Film May December, s Natalie Portman i Julianne Moore mogao bi postati dark horse ove godine
Film May December, s Natalie Portman i Julianne Moore mogao bi postati dark horse ove godine

Film May December, s Natalie Portman i Julianne Moore mogao bi postati dark horse ove godine

Jesen je vrijeme kada obično u kina stižu oni filmovi koji imaju svoje oko na dodjelu Oscara. Killers of a Flower Moon nedavno je izašao. Čekamo još i Napoleona, Maestra, Poor Things i mnoge druge za koje mislimo da će biti u kategorijama za zlatnog kipića. O spomenutim filmovima dosta se priča, no jedan film ističe se kao dark horse u ovoj utrci, a uskoro nam stiže. Riječ je o filmu May December.

May December

Kontroverzna tema

May December je premijerno prikazan ove godine na New York Film Festivalu, a u kina nam stiže 17. studenog. Distributer mu je Netflix, tako da na tu platformu film stiže nešto kasnije, 1. prosinca. Film prati zanimljivu priču. Elizabeth Berry (Natalie Portman) TV je zvijezda koja dobiva glavnu ulogu u filmu o životu Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore). Fokus filma je na Elizabethinom istraživanju Gracie i njezinog života kako bi je što bolje odglumila, stoga glumica provodi sve svoje vrijeme s Gracie. A zašto se uopće snima film o njoj?

U 90-ima Gracie je bila 36-godišnja majka dvoje djece. Joe (Charles Melton u odrasloj verziji) je taman završio sedmi razred. Upoznali su se dok su radili u lokalnom pet shopu te imali aferu. Gracie je zbog toga otišla u zatvor i tamo rodila Joeovo dijete, a cijela priča je tada uzburkala javnost. Sada su Gracie i Joe u braku s djecom koja završavaju srednju školu. Kada Elizabeth uđe u njihove živote kako bi istražila njihovu prošlost u svrhu uloge, njihov brak puca pod pritiskom.

May December
May December

Povratak Natalie Portman

Kritičari koji su pogledali film na festivalu pohvalili su film kao odličnu humornu dramu, ali neugodan film, no to je upravo i poanta filma. Humor se zapravo koristi kako bi u gledateljima stvorio osjećaj neugode zbog kontroverzne priče koju obrađuje. May December bi vrlo vjerojatno mogao ući u utrku za Oscara, pogotovo kad pogledamo ljude koji su uključeni u film. Oscarovka Julianne Moore jedna je od najboljih glumica ovog stoljeća, ali ono što nas veseli je vidjeti Natalie Portman u ulozi Elizabeth. Ne sjećamo se kada smo glumicu zadnji put vidjeli u nekoj značajnijoj ulozi za koju bi mogla biti nominirana i za zlatnog kipića.

Redatelj filma je Todd Haynes, poznat po filmu Carol i poznatom biopicu o Bobu Dylanu, I’m Not There u kojem legendarnog glazbenika glumi šest različitih glumaca. Veselimo se dolasku filma u kina i na Netflix i vidjeti hoće li May December biti najveći dark horse ove godine.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori