![Ručak i izlet u Vuglec Breg je uvijek dobra ideja](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg-restoran-i-vinarija-cover.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-11.jpg)
S dolaskom toplijih dana gotovo svaki slobodni vikend iskorištavamo za odlaske na izlet. Jedno od omiljenih mjesta za uživanje u prirodi, svježem zraku i najfinijim zagorskim delicijama je Vuglec Breg, popularno izletište smješteno u samom srcu Zagorja.
Vuglec Breg je od Zagreba udaljen 40-ak kilometara pa je zbog blizine uvijek dobra ideja kako za jednodnevni, tako i za vikend izlet. Ponekad je dovoljno samo nakratko otići izvan grada da bismo se odmorili i napunili baterije, a upravo s tim ciljem nedavno smo sjele u novi Citroën C4 i krenule put Zagorja.
Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicija. Primijetit ćete to čim izađete iz auta i bacite pogled na predivno, zeleno imanje s nekoliko zagorskih hiža, restoranom, vinarijom, vinogradom i ostalim popratnim objektima. Priču kako je nastao Vuglec Breg i što sve tamo možete raditi već smo vam prenijeli ovdje. U današnjem tekstu fokusirali smo se na restoran i vinariju, a u nastavku otkrijte u kojim sve delicijama možete uživati dok istovremeno upijate najljepši pogled na zagorske brege.
Okusi Zagorja na tanjuru
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-9.jpg)
Kao sve ostalo što nudi Vuglec Breg, tako i restoran do najsitnijeg detalja čuva tradiciju starih zagorskih sela. Ovdje možete računati na specijalitete spravljene po starim, zaboravljenim receptima, od namirnica koje nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, a sve je zaokruženo izvrsnom kapljicom iz njihove vinarije.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg2.jpg)
Restoran je uređen u originalnom zagorskom stilu – tamo gdje su nekad bile krave, danas je kuhinja, a tamo gdje je nekad bila pelnica, danas je šank. Otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju osjećaj topline i poseban domaći ugođaj, dok istovremeno okusima putujete kroz Hrvatsko zagorje. Zaboravljene recepte koje su nekada spremale naše bake, u kuhinji restorana oživjeli su njihovi najbolji kuhari. Za izvrsnost gastro ponude Vuglec Breg je dobio brojna priznanja, uključujući i priznanje Michelin BiB Gourmand i Gault Millau tri godine zaredom (2018., 2019. i 2020.).
Ručak u restoranu “Vuglec Breg”
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-6.jpg)
Mi smo ručak – kako i priliči – započele predjelom. Servirali su nam svježi kraljvi sir s vrhnjem, zagorski pladanj s domaćim špekom, suhom šunkom, kobasicom i zagorskim sirevima te paštetu od guščje jetre koja je poslužena s domaćim prepečenim kruhom. Valja naglasiti da su sirevi od lokalnih OPG-ova, dok kobase, salame i paštetu proizvode sami. Uz predjelo smo pili Vuglecovu graševinu koja je savršeno zaokružila okuse.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-7.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-1.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-8.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-2.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-3.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-4.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-5.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-10.jpg)
Nakon predjela uslijedila je štruklova juha, odnosno juha od sirnih štrukli uz koju je odlično pasao chardonnay. Juha nas je oduševila svojim okusima, a ukoliko ju još niste probali, za svaku je preporuku.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-12.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-13.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-14.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-15.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-16.jpg)
Za glavno jelo jeli smo patku i teletinu. Meso je bilo posluženo s domaćim mlincima, pečenim krumpirima i povrćem, uz čašu cabernet sauvignona. Za kraj ovog ukusnog i obilnog ručka naručile smo zapečene zagorske štrukle i čašu žutog muškata.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-20.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-19.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-18.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-17.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-21.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-23.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-22.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-24.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-26.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-25.jpg)
U obilasku vinarije
Nakon što smo uživali u rapsodiji okusa zagorskih specijaliteta, a nepca počastili vrhunskim vinima Vuglec, došlo je vrijeme da vidimo gdje i kako sva ta vina nastaju. Upravo s vinogradom započinje cijela priča Vuglec Brega. Vlasnik Boris Vuglec ispričao nam je kako su svoju vinogradarsku priču započeli još 2003. godine. Pokretala ih je snažna volja i vizija nastaviti s višestoljetnom tradicijom vinogradarstva i proizvodnje vina u ovom kraju pa su ponudu Vuglec Brega željeli upotpuniti kvalitetnim vinom i pjenušcima vlastite vinarije.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg5.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg3.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg4.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-30.jpg)
Vinarija je danas neodvojivi dio Vuglec Brega. Vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožda naraslog na južnim padinama brega, gdje su zasadili približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine. Imaju 9 vrsta bijelog i crvenog vina (chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon), a rade i pjenušce, i to klasičnom “šampanjskom” metodom. Trenutno imaju tri vrste pjenušaca – Vuglec Extra Brut, Rozaliju i Jasminku.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-31.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-33.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-34.jpg)
U obilasku vinarije doznat ćete kako je koje vino nastalo, prije nego se prepustite uživanju u degustaciji. Mi smo degustirali Passion (Cuvée Cabernet sauvignon, Pinot crni i Frankovka). Vuglecova vina i pjenušce možete i kupiti. Osim na Vuglec Bregu, moguće ih je naručiti telefonom, mailom ili putem web shopa.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-28.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-29.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/Vuglec-Breg_restoran-i-vinarija-35.jpg)
Kao što smo spomenuli na početku, izlet u Vuglec Breg uvijek je dobra ideja. Uživat ćete u vrhunskoj hrani, vinu, prekrasnom ambijentu zelenih zagorskih brežuljaka i gostoprimstvu domaćina. Mi smo zaista uživale i sigurno ćemo se ponovno vratiti.
Foto: Sanja Jagatić