Ručak i izlet u Vuglec Breg je uvijek dobra ideja

Ručak i izlet u Vuglec Breg je
uvijek dobra ideja

S dolaskom toplijih dana gotovo svaki slobodni vikend iskorištavamo za odlaske na izlet. Jedno od omiljenih mjesta za uživanje u prirodi, svježem zraku i najfinijim zagorskim delicijama je Vuglec Breg, popularno izletište smješteno u samom srcu Zagorja.

Vuglec Breg je od Zagreba udaljen 40-ak kilometara pa je zbog blizine uvijek dobra ideja kako za jednodnevni, tako i za vikend izlet. Ponekad je dovoljno samo nakratko otići izvan grada da bismo se odmorili i napunili baterije, a upravo s tim ciljem nedavno smo sjele u novi Citroën C4 i krenule put Zagorja.

Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicija. Primijetit ćete to čim izađete iz auta i bacite pogled na predivno, zeleno imanje s nekoliko zagorskih hiža, restoranom, vinarijom, vinogradom i ostalim popratnim objektima. Priču kako je nastao Vuglec Breg i što sve tamo možete raditi već smo vam prenijeli ovdje. U današnjem tekstu fokusirali smo se na restoran i vinariju, a u nastavku otkrijte u kojim sve delicijama možete uživati dok istovremeno upijate najljepši pogled na zagorske brege.

Okusi Zagorja na tanjuru

Kao sve ostalo što nudi Vuglec Breg, tako i restoran do najsitnijeg detalja čuva tradiciju starih zagorskih sela. Ovdje možete računati na specijalitete spravljene po starim, zaboravljenim receptima, od namirnica koje nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, a sve je zaokruženo izvrsnom kapljicom iz njihove vinarije.

Restoran je uređen u originalnom zagorskom stilu – tamo gdje su nekad bile krave, danas je kuhinja, a tamo gdje je nekad bila pelnica, danas je šank. Otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju osjećaj topline i poseban domaći ugođaj, dok istovremeno okusima putujete kroz Hrvatsko zagorje. Zaboravljene recepte koje su nekada spremale naše bake, u kuhinji restorana oživjeli su njihovi najbolji kuhari. Za izvrsnost gastro ponude Vuglec Breg je dobio brojna priznanja, uključujući i priznanje Michelin BiB Gourmand i Gault Millau tri godine zaredom (2018., 2019. i 2020.).

Ručak u restoranu “Vuglec Breg”

Mi smo ručak – kako i priliči – započele predjelom. Servirali su nam svježi kraljvi sir s vrhnjem, zagorski pladanj s domaćim špekom, suhom šunkom, kobasicom i zagorskim sirevima te paštetu od guščje jetre koja je poslužena s domaćim prepečenim kruhom. Valja naglasiti da su sirevi od lokalnih OPG-ova, dok kobase, salame i paštetu proizvode sami. Uz predjelo smo pili Vuglecovu graševinu koja je savršeno zaokružila okuse.

Nakon predjela uslijedila je štruklova juha, odnosno juha od sirnih štrukli uz koju je odlično pasao chardonnay. Juha nas je oduševila svojim okusima, a ukoliko ju još niste probali, za svaku je preporuku.

Za glavno jelo jeli smo patku i teletinu. Meso je bilo posluženo s domaćim mlincima, pečenim krumpirima i povrćem, uz čašu cabernet sauvignona. Za kraj ovog ukusnog i obilnog ručka naručile smo zapečene zagorske štrukle i čašu žutog muškata.

U obilasku vinarije

Nakon što smo uživali u rapsodiji okusa zagorskih specijaliteta, a nepca počastili vrhunskim vinima Vuglec, došlo je vrijeme da vidimo gdje i kako sva ta vina nastaju. Upravo s vinogradom započinje cijela priča Vuglec Brega. Vlasnik Boris Vuglec ispričao nam je kako su svoju vinogradarsku priču započeli još 2003. godine. Pokretala ih je snažna volja i vizija nastaviti s višestoljetnom tradicijom vinogradarstva i proizvodnje vina u ovom kraju pa su ponudu Vuglec Brega željeli upotpuniti kvalitetnim vinom i pjenušcima vlastite vinarije.

Vinarija je danas neodvojivi dio Vuglec Brega. Vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožda naraslog na južnim padinama brega, gdje su zasadili približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine. Imaju 9 vrsta bijelog i crvenog vina (chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon), a rade i pjenušce, i to klasičnom “šampanjskom” metodom. Trenutno imaju tri vrste pjenušaca – Vuglec Extra Brut, Rozaliju i Jasminku.

U obilasku vinarije doznat ćete kako je koje vino nastalo, prije nego se prepustite uživanju u degustaciji. Mi smo degustirali Passion (Cuvée Cabernet sauvignon, Pinot crni i Frankovka). Vuglecova vina i pjenušce možete i kupiti. Osim na Vuglec Bregu, moguće ih je naručiti telefonom, mailom ili putem web shopa.

Kao što smo spomenuli na početku, izlet u Vuglec Breg uvijek je dobra ideja. Uživat ćete u vrhunskoj hrani, vinu, prekrasnom ambijentu zelenih zagorskih brežuljaka i gostoprimstvu domaćina. Mi smo zaista uživale i sigurno ćemo se ponovno vratiti.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori