Izlet koji ćete još dugo pamtiti: Vinarija Korak u plešivičkom gorju

Izlet koji ćete još dugo pamtiti:
Vinarija Korak u plešivičkom gorju

Ovog proljeća smo zaista uživale u svim ljepotama koje nam Hrvatska može ponuditi. Osim Istre i Kvarnera, koje smo detaljno istražile, obišle smo i popularne izletničke lokacije u okolici Zagreba, mjesta koja su postala poznata zbog svoje gastronomske ponude, atmosfere ili lokacije.

S toplijim danima probudila se i priroda, a s njom i naša želja da upijemo što više svježeg zraka i vidimo što više lijepih stvari, pogotovo nakon ove tmurne i teške zime u zatvorenom. Vjerujemo da dijelite naš sentiment i da jedva čekate uskočiti u automobil i krenuti, pa makar i u okolici mjesta u kojem živite.

Vinarija Korak

Iako maštamo i o dalekim, toplim, još neistraženim destinacijama, za prekrasna mjesta zaista ne treba ići daleko. Vinarija Korak, koja je bila must see na našoj listi, nalazi se samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba, u plešivičkom gorju. Ovoga puta, osim odlaska na novo i još neistraženo mjesto, upustile smo se u još jednu avanturu – vožnju novim, 100% električnim Citroënom ë-C4 o kojem će više priče biti uskoro.

Vinarija Korak, u vlasništvu obitelji Korak već generacijama, pravi je mali fine dining biser okružen vinogradima. Iako su u vinarskom i ugostiteljskom poslu godinama, tek nedavno su odlučili napraviti zaokret – rebranding identiteta u obliku nove vinarije i restorana.

Bernard Korak

Fine dining destinacija

Sve se to dogodilo zahvaljujući Bernardu Koraku, nesuđenom građevinaru, koji je odlučio da se ipak želi profesionalno baviti kuhanjem i postati chef. Nakon staža provedenog s najboljima, u Michelinovim zvjezdicama ovjenčanim restoranima Hiša Franko i Osteria Francescana, pa i pozicije sous chefa u kuhinji Ane Roš, potvrdio je sebi i obitelji da je ovo za njega pravi put. I to u pravom trenutku jer je obitelj bila na prekretnici poslovnog modela te su se odlučili da je sad idealno vrijeme za nešto novo.

Vinarija Korak nalazi se na vrhu brežuljka s kojeg puca pogled na okolne vinograde, a sve to gledate dok uživate na terasi u nekoliko slijedova Bernardovog degustacijskog menija ili samo u vinima i nekolicini zalogaja nakon obilaska vinarije, što također imaju u ponudi.

Vrhunska vina

Mi smo isprobale proljetni menu koji je pripreman od lokalnih, autohtonih i dostupnih namirnica iz okolice vinarije, a o njemu ćemo, kao i vinima koja se s jelima sljubljuju, kroz intervju s Bernardom više govoriti uskoro. Malo je reći da smo uživale u svježini okusa po kojima je ova regija poznata, od svježeg sira, sourdough kruha, pastrve pa sve do tjestenine i čak puževa koji su trenutno na meniju.

Vinarija Korak proizvodi vrhunska vina u malim serijama. Sorte uključuju rajnski rizling, sauvignon, chardonnay, pinot crni i syrah. Svaku od tih sorti uzgajaju sami, te proizvode vina koja odražavaju cijeli raspon stilova (mirna, pjenušava i narančasta vina), a mnoga su dobivala i prestižne nagrade. Šest hektara vinograda vinarije nalaze se na najpogodnijim položajima vinogradarske regije.

Topao i moderan interijer

Razgovarali smo i s Verom Korak, Bernardovom sestrom, koja uz brata Josipa, čini obiteljski trio u biznisu. Naravno, tu su i otac i majka koji su cijelu priču započeli. Ona nam je ispričala sve o novoj i još boljoj vinariji Korak koja još čeka neke sitnice u uređenju kako bi projekt, započet prije nekoliko godina, bio potpun. Za interijer je zaslužna tvrtka Arta Projektiranje koja je osmislila i boutique hotel Alhambra na Lošinju.

U sklopu obiteljskog imanja, novoizgrađeni objekt je dobio moderno unutarnje uređenje koje se provlači kroz restoran i bar te konferencijsku dvoranu na katu s pratećim prostorijama. Osnovna ideja zahvata bila je urediti prostor koje će biti suvremen, u skladu s visokim zahtjevima modernih fine dining restorana i ekskluzivnih događaja, uz poštivanje lokalne autentičnosti te prirodnog ambijenta plešivičkog vinogorja.

Vera i Bernard Korak

Budući da restoran može primiti manji broj gostiju, obavezno je najaviti se. Računajte da su bukirani do tri tjedna unaprijed, a u danima dok pada kiša – dok se sve restrikcijske epidemiološke mjere ne ukinu – nemaju kapacitet za primanje gostiju jer su dostupni samo stolovi na terasi. No vrijedit će čekanja – vjerujte! Kontakt pronađite na službenoj stranici Vinarije Korak.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori