijenama se nalaze i crkve, pa je zbog toga ovaj grad pravi primjer prilagodbe života uvjetima i krajoliku. Upravo zbog toga uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske baštine 1993.

Ipak, zbog neljudskih uvjeta, siromaštva i bolesti, stanovnici su s vremenom morali iselili iz stare jezgre. Međutim, 80-ih godina središte se počelo restaurirati te se polako prilagodilo za turiste. Pećine su pretvorene u luksuzne hotele i restorane. A da se grad s vremenom uistinu razvio, potvrđuje i činjenica da je Matera 2019. bila europska prijestolnica kulture.

Matera, Italija
Italija, grad Matera
Matera, hotel

Savršeni spoj slikovitog pejzaža, arhitekture i povijesti

Odlučite li se za posjet ovom gradu, osjećat ćete se kao da ste u filmu. Ako možete, odsjednite u samom centru u nekom od hotela koji su izgrađeni u nekadašnjim pećinama. Jedan od njih je L’Hotel in Pietra.

Možda najpoznatiji hotel jest Sextantio – Grotte Della Civita koji osim soba za noćenje uključuje i zajedničku prostoriju – staru crkvu.

Svakako, ne zaboravite kušati tradicionalne domaće delicije po kojima je Italija poznata.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@hotelinpietra, @sextantio, @shoottokiill, @blogshifts, @pietromic)

Učitati još
Zatvori