Slikoviti španjolski grad u kojem se nalazi jedan od najimpresivnijih muzeja
Slikoviti španjolski grad u kojem se nalazi jedan od najimpresivnijih muzeja

Slikoviti španjolski grad u kojem se nalazi
jedan od najimpresivnijih muzeja

Iz sezone u sezonu tragamo za destinacijama koje će ostaviti najljepše dojmove na nas. Budući da su nam topliji dani polako stigli, s prvim zrakama sunca i dužim danima maštamo o bezbrižnom izležavanju na suncu. U potrazi za destinacijama koje evociraju ljeto gotovo da je nemoguće zaobići Mediteran. Boje, mirisi, more i plaže na Mediteranu san su mnogih svjetskih putnika. On je jednostavno sinonim za ljetni užitak.

Ako vam nedostaje inspiracije, mnogo se magičnih mjesta krije na starom kontinentu. Stoga na svoj travel popis “europskih putovanja” dodajte Španjolsku.

Hola España

Španjolska je još jedna od onih zemalja koja nam prva padne na pamet kada govorimo o ljetu. No koje god godišnje doba bilo, odličan je odabir za putovanje i istraživanje nečeg novog. Brojne turiste privlači bogatom poviješću, kulturom i prepoznatljivom kuhinjom. Od šarenih gradova i plaža do povijesnih znamenitosti, Španjolska nudi mnogo za istraživanje i otkrivanje. S dugim danima koji završavaju tapasima, vinom i plažama koje se protežu koliko i vidno polje, Španjolska nudi za svakoga ponešto.

No jedna od najvećih turističkih atrakcija Španjolske je njezina prekrasna obala na kojoj se nalaze popularna turistička odredišta, a između ostalog i Bilbao.

Tržnica La Ribera, Bilbao

Zašto posjetiti Bilbao?

Bilbao je industrijski grad u sjevernom dijelu Španjolske, smješten u regiji Baskiji. Poznat je po svojoj prekrasnoj arhitekturi, kulturi i gastronomiji, što ga čini jednom od najzanimljivijih destinacija u Španjolskoj.

Jedna od najvećih znamenitosti u Bilbau je Guggenheimov muzej, koji je jedna od najpoznatijih zgrada u svijetu moderne arhitekture. Muzej je projektirao slavni arhitekt Frank Gehry i otvoren je 1997. godine. Unutar muzeja posjetitelji mogu vidjeti zbirke moderne i suvremene umjetnosti, kao i neke privremene izložbe. No čak i ako niste veliki ljubitelj umjetnosti, zgradu samog muzeja vrijedi posjetiti zbog fascinantnog dizajna.

Guggenheim Bilbao – najpoznatiji muzej

Ova zgrada Franka Gehryja, koja je univerzalno cijenjena kao jedna od najvažnijih građevina s kraja 20. stoljeća, bila je iznimno rijetka građevina, a doživjela je uspjeh i kod kritičara, ali i među masama.

Odražavajući pomorsku povijest Bilbaoa, Guggenheim Bilbao podsjeća na brodove i riblje vage. Smjestivši zbirku španjolskih i međunarodnih umjetnika, muzej je postao simbol onoga što je nazvano „efekt Bilbao“.

Znamenitosti koje morate vidjeti

Još jedna značajna atrakcija u Bilbau je Stari grad, poznat kao Casco Viejo. To je povijesna jezgra grada s brojnim uskim ulicama i trgovima, okružena zgradama iz 19. stoljeća. Upoznajte povijest i kulturu te nakratko otputujte u prošlost ovog grada.

Svakako posjetite i Katedralu Santiago de Bilbao. Ovaj prekrasan sakralni objekt izgrađen je u 14. stoljeću, a poznat je po svojoj gotičkoj arhitekturi i impresivnoj unutrašnjosti. Ako ste pak ljubitelj prirode, prošećite Parque de Doña Casilda. Prekrasan je to park u središtu grada, gdje se nalazi i jedna od najvećih fontana u Španjolskoj. Park je savršen za opuštanje i šetnju, ali i za predah od istraživanja.

Casco Viejo
Catedral Santiago de Bilbao

Uživajte u pogledu na grad

Nakon što odmorite, posjetite most Zubizuri (baskijski za “bijeli most”), također poznatog kao “most Calatrava” ili “most za pješake Campo de Volantín”, koji se nalazi na rijeci Nervion. Ovaj most, koji je projektirao arhitekt Santiago Calatrava, jedan je od najpoznatijih simbola grada. Most ima bijelu konstrukciju s prekrasnim svjetlima koja noću stvaraju spektakularan prizor.

Tragate li za nezaboravnim pogledima, provozajte se žičarom Funicular de Artxanda koja vodi do brda Artxanda odakle se pruža spektakularan pogled na grad. Ovo je odličan način da se doživi Bilbao iz ptičje perspektive.

Most Zubizuri
Brdo Artxanda

Bilbao je jedinstveni grad u Španjolskoj, s bogatom kulturom, prekrasnom arhitekturom, gastronomskom scenom i mnogim atrakcijama za posjetitelje. Bez obzira želite li posjetiti muzeje i umjetničke galerije, istražiti povijesni Stari grad ili uživati u prirodi, sigurni smo da ćete uživati.

Foto: Instagram, iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori