Ako ste krenuli s planiranjem adventskog putovanja, donosimo top destinacije za 2019.

Čim završi ljeto i počne jesen, mnogi od nas počnu odbrojavati dane do najčarobnijeg dijela godine. Božićno vrijeme je doba finih kolača i kuhanog vina, doba kad uživamo u blagdanskoj atmosferi, božićnim ukrasima i kad su svi nekako dobre volje. Posebnu čar blagdanskom ugođaju daju i božićni sajmovi, a sad je idealno vrijeme da polako počnete planirati adventsko putovanje. Beč, Graz i Budimpešta spadaju među najpopularnije destinacije u vrijeme Adventa i ako ih dosad niste vidjeli, svakako preporučujemo. Međutim, ako ste već upoznati s božićnim sajmovima u tim gradovima, predlažemo vam da se ove godine zaputite na neka manje razvikana mjesta, ali jednako čarobna i predivna.

Tallinn, Estonija

@polinakolok

Advent u Tallinnu je prošle godine proglašen najljepšim u Europi prema anketi portala European Best Destinations. Glavni grad Estonije tu je titulu zaslužio zbog bogate sajamske ponude, raznolikog programa, šarmantne srednjovjekovne arhitekture i susreljivih Estonaca. Trg gradske vijećnice zimi postaje čarobni božićni sajam s veličanstvenim božićnim drvcem. Tradicija obilježavanja božićnih svečanosti ovdje seže u 1441. godinu, kad je upravo na ovom Trgu postavljeno prvo božićno drvce u Europi. Na sajmu možete uživati u tradicionalnoj estonskoj božićnoj kuhinji, od crnog pudinga i kiselog kupusa do medenjaka i toplih božićnih pića, kao i razgledati lokalne rukotvorine i poklone za najmilije.

Manchester, Engleska

@fellaby

Tradicija obilježavanja Adventa u Manchesteru počela je 1999. godine kad je prvi put na samo jednoj lokaciji postavljen božićni sajam. Kroz godine ovaj se grad prometnuo u jednu od najpopularnijih adventskih destinacija. Danas se proširio na 10 različitih lokacija, s gotovo 350 štandova na kojima možete uživati u hrani i piću, ali i kupiti suvenire i božićne poklone.

Edinburgh, Škotska

advent

Edinburgh je jedan od najčarobnijih gradova na svijetu u svako doba godine, a zamislite kako tek onda izgleda za vrijeme Božića! Sajmovi se nalaze u centru grada, a osim klasičnih štandova s hranom, pićem i suvenirima, možete uživati u raznim aktivnostima poput kliznanja ili romantične vožnje na velikom kotaču.

Dresden, Njemačka

@svetlanafairy

Kao i svi dosad navedeni gradovi, i Dresden je u božićno vrijeme posebno lijep. Glavna atrakcija je Striezelmarkt, najstariji adventski sajam u Njemačkoj, koji je ime dobio po božićnoj slastici striezel koju svakako morate probati kad ste već tamo. Za suvenir predlažemo pflaumentoffel, srećonošu od suhih šljiva. Osim po tradicionalnim jelima i proizvodima, ovaj sajam poznat je i po 14,5 metara visokoj drvenoj ‘božićnoj piramidi’ koja je prepuna ukrasa i šarenih lampica.

Hallstatt, Austrija

advent

Hallstatt je mali gradić na austrijskim jezerima, a zaista se teško odlučiti kad je ljepši – u proljeće ili na zimu. Ipak, nekako je posebno čaroban u prebožićno vrijeme. Ovaj prekrasni gradić s uskim uličicama koje su pune ribarskih kuća priljubljenih uz stijenu oduševit će vas na prvu. U Hallstatt se možete zaputiti na jednodnevni izlet ili ga odabrati kao vikend destinaciju. Ako se odlučite za ovu drugu opciju, predlažemo da razgledate i ostale slikovite gradiće u blizini poput St. Gilgena i St. Wolfganga, a možete ‘skoknuti’ i do Salzburga koji se može pohvaliti jednim od najstarijih božićnih sajmova u Europi.

A ako vam je za advente još rano, dašak ljetne čarolije i dalje možete doživjeti ovdje.

Foto: Instagram, Unsplash

0