Jednodnevni izleti na samo sat vožnje od Zagreba

Jedva smo dočekali toplije vrijeme da svaki slobodan vikend iskoristimo za boravak na otvorenom. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga gdje otići na jednodnevni izlet na sat vremena od Zagreba, a svi uključuju prekrasnu prirodu, odličnu hranu i odmor od svakodnevice.

Izletiše Cowboy, Markuševec Turopoljski

Samo 10 minuta od novog Zagreba smjestio se Ranč Cowboy. Izletište i restoran nalazi se na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, točnije u Turopoljskom Markuševcu i omiljeno je izletište ljubitelja životinja, posebno konja koje možete i zajahati. Cijeli ranč uređen je u western stilu, a njegova infrastruktura podređena je opuštanju i uživanju u prirodi. Vlasnici Draženka Borak i Darko Delić osim ljubavi prema konjima dijele i veliku ljubav prema hrani pa je svaki njihov recept pomno osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora, a u ponudi je lokalna hrana iz različitih dijelova svijeta sa sezonskim odabirom namirnica. Mesna jela inspirirana su Divljim zapadom i našom tradicijom, a pripremaju se takozvanom Josper tehnologijom – na prirodnom žaru i dimu od drvenog ugljena.

Seoski turizam Kezele

Seoski turizam Kezele nalazi se na rubu brežuljkaste šume Marče, samo 40 minuta vožnje od Zagreba. Iz kotlovine je nastalo prekrasno seosko imanje u okolici Ivanić-Grada, gdje možete uživati u jelima iz domaće kuhinje i vinima koje obitelj Kezele proizvodi iz vlastitog podruma. Uređene drvene kućice stare su oko 100 godina, a doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama. Na imanju će svatko pronaći nešto za sebe – vinoljupci će uživati u obilasku podruma u kojem će upoznati autohtonu moslavačku sortu škrlet, djecu će oduševiti igralište i konji pasmine hrvatski posavec, dok će rekreativci uživati u šetnji kroz šumu do jezera. Na imanju postoji i dućan u kojem možete kupiti domaće proizvode s imanja Kezele i drugih susjednih imanja. Vino, rakije, likeri, pekmezi, ajvari i razni suveniri napravljeni s ljubavlju – sigurno ćete nešto poželjeti kupiti za sebe ili za poklon.

Tijekom listopada u Kezeleu možete uživati u raznim delicijama od buče: namaz od bučinih koštica i bučinog ulja s domaćim kruhom; krem juha od buče; pileći medaljoni pohani u bučinim sjemenkama s domaćim njokima i umakom od meda, grožđica i crnog vina; štrudla s bučom i makom i domaća bučnica. Rezervacije su obavezne i poželjne barem dan ranije – za piknik košare putem FB messengera, a za ostale rezervacije na 01/2820 496.

Vuglec Breg

Vuglec Breg se nalazi u selu Škarićevo, na području Krapine, a zbog blizine sa Zagrebom posljednjih je nekoliko godina mnogima jedno od omiljenih destinacija za jednodnevne i vikend izlete. To je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicija. Primijetit ćete to čim izađete iz auta i bacite pogled na predivno, zeleno imanje s nekoliko zagorskih hiža, restoranom, vinarijom, vinogradom i ostalim popratnim objektima. Kako provesti dan na Vuglec Bregu, čitajte ovdje , a detaljan vodič kroz Vuglecov restoran i vinariju donosimo ovdje.

Samobor

Samobor je uvijek dobra ideja za jednodnevni izlet. Ovaj pitoreskni gradić udaljen 20-ak kilometara od Zagreba nudi pregršt zanimljivosti pa ne čudi što je mnogima omiljeno mjesto za kratki predah od užurbane svakodnevice. Idealan je za šetnju jer ima predivne parkove, a možda najljepši je park Anindol na brdu Tepec gdje možete razgledati i ostatke zidina nekadašnjeg Starog grada s kojeg se pruža prekrasan pogled. Preporučujemo i šetnju slikovitim gradskim šetnicama uz potok Gradna. Nakon šetnje vrijeme je za ručak, a s obzirom da Samobor nudi bogatu i raznoliku gastro ponudu, sigurno nećete ostati gladni. Preporučujemo restoran Gabreku, jedan od najstarijih restorana na području grada u kojem možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja poput samoborskih kolteta, pastrve i muštarde. Za kraj probajte nezaobilaznu samoborsku kremšnitu.

Plešivica

Svega sedam kilometara udaljena od Jastrebarskog prostire se PlešivicaIako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri u tisućljećima. Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu.

Vinarija Korak

Jedna od tih vinarija je Korak, a nalazi se samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba. U vlasništvu obitelji Korak već generacijama, pravi je mali fine dining biser okružen vinogradima. Iako su u vinarskom i ugostiteljskom poslu godinama, tek nedavno su odlučili napraviti zaokret – rebranding identiteta u obliku nove vinarije i restorana. Korak se nalazi na vrhu brežuljka s kojeg puca pogled na okolne vinograde, a sve to gledate dok uživate na terasi u nekoliko slijedova degustacijskog menija ili samo u vinima i nekolicini zalogaja nakon obilaska vinarije, što također imaju u ponudi. Mi smo ih posjetili nedavno, a naše preporuke možete pročitati ovdje.

August vinarija i restoran

U Popovači, svega 50-tak kilometara od Zagreba, nalazi se pravi mali raj – vinarija i restoran August. Smješteno na vrhu brežuljka, usred vinograda, daleko od gradske buke i vreve, ovo obiteljsko imanje predstavlja predivno mjesto gdje ćete svim osjetilima uživati u domaćoj hrani, finim vinima i divnom okruženju s pogledom na Moslavačku goru. U Augustu ćete uživati u moslavačkoj kuhinji s jelima na kojima su odrasle generacije, a koje su spravljene uz korištenje suvremenih tehnika i znanja od sezonskih i lokalnih namirnica. Cilj je poštivanje namirnica pa se tako ovdje vode trima principima: sezonsko i lokalno, kvalitetno i kontroliranog podrijetla, uz korištenje suvremenih tehnika kako bi se očuvalo najbolje od namirnice. Uz dobra jela idu i dobra vina, a u vinariji August uzgajaju škrlet, graševinu, pinot bijeli, sauvignon bijeli, chardonnay i frankovku.

Foto: Instagram, Seoski turizam Kezele, Unsplash, Sanja Jagatić, PR

2