Gdje na jednodnevni izlet ovog vikenda?

Za sve vas koji ste ostali u gradu za produženi vikend, imamo prijedloge kamo otići na jednodnevni izlet.

Donosimo nekoliko prijedloga gdje otići na jednodnevni izlet i nakratko pobjeći iz grada, a svi uključuju prekrasnu prirodu, odličnu hranu i odmor od svakodnevice.

Vuglec Breg, Krapina

Četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi se turističko selo Vuglec Breg. Imanje koje se prostire na više od 12 hektara površine nalazi se u selu Škarićevo, na području Krapine, i u vlasništvu je obitelji Vuglec koja je stvorila jedinstveni ambijent za vrhunski ugođaj u prirodi. Vuglec breg se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža u kojima možete odsjesti te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran i vinski podrum. Restoran je uređen u originalnom zagorskom stilu, a otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju poseban domaći ugođaj. Gastronomska ponuda bazirana je na zagorskim specijalitetima iz krušne peći kao što su purica, patka ili guska s mlincima, štrukli i domaći sir s vrhnjem, a možete uživati i u bogatom izboru domaćih vina. Restoranu je i ove je godine potvrđena Michelin BIB Gourmand oznaka, koja se dodijeljuje restoranima dobrog omjera cijene i kvalitete. Nakon što se dobro najedete, prošećite po imanju i uživajte u prekrasanom pogledu na okolne zagorske brežuljke s vrha od oko 300 metara nadmorske visine.

Ranč Cowboy, Markuševec Turopoljski

Samo 10 minuta od novog Zagreba smjestio se Ranč Cowboy. Izletište i restoran nalazi se na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, točnije u Turopoljskom Markuševcu i omiljeno je izletište ljubitelja životinja, posebno konja koje možete i zajahati. Cijeli ranč uređen je u western stilu, a njegova infrastruktura podređena je opuštanju i uživanju u prirodi. Vlasnici Draženka Borak i Darko Delić osim ljubavi prema konjima dijele i veliku ljubav prema hrani pa je svaki njihov recept pomno osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora, a u ponudi je lokalna hrana iz različitih dijelova svijeta sa sezonskim odabirom namirnica. Mesna jela inspirirana su Divljim zapadom i našom tradicijom, a pripremaju se takozvanom Josper tehnologijom – na prirodnom žaru i dimu od drvenog ugljena.

Samobor

Samobor je uvijek dobra ideja za jednodnevni izlet. Ovaj pitoreskni gradić udaljen 20-ak kilometara od Zagreba nudi pregršt zanimljivosti pa ne čudi što je mnogima omiljeno mjesto za kratki predah od užurbane svakodnevice. Samobor je idealan za šetnju jer ima predivne parkove, a možda najljepši je park Anindol na brdu Tepec gdje možete razgledati i ostatke zidina nekadašnjeg Starog grada s kojeg se pruža prekrasan pogled. Preporučujemo i šetnju slikovitim gradskim šetnicama uz potok Gradna. Nakon šetnje vrijeme je za ručak, a s obzirom da Samobor nudi bogatu i raznoliku gastro ponudu, sigurno nećete ostati gladni. Preporučujemo restoran Gabreku, jedan od najstarijih restorana na području grada u kojem možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja poput samoborskih kolteta, pastrve i muštarde. Za kraj probajte nezaobilaznu samoborsku kremšnitu.

@andela.brekalo

Sljeme i Japetić

Ako ste raspoloženi za aktivni odmor, uputite se na planinarenje jer osim što ćete napuniti baterije, dobro je i za kondiciju. Medvednica, odnosno Sljeme Zagrepčanima je uvijek prvi i omiljeni izbor, a idealno je odredište za aktivan odmor i opuštanje. Ako vam je Sljeme već pomalo dosadilo, zaputite se na Japetić. Nalazi se na 879 metara nadmorske visine i najviši je vrh Samoborske gore koja je dio Parka prirode Žumberak. Zbog očuvanih prirodnih ljepota Japetić je proglašen rezervatom šumske vegetacije. Na vrhu se nalazi piramida visoka 12 metara koja je nekad bila na vrhu Medvednice, a s nje se pruža divan pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju, sve do Alpa.


Fužine

Za kraj smo ostavili Fužine, slikovito mjesto u Gorskom kotaru udaljeno 130 kilometara od Zagreba. Fužine su se smjestile na 730 metara nadmorske visine, a grad krase brojne kulturne i prirodne znamenitosti od kojih su najpoznatiji jezero Bajer i špilja Vrelo. Kao popularno turističko odredište, Fužine posjetiteljima nude i brojne sportske i rekreacijske sadržaje poput pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza. Poznate su i po svojoj gastronomskoj ponudi koja uključuje velik izbor autohtonih domaćih jela te jela od gljiva, divljači i šumskih plodova pripremljenih po originalnim receptima.

@karinasaharok

Foto: Vuglec Breg, Izletište i restoran Cowboy, Instagram, Unsplash

0