Najljepši božićni sajmovi u Europi koje morate posjetiti barem jednom

Blagdan Svih svetih je iza nas pa odbrojavanje do najljepšeg dijela godine službeno može početi. Trgovine će uskoro svoje izloge početi ukrašavati božićnim dekoracijama, a u mnogima već sada možete pronaći prigodne blagdanske proizvode. Predbožićno vrijeme službeno počinje Adventom, a to znači da je sada pravo vrijeme da počnete planirati adventsko putovanje.

Najljepši božićni sajmovi

Božićni sajmovi diljem Europe svake nas godine iznova oduševe. Mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire gradom, blještavilo lampica i božićnih ukrasa na najljepšim drvenim kućicama dok se družimo s obitelji i prijateljima – sve to čini blagdanski ugođaj koji toliko volimo. Klasične adventske destinacije uključuju njemačke i austrijske gradove, koji su kroz godine tako usavršili svoje božićne sajmove da im se stalno iznova vraćamo. Međutim, posljednjih nekoliko godina istaknuli su se i drugi gradovi poput Budimpešte, Bruxellesa i Strasbourga. Ako još ne znate gdje ove godine otputovati, možda vas inspirira naša lista najljepših europskih božićnih sajmova. Za koju god destinaciju se na kraju odlučite, nećete požaliti.

Beč, Austrija

Beč je vjerojatno najpoznatija, ali i jedna od najljepših božićnih destinacija gdje ćete s obitelji, prijateljima ili voljenom osobom uživati u blagdanskoj čaroliji. Beč kao grad kulture i tradicije svake godine osvane u najljepšim bojama Božića. Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možete uživati u mirisima i okusima božićnih kolača, medenjaka, punča i kuhanog vina. Vikendom se ispred Gradske vijećnice održavaju koncerti na kojima sudjeluju međunarodni zborovi. S obzirom da ovaj sajam traje od 15. studenog do 26. prosinca, jedan vikend ćete sigurno uhvatiti čaroliju bečkoga sajma.

@carlyhulls

Leipzig, Njemačka

Najstariji božićni sajmovi nalaze se u Njemačkoj, a Leipzig market svoju tradiciju njeguje od davne 1458. godine. Svakog prosinca povijesni centar grada osvane u božićnom ruhu. Sajam se proteže se na čak 6 dijelova i više od 200 kućica na kojima možete kupovati delicije, poklone i zaigrati društvene igre. Sajam se tradicionalno otvara 27. studenog i traje sve do 23. prosinca.

@__somemightsay

Budimpešta, Mađarska

Advent u Budimpešti iz godine u godinu sve je popularniji, a čitatelji portala European Best Destinations smjestili su ga na drugo mjesto najljepših u Europi. Na božićnom sajmu ispred Bazilike sv. Stjepana pronaći ćete ukusne mađarske i međunarodne specijalitete i atrakcije poput klizališta za djecu koje okružuje prekrasno božićno drvce. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike. Otvoren je od 22. studenog do 30. prosinca.

Strasbourg, Francuska

Božićni sajam u Strasbourgu je najpoznatiji sajam u Francuskoj i jedan od najstarijih u Europi, a nalazi se u srcu Grandellea, UNESCO-ove svjetske baštine. U centru grada nalazi se oko 300 drvenih kućica na kojima možete pronaći sve, od delicija do božićnih ukrasa. Posebno se ističe božićno drvce visoko 30 metara koje svojom visinom prelazi vrhove kuća, a mnoštvo lampica i kuglica stvara posebnu svjetlost. Sajam je otvoren od 22. studenog do 30. prosinca.

@iamgeorgiana

Tallin, Estonija

Advent u Tallinnu je prošle godine proglašen najljepšim u Europi prema anketi portala European Best Destinations. Trg gradske vijećnice zimi postaje čarobni božićni sajam s veličanstvenim božićnim drvcem. Tradicija obilježavanja božićnih svečanosti ovdje seže u 1441. godinu, kad je upravo na ovom Trgu postavljeno prvo božićno drvce u Europi. Na sajmu možete uživati u tradicionalnoj estonskoj božićnoj kuhinji, od crnog pudinga i kiselog kupusa do medenjaka i toplih božićnih pića, kao i razgledati i kupiti lokalne rukotvorine i poklone za najmilije. Otvoren je od 15. studenog pa sve do 7. siječnja 2020.

@polinakolok

Erfurt, Njemačka

Srednjovjekovni njemački grad Erfurt dom je jednom od najljepših božićnih sajmova u Europi. Nalazi se na trgu ispred katedrale gdje su se smjestile kućice s ukusnim poslasticama, specijalitetima i božićnim ukrasima. Ogromno božićno drvce osvijetljeno svjećicama i 12 metara visoka piramida svakako doprinose doživljaju. Sajam se otvara 26. studenog, a traje do 22. prosinca.

Prag, Češka

Prag je lijep u svako doba godine, a u božićno vrijeme ovim gradom vlada posebna atmosfera. Božićni sajam smješten na Starogradskom trgu jako je popularan među turistima. Iako ćete na kućicama pronaći tipičnu ponudu hrane, slastica i suvenira, budite sigurni da ćete uživati u blagdanskom ugođaju. Sajam je otvoren od 30. studenog do 6. siječnja 2020.

@champagnegetaway

Bruxelles, Belgija

Advent u Bruxellesu zove se Winter Wonders, odnosno u prijevodu Zimska čuda. I uistinu izgleda čudesno. Glavni božićni sajam nalazi se na Place Sainte-Catherine, ali u cijelom gradu postoji oko 250 drvenih kućica na kojima ćete pronaći razne specijalitete, originalne poklone i najbolje čokolade, kao i ostale atrakcije i zabavne aktivnosti. Sajam je otvoren od 29. studenog do 5. siječnja 2020.

@lorigavalda

Foto: Instagram, Unsplash

2