Europske zemlje u koje možete putovati ovog ljeta ako imate covid-potvrdu

Europske zemlje u koje možete putovati ovog
ljeta ako imate covid-potvrdu

Nakon gotovo godinu i pol dana, napokon smo se približili onome što danas nazivamo ‘staro normalno’. Cijepljenje i povoljna epidemiološka situacija omogućili su nam mnoge stvari koje su nam donedavno bile zabranjene, poput putovanja u inozemstvo kojima se posebno veselimo.

U Hrvatskoj se već neko vrijeme izdaju covid-potvrde koje nam, između ostalog, omogućuju da bez ograničenja putujemo diljem Europe, odnosno između 27 zemalja članica EU-a i četiri pridružene europske zemlje (Irske, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna). Potvrda o lakšim putovanjima na razini cijele EU stupa na snagu danas, a do 30. lipnja prihvatila ju je 21 članica EU-a, uključujući vodeće turističke destinacije poput Francuske, Španjolske, Italije, Grčke.

Potvrdu svatko može zatražiti u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani, i to ako ste cijepljeni, ako imate negativan test na koronu ili ako ste nedavno preboljeli covid. Istu možete zatražiti i u poslovnicama HZZO-a. Više informacija o izdavanju potvrda možete pronaći ovdje.

Provjerili smo kakvo je trenutno stanje s prelaskom granica pojedinih europskih država, odnosno koje su zemlje i pod kojim uvjetima počele priznavati covid-potvrde i kakva su ostala moguća pravila prilikom ulaska u određenu zemlju. Sve će vam te informacije dobro doći ukoliko ovog ljeta planirate negdje na odmor.

Putovanja u Europu

Slovenija

U Sloveniju možete ući bez ikakvih restrikcija, odnosno dokaza da ste cijepljeni, preboljeli covid ili imate negativan test ukoliko dolazite iz županija koje se nalaze na zelenom popisu. To su Bjelovarsko-bilogorska županije, Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija, Sisačko –moslavačka županija.

Ukoliko u Sloveniju ulazite iz drugih županija, 10-dnevna karantena vam neće biti određena ukoliko imate:

 • dokaz o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili dokaz o brzom antigenskom testu ne starijem od 48 sati
 • potvrdu da ste preboljeli COVID-19 i da nije prošlo više od 6 mjeseci od pojave simptoma
 • dokaz o cijepljenju (vremenski razmak između primanja prve i/ili druge doze i ulaska u zemlju provjerite ovdje)
 • dokaz da ste preboljeli COVID-19 i dokaz da ste u razdoblju od najviše 8 mjeseci od pozitivnog PCR nalaza cijepljeni jednom dozom cjepiva

Austrija

U Austriju možete ući bez testa ili karantene uz predočenje potvrde o cijepljenju (prvo cijepljenje ili cijepljenje jednim cjepivom koje je bilo prije najmanje 22 dana, ali ne više od 3 mjeseca; odmah nakon drugog cijepljenja, ako nije bilo prije više od 9 mjeseci; odmah nakon prvog cijepljenja, ako je bilo najmanje 21 dana nakon što je došlo do bolesti / pozitivnog rezultata testa ili trenutnog otkrivanja protutijela);

nakon što ste se oporavili od koronavirusa (dokaz o preživjeloj infekciji u posljednjih 6 mjeseci ili dokaz o antitijelima koja ne smiju biti starija od 3 mjeseca);

ili ako imate potvrdu o testiranju (negativni antigenski test star najviše 48 sati ili negativan PCR test, star najviše 72 sata).

Ako nemate ni jednu od navedenih potvrda, mogu ući u Austriju pod uvjetom da se testirate u roku od 24 sata.

Mađarska

Uredbom Vlade Mađarske od 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Hrvatske, osim ako putujete civilnim zrakoplovom. Detaljne informacije o uvjetima ulaska u Mađarsku dostupne su na web stranicama mađarske nacionalne policije.

Italija

Od 21. lipnja, u Italiju bez odlaska u karantenu možete pod sljedećim uvjetima:

 • ukoliko imate negativan test na COVID- 19 (brzi antigentski test ili PCR test) koji nije stariji od 48 od trenutka uzimanja uzoraka
 • ukoliko imate potvrdu o primljenoj drugoj dozi cjepiva, 14 dana prije ulaska u Italiju;
 • ukoliko imate potvrdu o ozdravljenju od korone. Protek vremena od ozdravljenja ne smije biti dulji od 6 mjeseci.

Potvrde moraju biti izdane na talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku te mogu biti u digitalnom obliku EU digitalne COVID potvrde ili potvrde u tiskanom papirnatom obliku.

Njemačka

Od 27. lipnja 2021., osim Međimurske i Zadarske županije, cijelo područje Hrvatske kategorizirano je kao nerizično te putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz rizičnih područja mogu ući u Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), imaju negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati; ili potvrdu o potpunom cijepljenju cjepivom s popisa Paul-Ehrlich-Instituta na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi; ili potvrdu o izlječenju da su preboljele COVID-19 s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci.

Putnici u zračnom prometu bez obzira iz kojeg područja dolaze (nerizičnih ili rizičnih), obvezni su prije samog polijetanja poštovati pravilo prilaganja dokaza o obavljenom testiranju, dokaza o izlječenju od zaraze ili dokaza o cijepljenju.

BiH

Ukoliko u BiH dolazite iz Hrvatske, ne treba vam niti negativan test niti potvrda o cijepljenju.

Crna Gora

Za hrvatske državljane pri ulasku u Crnu Goru trenutno ne postoje ograničenja.

Srbija

U Srbiju možete ući s negativnim PCR testom koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Švicarska

Hrvatska se od 3. 6. 2021. ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu.

Ako u Švicarsku iz Hrvatske dolazite autobusom, vlakom, brodom ili avionom dužni ste ispuniti online obrazac koji je dostupan ovdje: https://swissplf.admin.ch/ .

Svo koji u Švicarsku dolaze avionom, moraju prilikom ukrcaja predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. To pravilo ne vrijedi ako ste potpuno cijepljeni ili ako ste unazad 6 mjeseci preboljeli covid te imate odgovarajuće potvrde.

Francuska

Svi državljani Republike Hrvatske koji su primili jedno od cjepiva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson), od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku prema ovim pravilima i uz odgovarajuće potvrde o cijepljenju:

 • 2 tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
 • 4 tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson)
 • 2 tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva

Osobe koje nisu cijepljene, moraju imati negativan PCR test ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.  

Velika Britanija

Ukoliko putujete u Veliku Britaniju, bez obzira jeste li cijepljeni ili ste preboljeli covid, morate se testirati 72 sata prije putovanja. Pri dolasku u UK, moraz ćete odraditi 10-dnevnu samoizolaciju, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije.

Švedska

U Švedsku možete s potvrdom da ste cijepljeni, negativnim testom ne starijim od 72 sata ili potvrdom da ste preboljeli covid.

Danska

Danska priznaje covid-potvrde koje su vam potrebne za ulazak na stadion, u zatvorene dijelove kafića i restorana, za smještaj u hotelu te većinu zatvorenih javnih prijevoza.

Hrvatska je od 26. lipnja u zelenoj kategoriji. Za putovanja u Dansku iz zelenih država, nema obveza samoizolacije po ulasku niti obveze testiranja.

Irska

Prilikom dolaska u Irsku morate ispuniti obrazac za lociranje putnika i predočiti negativan nalaz RT-PCR pretrage ne stariji od 72 sata. Ukoliko ste u potpunosti cijepljeni, ne morate ići u obveznu karantenu. Osobe koje su cijepljene protiv korone nisu izuzete od negativnog nalaza RT – PCR pretrage na COVID-19.

Portugal

Digitalna covid-potvrda priznaje se od 1. srpnja.

Nizozemska

Od 24. lipnja 2021., cijela Hrvatska označena je žutom bojom – može se putovati, ali uz oprez. Putnicima koji će putovati natrag u Nizozemsku iz Hrvatske, ne preporučuje se više 10-dnevna samoizolacija te ne moraju predočiti negativan test.

Belgija

Očekuje se da će Belgija početi prihvaćati covid-potvrde od 1. srpnja. Putnici koji dolaze iz “zelenih” ili “narančastih” područja, s potvrdom ili bez nje, ne podliježu zahtjevima u pogledu testiranja ili karantene.

Poljska

Osobe koje su primile sve potrebne doze cjepiva (dvije doze, odnosno jednu dozu u slučaju Johnson&Johnson cjepiva), koje je odobreno za korištenje na razini EU, oslobođene su od obveze karantene. Potvrde trebaju biti na poljskom ili engleskom jeziku. Osobe koje u Poljsku dolaze izvan zone Schengena (uključujući Hrvatsku) mogu biti puštene iz karantene samo na temelju negativnog rezultata testa, provedenog u roku od 48 sati nakon prelaska granice Republike Poljske u laboratoriju u Poljskoj.

Češka

Češka prihvaća covid-potvrde. Putnici koji dolaze javnim prijevozom podvrgavaju se COVID-19 testu prije polaska (PCR 72 sata prije polaska ili brzi test 24 sata prije polaska) i samoizolaciji sve dok ne dobiju negativni rezultat PCR testa u roku od 5 dana od dolaska.

Slovačka

Od obveze karantene/samoizolacije i testiranja izuzete su osobe:

 • koje prilikom ulaska na teritorij Slovačke mogu predočiti negativan nalaz RT-PCR testa na COVID-19 ne stariji od 72 sata,
 • cijepljene cjepivom protiv COVID-19 koje se primjenjuje u dvije doze ukoliko je od cijepljenja prvom dozom prošao najmanje 21 dan i ne više od 90 dana,
 • cijepljene cjepivom protiv COVID-19 koje se primjenjuje u dvije doze ukoliko je od druge doze prošao najmanje 21 dan i ne više od 12 mjeseci,
 • cijepljene cjepivom protiv COVID-19 koje se primjenjuje u jednoj dozi te je od cijepljenja prošao najmanje 21 dan i ne više od 12 mjeseci,
 • koje su preboljele bolest COVID-19 i cijepljene su cjepivom koje se primjenjuje u dvije doze te je od prve doze prošao najmanje 21 dan i ne više od 12 mjeseci te ukoliko je prva doza primljena u roku od 180 dana od prebolijevanja COVID-19,
 • koje su preboljele bolest COVID-19 u razdoblju prije ne više od 180 dana,
 • mlađe od 18 godina

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori