Vinarija i restoran August predivno je imanje na kojem ćete guštati svim osjetilima

Vinarija i restoran August predivno je imanje na kojem ćete guštati svim osjetilima

U Popovači, svega 50-tak kilometara od Zagreba, nalazi se pravi mali raj – vinarija i restoran August. Smješteno na vrhu brežuljka, usred vinograda, daleko od gradske buke i vreve, ovo obiteljsko imanje predstavlja predivno mjesto gdje ćete svim osjetilima uživati u domaćoj hrani, finim vinima i divnom okruženju s pogledom na Moslavačku goru.

August vinarija i restoran

Augustova priča započinje 2016. godine kada su vinariju od njenih roditelja preuzeli Dijana i njen suprug Marko Sušac. Vinarija i restoran nose ime Dijaninog djeda, a zaštitni znak im je jež kojeg je za njih osmislila i nacrtala hrvatska umjetnica Marina Mesar, poznata pod svojim umjetničkim imenom OKO.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinarija i restoran August (@vinarija_august) on

Moslavački čardak u kojem je smješten restoran izvorni je primjerak autohtone moslavačke arhitekture i jedini takav očuvan. O starosti kuće može se samo nagađati, a usmena predaja govori da su najstariji dijelovi stari gotovo 200 godina. Arhitektonski projekt preseljenja kuće izradio je arhitekt Davor Salopek, priznati stručnjak za autohtonu arhitekturu. Preseljenje znači rastaviti kuću od krova do temelja, komad po komad, dasku po dasku, gredu po gredu; utovariti na desetke kamionskih prikolica i prevesti 16 km dalje te ponovno sastaviti dasku po dasku od temelja do krova. Preseljenje je trajalo gotovo 5 godina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinarija i restoran August (@vinarija_august) on

Guštanje u domaćoj hrani i vinima

U Augustu ćete uživati u moslavačkoj kuhinji s jelima na kojima su odrasle generacije, a koje su spravljene uz korištenje suvremenih tehnika i znanja od sezonskih i lokalnih namirnica. Cilj je poštivanje namirnica pa se tako ovdje vode trima principima: sezonsko i lokalno, kvalitetno i kontroliranog podrijetla, uz korištenje suvremenih tehnika kako bi se očuvalo najbolje od namirnice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinarija i restoran August (@vinarija_august) on

Osim pileka, pujceka, teleka i raceka koji se spremaju na različite načine, u restoranu se posebno ponose izborom domaćih tjesetina. Šufnudli, luleki i trganci uz umake od mladog sira, poriluka, čipsanog-špekeca, pesta od medvjeđeg luka i oraha samo su neke od tjestenina u kojima možete uživati. Uz dobra jela idu i dobra vina, a u vinariji August uzgajaju škrlet, graševinu, pinot bijeli, sauvignon bijeli, chardonnay i frankovku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hana Kapranos (@hanakapranos) on

Ovo imanje udaljeno niti sat vremena od Zagreba idealno je za odlazak na spontani ručak s obitelji i prijateljima, vikend izlet ili proslavu rođendana. Ako poželite ostati dva dana, u Augustu možete i prespavati. Domaća hrana, odlična vina i idilično okruženje osvojit će vas na prvi pogled. Trebate li ideju kamo na izlet u okolici grada u vikendima koji slijede, August vinarija i restoran svakako je naša topla preporuka!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori