U Švicarsku sada možemo putovati bez ograničenja, evo kakva su pravila za ostale zemlje

Prošlo je šest mjeseci otkad je cijeli svijet ušao u lockdown. Granice mnogih zemalja tada su bile potpuno zatvorene, što je značilo otkazivanje i odgodu putovanja. Putovali smo tada virtualno i u nedostatku znanja o koronavirusu strepili nad time kad ćemo ponovno moći bezbrižno putovati po svijetu. U međuvremenu su se mnoge zemlje otvorile i počele primati turiste, a neke su uvele i posebna pravila i epidemiološke mjere kojih se putnici trebaju pridržavati prilikom prelaska njihovih granica. Iako putovanja još uvijek ne izgledaju onako kako smo navikli prije pojave korone, neke destinacije možemo turistički posjetiti, što su svakako dobre vijesti za sve zaljubljenike u putovanja.

Provjerili smo zato kakvo je trenutno stanje s prelaskom granica pojedinih država, za koju zemlju vam je potreban negativan test na koronavirus, a u koju možete ući bez ikakvih restrikcija, potvrda i obavezne samoizolacije. Sve će vam te informacije dobro doći ukoliko uskoro planirate negdje na odmor.

Putovanja u Europu

Slovenija

Temeljem Odluke slovenske Vlade, koja je stupila na snagu 26. listopada, osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na  SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati. Osobe koje dolaze iz narančastih ili zelenih država ili županija mogu ući u Sloveniju bez određivanja karantene i bez negativnog testa.

Na crvenom popisu hrvatskih županija od 26. listopada su: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško- slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka, Grad Zagreb.

Austrija

Od 17. listopada u Austriju bez restrikcija mogu ući osobe koje dolaze iz ovih 7 županija: Brodsko-posavske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije.

Ukoliko dolazite iz drugih županija, morate imati negativan PCR-test koji nije stariji od 72 sata. Ako na granici ne možete predočiti test, morat ćete u karantenu i dužni ste u roku od 48 sati obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.).

Mađarska

U Mađarsku još uvijek nije moguće turistički. Naime, 1. 9. Mađarska je zatvorila granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji, a ta je uredba produljena do kraja listopada. Državljani Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata.

Italija

Za ulazak u Italiju od 8. listopada više vam nije potreban negativan test na koronu.

Njemačka

Njemačka vlada je u 30. listopada na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja. Dosad tri županije – Istarska, Zadarska i Primorsko-goranska – nisu bile na crvenoj listi.

To znači da za povratnike u Njemačku iz Hrvatske vrijedi 14-dnevna samoizolacija koja se može izbjeći negativnim testom na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Testovi za povratnike iz rizičnih područja su besplatni, ali se priznaju i testovi iz zemlje povratka.

Velika Britanija

Prilikom ulaska u Veliku Britaniju propisuje se obavezna mjera 14-dnevne samoizolacije.

Srbija

U Srbiju možete ući s negativnim PCR testom koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Švicarska

Hrvatska od 29. listopada više nije na švicarskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja što znači da pri dolasku više nismo obavezni ići u desetodnevnu samoizolaciju.

Francuska, Crna Gora i BiH

U ove tri navedene države možete ući i izaći bez ikakvih restrikcija.

Švedska

Preporučuje se izbjegavanje putovanja u Švedsku koja nisu nužna, međutim ulazak je dozvoljen bez ograničenja, odnosno nisu na snazi mjere obavezne samoizolacije ili karantene.

Irska

Sve osobe koje dolaze u Irsku iz inozemstva dužni su po dolasku u Irsku ograničiti svoje kretanje na 14 dana te prije, odnosno prilikom ulaska u zemlju ispuniti papirnati ili online obrazac (tzv. COVID-19 Passenger Locator Form) u kojem se navode osobni podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će provesti narednih 14 dana. 

Portugal

U Portugal je moguće ući bez ograničenja.

Španjolska

Prilikom ulaska na područje Španjolske, za državljane zemalja EU, nema obveze samoizolacije. Ukoliko u zemlju dolazite zračnim ili morskim putem, uz kontrolu putnih isprava na graničnom prijelazu prolazite i zdravstveni nadzor koji može uključivati ​​mjerenje tjelesne temperature i vizualnu kontrolu općeg stanja. Putnici su dužni prethodno ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora (48 sati prije putovanja), putem web stranice Ministarstva zdravstva Španjolske ili putem mobilne aplikacije SpTH. Pravilno ispunjeni formular generira QR kod koji je obavezno predočiti prilikom ulaska u zemlju, putem mobilnog telefona ili na isprintanom obrascu. Informacije se koriste isključivo u svrhu zdravstvenog nadzora, u skladu sa španjolskim zakonodavstvom.

Nizozemska

Ulazak u Nizozemsku iz Hrvatske je dozvoljen, međutim po dolasku morate ići u 10-dnevnu karantenu, čak i ako nemate nikakve simptome i imate negativan tesz na COVID-19.

Poljska

U Poljsku je moguće ući bez ograničenja.

Češka

Popis zemalja iz kojih je moguć ulazak u Češku, tzv. semafor, ažurira se svaki tjedan, stoga je prije puta potrebno provjeriti status zemlje. Hrvatska je trenutno na zelenoj listi.

Slovačka

U Slovačku možete ući, a ukoliko imate negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata, niste obavezni ići u samoizolaciju. U ostalim slučajevima, morat ćete ići u 10-dnevnu samoizolaciju. Najranije peti dan od početka samoizolacije možete napraviti test na COVID-19 te u slučaju negativnog testa, izaći iz samoizolacije. Također, morate se registrirati na web stranici https://korona.gov.sk/en/ehranica/# odmah po ulasku u Slovačku.

S obzirom da se informacije često mijenjaju, ovdje možete pratiti sve novosti, a podaci se ažuriraju svaki dan. Također, upućujemo vas i na ovu stranicu gdje možete upisati europsku zemlju u koju planirate otputovati i izlistat će vam se ažurirani podaci o ograničenjima.

Putovanja na daleke destinacije

Kad su u pitanju putovanja na daleke destinacije, čini se da ćemo na njih ipak još morati pričekati. Naime, još uvijek se preporučuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna u mnoge zemlje, od Australije i Indonezije do SAD-a i Kanade. I na Tajland, koji je vrlo popularna destinacija, preporuka je izbjegavati sva putovanja, međutim, ukoliko postoji potreba, postoji sedam koraka za mogućnost ulaska u zemlju.

Tanzanija je jedna od rijetkih dalekih destinacija koja nema restrikcija za ulazak u zemlju pa ukoliko mašate o nekom dalekom putovanju ove godine, sad je možda idealna prilika da odete baš tamo.

Inače, na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova također možete pronaći sve potrebne informacije oko restrikcija koje se tiču određene zemlje koju planirate posjetiti.

Foto: Pexels, Unsplash

3