Jesen u New Yorku: Najljepša mjesta koja barem jednom morate posjetiti
Jesen u New Yorku: Najljepša mjesta koja barem jednom morate posjetiti

Jesen u New Yorku: Najljepša mjesta koja
barem jednom morate posjetiti

Svako doba godine u New Yorku ima svoje čari i zaista je drugačiji doživljaj posjetiti ga za vrućih, ljetnih mjeseci, u srcu zelenog proljeća, zimi kada je duh Božića i Nove Godine prisutan više nego na bilo kojem drugom mjestu, ili pak u romantičnu, bojama okupanu jesen.

Grad koji nikada ne spava u jesen je kao stvoren za duge šetnje. Maglovita jutra, žuto, narančasto i crveno drveće, ugodne dnevne temperature i šalica vruće kave dovoljni su razlozi za izaći na zrak. Za razliku od nesnosnih ljetnih vrućina, upravo je sada grad u potpunosti spreman za sve znatiželjne posjetitelje. Eventi se održavaju po svuda, a osim omiljenih jesenskih aktivnosti poput hikinga, apple pickinga ili ukrašavanja bundeva, tu su i brojni Halloween partiji kao i pripreme za Thanksgiving.

Jesen je u New Yorku čarobna i živa, a prije nego li stignu snijeg i zimske radosti, svakako vrijedi posjetiti nekoliko posebnih lokacija. U nastavku donosimo koja mjesta u New Yorku morate barem jednom posjetiti u jesen.

Central Park, Manhattan

Najveći i glavni park u New Yorku najbolje je posjetiti kroz listopad i studeni ako želite uživati u punoj čaroliji jesenskih boja na njegovom drveću. Ovo je svakako jedno od najljepših doba za posjet parku, a osim što je najfotogeničniji, Central Park je pun atrakcija koje vrijedi obići. Svjetlosna predstava tonova zlatne, žute, smeđe, narančaste i crvene gotovo je svakog dana drugačija, pa ćete se prirodi ovdje svaki dan iznova diviti.

The High Line

Izgrađen na povijesnoj, povišenoj željezničkoj liniji, High Line je puno više od parka. Ovdje možete prošetati kroz vrtove, razgledati umjetnost, doživjeti nastup, uživati u ukusnoj hrani, a sve dok uživate u jedinstvenoj perspektivi New Yorka i nezaboravnim prizorima koji su svake sekunde pred vama. Jesenske boje i topla svjetlost koja pada na poznate nebodere poseban su doživljaj, ali i prizori koje mnogi pokušavaju fotografirati.

Upper West Side i ulice dekorirane povodom Halloweena

Jedan od najpopularnijih američkih običaja jest proslava Halloweena – ona u New Yorku ne uključuje samo 31.10., već traje cijelu jesen. Osim proslava i partija povodom noći vještica koji se odvijaju svakog vikenda u listopadu, ulice grada pretvaraju se u izložbu na otvorenom. Kako se bliži Halloween postaje gotovo nemoguće proći pored kuće koja nema kakve ukrase, dok se neki dijelovi grada posebno trude i poznati su kao “najstrašniji”. Jedan od njih svakako jest Upper West Side, a slijede i Upper East Side, Brooklyn i Chelsea.

Pumpkin Markets

Nema ničeg boljeg od provođenja vremena na svježem jesenskom zraku. Šetnje parkom, divljenje promjenjivom jesenjem lišću, i naravno, “pumpkin picking” neizostavne su aktivnosti svake jeseni. Biranje bundeva jednako je savršena i zabavna aktivnost za svakoga, bilo da se radi o izletu s djecom, romantičnom spoju ili grupnom izletu. Velika obiteljska biranja bundeva na velikim livadama ili farmama često imamo prilike vidjeti u filmovima ili serijama, a iako kod nas ne postoji tako što, u New Yorku ih je mnoštvo.
Mnogi su pumpkin marketi locirani malo izvan grada, no i u srcu New Yorka možete pronaći odlične lokacije; Union Square Greenmarket, Borough Hall Greenmarket, Queens Botanical Garden, Green Meadows Farm, Vale Park.

Brooklyn Bridge

Jedan od najljepših simbola New Yorka je veličanstveni Brookly Bridge, most koji spaja Brooklyn i Manhattan. Danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija, pa se pripremite na gužve i mnogo fotoaparata svuda oko vas. Ako ste pak spremni ustati rano, mogli biste uživati u najljepšim jesenskim jutrima i obrisima Manhattana bez velikih gužvi. Također, i same šetnje Brooklynom u jesen su čarobne, a za još malo uživanja u jesenskim prizorima svakako posjetite i Prospect Park i Brooklyn Bridge Park.

New York Botanical Garden

Njujorški botanički vrt u Bronxu krije prekrasne vrtove i biljke koje se mijenjaju s godišnjim dobima. U potrazi za najljepšim i najšarenijim lišćem, izgubite se u obiteljskoj šumi Thain u vrtu. Šumsko područje od 250 hektara krije brojne vrste — uključujući visoku koncentraciju stabala hrasta, crvenog javora i tulipana. Obratite pažnju na lišće u obliku zvijezda koje postaje crveno i ljubičasto kako jesen odmiče, kao i drveće crvenog hrasta, koje je bogato taninima i ima briljantne nijanse narančaste i crvene boje. U botaničkom vrtu mogu se i kupiti bundeve, pa je tijekom jesenskih dana svakako popularno odredište!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori