Kako će ove godine izgledati Advent u Europi? Evo u kojim će se gradovima održati

Kako će ove godine izgledati Advent u Europi? Evo u kojim će se gradovima održati

Božić je mnogima omiljeno doba godine, vrijeme kad uživamo u blagdanskoj atmosferi, mirisu kuhanog vina i najfinijih kolača i kad smo svi nekako dobre volje. Da nam je Božić sve bliže, dokazuju prve božićne kolekcije koje su počeli izbacivati omiljeni brendovi za uređenje interijera kao što su Zara Home, Primark, H&M Home. Ovih dana razveselile su nas i nove božićne kuglice Marinski Heartmades, ali i prvi adventski kalendari. Uskoro će i trgovine početi ukrašavati svoje izloge, a sve to znači da odbrojavanje do Božića službeno može početi.

Onome čemu se posebno veselimo svake godine su božićni sajmovi i adventska putovanja, no ove će godine sve izgledati drugačije od onoga na što smo navikli. Advent u Zagrebu ipak će se održati, ali zasad nisu poznati datumi. Ono što se zna jest da neće biti onakav na kakav smo navikli, a zbog epidemioloških mjera bit će manje ugostiteljskih kućica s hranom i pićem.

Kad govorimo o Europi, mnogi su gradovi otkazali održavanje božićnih sajmova, a oni koji nisu, još rade na organizaciji kako bi osigurali da sve bude u skladu s mjerama. Provjerili smo zato kakvo je trenutno stanje u Europi pa u nastavku donosimo popis gradova koji su potvrdili održavanje Adventa i onih koji su ga otkazali.

Austrija

Austrija je jedna od najpopularnijih božićnih destinacija, a božićni sajam u Beču jedan od najpoznatijih i najljepših. Beč kao grad kulture i tradicije svake godine osvane u najljepšim bojama Božića. Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možete uživati u mirisima i okusima božićnih kolača, medenjaka, punča i kuhanog vina. Dobra je vijest što se Advent u Beču održava i ove godine, i to od 13. studenog do 26. prosinca. Organizatori trenutno rade na pripremi svih sigurnosnih mjera koje uključuju obavezno nošenje zaštitnih maski, smanjen broj štandova i broj osoba koje mogu zajedno biti za stolom te zabranu održavanja aktivnosti na zatvorenom.

Šetnja snijegom prekrivenim vrtom Mirabell, vožnja kočijom do starog grada… teško da ijedan grad nudi toliko zimske romantike kao Salzburg. I ove ćemo godine imati priliku prošetati njegovim popularnim božićnim sajmovima, zagrijati se uz kuhano vino i uživati u toploj šalici kave u nekom od tradicionalnih kafića. Advent u Salzburgu počinje 19. studenog i traje do 26. prosinca. Božićni sajmovi u gradićima oko jezera Wolfgangsee također nisu otkazani, kao ni onaj u Hallstattu, prekrasnom gradiću s uskim uličicama koji obožavamo kako ljeti, tako i zimi kad izgleda kao gradić iz bajke.

U Grazu je zasad u planu održavanje božićnih sajmova od 20. studenog do 24. prosinca. Ove godine fokus će biti na šetnjama centrom grada i shoppingu na svježem zraku na adventskim štandovima, a novost je da neće biti štandova s hranom i pićem.

Njemačka

Situacija se u Njemačkoj mijenja iz dana u dan. Köln je otkazao sajmove ispred katedrale, kao i Heinzels Winter Fairytale u starom gradu. Hoće li se sajmovi održati na ostalim lokacijama u gradu, trenutno nije poznato.

Frankfurt, Berlin i Düsseldorf još su neki od velikih njemačkih gradova koji su otkazali ili smanjili broj božićnih sajmova. U Njemačkoj se inače nalaze najstariji božićni sajmovi, a Leipzig svoju tradiciju njeguje od davne 1458. Održat će se i ove godine, od 28. studenog do 23. prosinca. U Münchenu će se glavni božićni sajmovi održati uz izmjene, a slična je priča sa sajmovimau Nürnbergu.

Češka i Slovačka

Prag je lijep u svako doba godine, a u božićno vrijeme ovim gradom vlada posebna atmosfera. Božićni sajam smješten na Starogradskom trgu jako je popularan među turistima, a održat će se i ove godine, od 28. studenog do 6. siječnja 2021.

Slovačka se može pohvaliti dobrim brojkama kad su u pitanju oboljeli od korone pa se smatra relativno sigurnim odredištem, Zahvaljujući tome, kao i strogim mjerama, u Bratislavi će se ove godine održati božićni sajmovi, od 23. studenog do 23. prosinca.

Francuska

Francuska regija Alsace je jedna od najbajkovitijih na svijetu pa nije čudno što je grad Colmar popularna božićna destinacija. Božićni sajam u Colmaru 2017. proglašen je drugim najboljim u Europi, a dobra je vijest da će se održati i ove godine, od 20. studenog do 30. prosinca.

Božićni sajam u Strasbourgu je najpoznatiji sajam u Francuskoj i jedan od najstarijih u Europi. U centru grada inače se nalazi se oko 300 drvenih kućica, no vlasti su odlučile da ih ove godine zbog sigurnosti neće biti. Unatoč tome, Strasbourgu neće nedostajati božićne čarolije. Grad će biti ukrašen tisućama lampica, a na trgu Kleber bit će postavljeno veliko božićno drvce. Šetnja kroz grad i aktivnosti na otvorenom ove će godine biti dovoljni za uživanje u blagdanskoj atmosferi.

U Parizu su svi božićni sajmovi otkazani.

Slovenija

Ljubljana je posljednjih nekoliko godina sve popularnija adventska destinacija. Kako sada stvari stoje, od održavanja božićnih sajmova nisu odustali, a trebali bi se održati od 27. studenog do 2. siječnja 2021.

Mađarska

Advent u Budimpešti je prošle godine proglašen najljepšim u Europi, no ove godine ga neće biti. Naime, vlasti su otkazale održavanje božićnog sajma na trgu Vörösmarty.

Belgija

U Bruxellesu još uvijek nisu sigurni hoće li i na koji način održati svoj Winter Wonders. Glavni božićni sajam inače se nalazi na Place Sainte-Catherine, a u cijelom gradu postoji oko 250 drvenih kućica na kojima možete pronaći razne specijalitete i originalne poklone. Brugges, Antwerpen i Gent imat će Advent.

Gradovi u kojima se Advent neće održati

Kao što smo spomenuli na početku teksta, mnogi gradovi su zbog situacije s koronavirusom ove godine odlučili otkazati Advent. Među njima su već spomenuti Köln, Frankfurt, Berlin, Pariz, Budimpešta i Strasbourg u kojima ove godine neće biti božićnih štandova.

London je odlučio otkazati svoj najpoznatiji božićni sajam, London’s Winter Wonderland u Hyde Parku. Hoće li se sajmovi održati na drugim lokacijama britanske prijestolnice, još nije poznato. Zasad su potvrđeni samo u Southbanku i Kingstonu.

U Kopenhagenu, Ženevi i Helsinkiju su otkazani svi božićni sajmovi, a Nizozemska je odlučila otkazati većinu.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori